ÇANAKKALE- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Reuters’a konuşan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Kaz Dağları eteklerinde yapılmak istenen altın madeninde “Cevher işlenirken net bir şekilde biliyoruz ki siyanür kullanılacak” dedi ve ekledi: “Buradaki ekokıyımı durdurmak için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”


Çanakkale’de Kaz Dağları eteklerinde bulunan Kirazlı köyü yakınında altın madeni kurulmasının çevreye vereceği zararlara dikkat çekmek isteyen Çanakkale Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları geçen hafta başlattıkları ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ni 5 Ağustos’ta daha büyük boyuta taşıyacaklarını açıkladı.

Reuters’ın sorularını yanıtlayan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, bölgedeki ekokıyıma son vermek için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek, yapacakları eyleme ilişkin şunları söyledi:
“5 Ağustos için büyük su ve vicdan nöbeti diye bir etkinlik planladık. Milletvekilleri yöneticiler siyasi parti ayrımı gözetmeksiniz her kesimi buraya davet ettik ve bu bölgede bir analiz inceleme yapılması kanaatine vardık.”

Diken’in aktardığına göre, bölgenin Kaz Dağları’daki yeraltı ve yerüstü suları ile beslendiğine dikkat çeken Ünüvar, şöyle konuştu:
“Cevher işlenirken net bir şekilde biliyoruz ki siyanür kullanılacak. Sulama kaynağımız olan baraj kirlenecek, kirlenmenin ötesinde hayati tehlikeye neden olacak. Sağlık sorunları ve ölüme kadar giden tehdit söz konusu.”

“Dünyanın gözbebeği bir ekosistem yok ediliyor” diyen Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Altı sene sonra burayı çoraklaştırıp çölleştirip gidecekler. 72 milyon ton cevher dinamitlerle patlatılıp işlenecek. Bunun 26 milyon tonu siyanür ile işlem görecek. Burada bir cehennem çukuru açılacak ve orada izole ettiklerini söyledikleri siyanür atık havuzunda toprağımız kirlenmiş olacak siyanürle ve yağmur sularıyla.”

Ünüvar, Alamos Gold’un madeni işletme hakkını bulunduran Türkiye iştiraklerinden Doğu Biga Madenciliği’nin 865 milyon TL civarında teşvik aldığını da hatırlattı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından siyanür kullanılmayacağına ilişkin açıklamaya da işaret eden Ünüvar, “O zaman ne kullanılacak, burdaki gümüş ve altın madenini ne ayrıştıracak, bunu soruyoruz” dedi.

HDP: Protestolara kulak verilmemesi endişeleri büyütmekte


HDP Milletvekili Serpil Kemalbay da yaptığı açıklamada ‘Kaz Dağları’nda Kirazlı Altın Maden Ocağı kurularak doğa katliamının önünün açılmasına yönelik’ Çevre ve Şehircilik Bakanı’na soru önergesi verdiğini bildirdi.
“Kanadalı bir şirketin taşeronu olan Doğu Biga Madenciliğe çeşitli vergi istisna ve indirimleri ile sigorta primi desteklerini içeren 865 milyon lira bedelli yatırım teşvik belgesi verilmesiyle bir yıldır devam eden ağaç katliamlarına, altını işleme sırasında kullanılacak siyanürün Çanakkale’yi, Çanakkalelileri ve gelecek nesilleri tehdit altında bırakacağına yönelik protestolara kulaklar tıkanması endişeleri büyütmektedir.”

TEMA, 195 bin ağacın kesildiğinin doğrulanması için başvuru yaptı


Türkiye Erezyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ise projenin durdurulması için yüz bine yakın imza toplarken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bölgede kesilen ağaç sayısının tespitini ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna aykırı davranan işletmenin durdurulmasını talep etti.

Altın madeni için bölgede kesilen ağaç sayısını uydu görüntüleri üzerinden 195 bin olarak tespit eden TEMA Vakfı, bu sayının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği tarafından doğrulanması için de başvuru yaptı.

Bakanlık ‘siyanür kullanılmayacak’ demişti


Doğu Biga Madencilik tarafından internet sitesinde yer alan açıklamada, maden sahasında kesilen ağaç sayısının 13 bin 400 olduğu, maden sahasının Kaz Dağları’na kuş uçuşu 40 kilometre uzaklıkta Kirazlı-Balaban tepesinde olduğu ve çalışmanın tamamlandığı alanlarda tüm sahanın yeniden ağaçlandırılarak eski haline kavuşturulacağı savunulmuştu.

Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da altın cevherinin aranması ve çıkarılması süreçlerinde doğal ortamda siyanür ya da türevi bir madde kullanılmadığı, çıkarılan kayanın içindeki altının metal olarak ayrıştırılması aşamasında ise ulusal ve uluslararası kriterlere göre kapalı tesislerde üretim yapıldığı belirtilmişti.

( Kaynak-Reuters-Gazete karınca)




Kaz Dağları: 195 bin ağacı kestiler, şimdi de suya siyanür karışacak


“Kaz Dağları Çanakkale’nin geleceğidir, sahip çıkalım”

Editör: Haber Merkezi