ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Kayyımlar eliyle 2 buçuk yıl içerisinde 151 milyon 743 bin 819 TL borç altına sokulan Sur Belediyesi, bu paranın önemli bir kısmını Sur Müftülüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne harcadı. Kayyımlar, her iki kuruma kamera, TV ve klima gibi hediyelerle 6 milyon 25 bin 169 TL değerinde harcama yaptı.

MA'nın haberine göre; Halkın verdikleri oylar ile seçtiği belediye eşbaşkanlarının görevlerinden uzaklaştırılıp, tutuklanmasıyla gerçekleştirilen irade gaspı ve bu belediyelere atanan kayyımlar eliyle gerçekleştirilen yolsuzluk, usulsüzlük ve talanın en çarpıcı örneklerinden biri Diyarbakır’ın Sur Belediyesi.


Belediye, kayyım yönetimleri altında bulunduğu yaklaşık 2,5 yıl içerisinde bunu karşılayacak kaynakları bulunmamasına rağmen, kamu ve özel bankalardan çekilen kredilerle tam 151 milyon 743 bin 819 TL’lik borç altına sokuldu.


Belediyeye ilk kayyım ataması 11 Eylül 2016’da yapıldı. Kayyım olarak atanan İlçe Kaymakamı Bilal Özkan’ın Haziran 2018 genel seçimlerinde AKP’den milletvekili adayı olması üzerine yerine Abdullah Çiftçi atanmıştı. Halkın kayyımlar döneminde ilk defa  belediye hizmetleri ile tanıştığı yönünde yapılan tüm propagandalara rağmen 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimleri yine HDP kazandı. Ancak ilçe sakinlerinin sandığa yansıttıkları iradeleri hiçe sayılıp, Belediyesi Eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir 20 Aralık 2019’da gözaltına alınıp, akabinde tutuklandı. Onların yerine belediyeye kayyım olarak yine İlçe Kaymakamı Abdullah Çiftçi atandı.


Sur Belediyesi’nin kayyım yönetimleri altında nasıl talan edildiğinin çarpıcı örneklerinden biri olarak, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin zarar görmesini engellemek isterken canından olduğu tarihi Dört Ayaklı Minare’ye ilişkin ‘çevre düzenlemesi’ adı altında yapılan harcamaları “Dört Ayaklı Minare boyunda usulsüzlük” başlığı ile daha önce gözler önüne sermiştik. (http://www.mezopotamyaajansi22.com/search/content/view/84478?page=2&key=e652d5b6fa2781581993a2278d36260d?page=1&key=e652d5b6fa2781581993a2278d36260d)


Sur halkına hizmet üretmek üzere harcanması gereken paraların yandaş şirketler üzerinden yapılan mal ve hizmet alımları ile çarçur edilmesine dair örnekler sadece bununla da sınırlı değil.


ÇEKİLEN KREDİLER DEVLET KURUMLARINA HARCANDI


Belediyeye ait kadın merkezleri, kadın kurumları, çocuk kreşleri kapatılıp, bu binalar kayyımlar tarafından İlçe Milli Eğitime, Müftülüğe, dini cemaatlere, Kaymakamlığa ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne devredildi. Böylece belediyeye ait hiçbir kurum ve merkez bırakılmadı. Özel ve kamu bankalarından yüklü miktarda kredi çeken kayyımlar, bu paranın önemli bir kısmını da devletin kurumları Sur Müftülüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve bağlı kurumlara harcadı.


KAMERALARIN PARASI BELEDİYENİN KASASINDAN ÇIKTI


Belediye kaynaklarını Sur İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne akıtan kayyımlar, müdürlüğe bağlı çok sayıda okulun kalorifer tesisatı ve çatı onarımına varan tadilat işlerini yapıp, kitap ve kırtasiye alımlarına gitti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne takılan kamera sisteminin parası bile yine belediyenin kasasından çıktı. Kuruma takılan kameralar için tam 135.469.00 TL’lik ödeme yapıldı.


İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ilk kayyım ataması yapıldığı günden 31 Mart yerel seçimlerinin iki gün öncesine kadar harcanan paranın toplam miktarı 3. 463. 075.00 TL.


MÜFTÜLÜK NE İSTEDİYSE YAPILDI


Kayyımların ne istenmişse yerine getirdiği devlet kurumlarından bir diğeri Sur Müftülüğü. Belediyenin kasasında para olmamasına rağmen bankalardan çekilen krediler, Müftülük’ten gelen talepler doğrultusunda bu kuruma bağlı cami ve kuran kurslarına harcandı. Cami ve kuran kurslarının bakım onarımdan halı, klima gibi malzeme alımlarına ve kuran kurslarına katılan öğrencilere bisiklet alınmasına kadar birçok kalemde alım yapıldı.


Bakım ve onarım işi yapılan bu kuran kurslarından biri Melikahmet Caddesi Barış Sokak’ta yer alan Nuru Ahmediye Kuran Kursu. Bu kuran kursunun boya-badana, parke ve tesisat işleri için Kızılkaya Mühendislik’e 14 Şubat 2019 tarihinde 70.210.00 TL ödendi. Yapılan bu işlemden sadece bir ay sonra, yani seçimlere iki hafta kala bu kuran kursu ve aynı sokakta bulunan Aile Destek Merkezi’nin bakım ve onarımı yapıldı. Bu işlemler için ise aynı firmaya bu kez 420.772.00 TL ödeme yapıldı. Ödenen bu yüksek meblağlarla sözkonusu kuran kursu yıkılıp yeniden yapılabilirdi.


Bu gibi harcamaların dışında doğrudan Müftülüğe alınan 10 adet televizyon ile 10 adet klimanın parası da yine kayyımlar tarafından belediyenin kasasından ödendi. Kayyımların iki buçuk yıllık süre zarfında İlçe Müftülüğü’ne harcadığı paranın miktarı 2. 561. 094.00 TL oldu.


Bu tür harcamalarla sadece belediyenin kasasından kayyımlar eliyle Sur Müftülüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne harcanan paranın toplam tutarı 6 milyon 24 bin 169 TL’yi buldu.

Editör: Haber Merkezi