HABER MERKEZİ: Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelge ile “normalleşme” adı altında kaldırılan kamuda esnek çalışmanın önünün açılmasına ilişkin KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelge ile “normalleşme” adı altında kaldırılan kamuda uzaktan ve dönüşümlü çalışma imkanı yeniden getirildi. KESK Genel Başkanı Aysun Gezen, genelgenin etkiyi kamu idarecilerine verdiğini söyledi. Burada sorumluluğun idarecilerde olduğunu belirten Gezen, genelge yayınlanırken öğretmenlerin seminerler için okula çağrıldığına dikkat çekerek, “Aldıkları önlemler ile pratikte uyguladıkları arasında tutarlılık yok” dedi.

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle Covid-19 önlemleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilecek. Resmi Gazete’de yayınlanan genelgeye göre, çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma imkanı sağlanacak.

Dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli sayılacak. Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar hizmetin yürütülmesi sorumluluğu açısından eşit kabul edilecek. Mali, sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı olacak. Çalışanlar amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılamayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevlerine dönmek zorunda olacak.

ALINAN ÖNLEMLER İLE UYGULAMA TUTARLI DEĞİL


KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, 1 Haziran ile birlikte “yeni normal” adı verilen süreçte önlemlerin kaldırılmasını eleştirdiklerini söyledi.  O dönem zorunlu olmayan çalışmanın durdurulması ve herkese gelir güvencesinin sağlanması gerektiğini belirten Gezen, buna rağmen sermaye için hayatın eski hızına döndüğünü ve salgının yeniden yaygınlaştığını dile getirdi. Bu koşullarda vaka artışının beklenmedik bir şey olmadığını belirten Gezen, “Bu noktada kamuda yeniden uzaktan ve dönüşümlü çalışmaya geçilmesi önemli. Ancak bu genelge yayınlanırken okullarda öğretmenler seminerler için okula çağrılıyor. Aldıkları önemler ile pratikte uyguladıkları arasında tutarlılık yok” dedi.

Öte yandan genelgenin sorumluluğu kamuda idarecilere bıraktığını ifade eden Gezen, uzaktan ve dönüşümlü çalışma imkanı tanındığını ama bu uygulamanın içeriğini idarecilerin dolduracağını söyledi. Bunun tutarlı bir uygulamanın önüne geçtiğini belirten Gezen, “Kimi kurumlarda herkes mesaiye çağrılırken kimi kurumlarda daha farklı tedbirler uygulanıyor. Aslında en başından beri söylediğimiz gibi zorunlu alanlar dışında çalışma durmalı, zorunlu olanlarda ise mümkün olduğunca dönüşümlü ve uzaktan çalışma imkanı sağlanmalıydı. Ancak bunun yerine daha muğlak yetkilerle uygulama idarecilere bırakıldı” dedi.

‘KAMUDA İSG UZMANI ZORUNLULUĞU 3 YIL DAHA ERTELENDİ’


Ayrıca kamu kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğunun yakın zaman önce 3 yıl daha ertelenmesini eleştiren Gezen, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği komisyonları olmadığını, bu nedenle emekçilerin işyerindeki riskleri ortaya çıkaracak yönetim organlarından yoksun olduğunu söyledi.

Kamudaki önlemlerin yanı sıra özel sektörde çalışan emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarına da dikkat çeken Gezen, “Bu sadece kamuda uzaktan  ve dönüşümlü çalışmayla etkisiz hale getirilecek durum değil. Bu konuda işverenlere yönelik sıkı denetimler yapılması gerekiyor. Çalışmak zorunda olduğu için emekçilere işsizlere kadınlara, göçmenlere temel gelir güvencesi sağlanmalı. Salgın sürecinde emekçilerin evde kalabilme koşulları sağlanmalı” dedi.

PTT’DE SALGIN YAYILIYOR, ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR


Salgın sürecinde riskli çalışma gruplarından biri de posta-dağıtım emekçileri oldu. Salgına karşı evde kalmanın artması ve uzaktan çalışmayla birlikte, dağıtım emekçilerinin iş yükü de arttı. Kamuda ise birçok PTT merkezi ve şubesinde vaka artışları meydana geldi. Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle kamuda uzaktan ve dönüşümlü çalışma imkanı yeniden tanınmadan kısa süre önce PTT Kargo Ankara Sincan Dağıtım Merkezi’nde de iki çalışanın PCR testi pozitif çıktı. Haber Sen 2 No’lu Şube Başkanı MeHmet Ali Elçek, koronavirüse yakalanan bir yazıcı bir dağıtımcının evlerinde karantinaya gönderildiğini söyledi. Ancak temaslı olan çalışma arkadaşlarına yönelik bir önlemin alınmadığını  aktaradan Elçek, sadece Sincan Belediyesi tarafından birkaç gün sonra dezenfekte çalışması yapıldığını, işyerindeki çalışmanın ise eskisi gibi devam ettiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

 
Editör: Haber Merkezi