Irak Cumhurbaşkanlığına şimdiye kadar Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden biri seçiliyordu. Kürdistan Demokrat Partisi bu kez kendisinin de aday göstereceğini açıkladı.








Irak’ta bu yıl 12 Mayıs’ta yapılan seçimlerden sonra geçtiğimiz ay Parlamento açılarak hükümet kurma çalışmaları başlamıştı.

Parlamento, yaptığı ilk toplantıdan sonra Sünni Arap kontenjanına dahil olan başkanını ve biri Kürt diğeri Şii Arap iki yardımcısını seçmişti. Hükümetin kurulabilmesi için ise Parlamento Başkanı’ndan sonra Cumhurbaşkanı’nın seçilmesi gerekiyor.

Irak Parlamentosu’nda Cumhurbaşkanlığı’na bir Kürt yardımcılıklarına ise bir Sünni ile Bir Şii Arap’ın getirilmesi söz konusu. Cumhurbaşkanı seçilen kişi Başbakanlık için ise Şii Arap görevlendiriyor. Başbakan yardımcılıklarına da bir Kürt ile bir Sünni Arap seçiliyor.

Şimdiye kadar Cumhurbaşkanlığı görevini Kürt partilerinden Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üstlendi.

KYB'NİN ADAYI BEHRAM SALİH

Cumhurbaşkanlığı’nın tekrar kendilerinin olması gerektiğini belirten KYB, Irak Cumhurbaşkanlığı için aday olarak Berhem Salih’i belirledi.

Daha önce KYB’den ayrılarak Adalet ve Demokrasi Koalisyonu’nu kuran Salih, aday olarak açıklandıktan sonra kurduğu hareketin başkanlığından ayrılarak KYB’ye geri döndüğünü bir açıklama ile duyurdu.

Berhem Salih’in, adaylığının KYB tarafından ilan edilmesinin ardından bir açıklama yapan KYB Sözcüsü Sadi Ahmed Pire de Berhem Salih'in KYB'ye katılmak için dilekçe sunduğu ve KYB yetkili organlarının büyük çoğunluğunun onayıyla geri dönüşünün kabul edilerek cumhurbaşkanlığına aday gösterildiğini söyledi.

Salih’in aday olmasına Kürdistan demokrat Partisi’nin de sıcak baktığı ve destekleyeceği ifade ediliyordu. Ancak Salih’in adının açıklanmasından sonra KDP’den farklı beyanlar gelmeye başladı.

KDP: KYB ÖNERİLERİMİZİ DİKKATE ALMADI KENDİ ADAYIMIZI GÖSTERECEĞİZ

KYB'nin Behram Salih'i Irak Cumhurbaşkanı adayı olarak göstermesi sonrasında ilk açıklamayı yapan KDP Politbüro üyesi Fazıl Mirani,  Salih'in kendi adayları olmadığını söyledi. Mirani, "Irak Cumhurbaşkanlığı için kendi adayımız olacak" açıklamasını yaptı.

KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed ise KYB’nin Berhem Salih’i Irak Cumhurbaşkanlığına aday göstermesiyle ilgili yazılı açıklama yayınladı.

Irak Cumhurbaşkanlığı makamının Kürdistan halkının hakkı olduğunu söyleyen KDP Sözcüsü Muhammed, cumhurbaşkanlığının hiçbir siyasi kesimin kendisine tapulu görmemesi gerektiğini belirtti.

Muhammed açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Bağdat’taki hükümet kurma çalışmalarında KYB ile birlikte hareket ettiğimiz gibi Irak cumhurbaşkanlığı konusunda da ortak tutum sergilemek istediğimizi KYB yetkilileriyle yaptığımız toplantılarda kendilerine iletmiştik. KYB yöneticilerine Irak Cumhurbaşkanlığı’nın kaç dönemdir kendilerinde olduğunu, seçimlerde elde edilen başarı göz önünde bulundurularak bu dönem de KDP’de olması gerektiğini söyledik.

KYB yetkililerine sundukları önerilerin değerlendirileceği söylenmesine rağmen bir aday belirlemelerini doğru bulmadıklarını ifade eden Muhammed, “Bize hiçbir bilgi vermediler ve bugün basından Berhem Salih’i kendilerini adayı olarak açıkladıklarını duyduk” diye konuştu. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Editör: Haber Merkezi