ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Hükümetin TİS görüşmelerini sürdüren Türk-İş’e sunduğu zam teklifine tepki gösteren KESK Eşgenel Başkanı Mehmet Bozgeyik, söz konusu teklifin tartışılacak bir teklif olmadığını ifade etti.  Bozgeyik,Türk-İş'e de birlikte mücadele etme çağrusu yaptı.


Hükümetin yaklaşık 200 bin işçi adına Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerini yürüten Türk-İş’e sunduğu ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 4 zam ve maaşı 3 bin 500 TL'nin altında olanlar için  ise artı 60 lira teklifine Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'ndan (KESK) tepki geldi. KESK Eşbaşkanı  Mehmet Bozgeyik, sunulan teklifin enflasyonun çok çok  altında kaldığını belirterek, "Bu teklife karşılık masada pazarlık yaparak üzerinde bir tartışma yapmak anlamsız. Tartışılacak, belli bir noktaya çekilecek bir teklif değil" dedi.


'KESK'İN TALEBİ YOKSULLUK ÜCRETİNİN ÜSTÜ'


Toplu İş Sözleşmeleri'ne ilişkin taleplerini daha net olarak açıklamadıkları bilgisini paylaşan Bozgeyik,  TİS'e ilişkin temel ücret taleplerinin 6 bin 550 TL'nin üzerinde bir rakam olduğunu ifade etti. Bozgeyik, şöyle devam etti: "Bu teklifle birlikte işçilerin yoksulluk sınırının çok çok altında çalışmak zorunda bırakıldığını bir kez daha gördük.  Biz KESK olarak Ağustos ayında başlayacak Toplu Sözleşme Süreci'nde  (TİS)  temel ücretin yoksulluk sınırının bir lira üzerinde olmasını talep ediyoruz. Hem işçi sendikalarının, hem de bizim yapmış olduğumuz yoksulluk endeksi açısından baktığımızda 6 bin 550'nin üzerine çıkan bir yoksulluk endeksi var. Doğal olarak da işçiler açısından da kamu emekçileri açısından da talebimiz yoksulluk ücretinin 1 TL üzerinde bir artış talep ediyoruz."


TÜRK-İŞ'E DAYANIŞMA ÇAĞRISI 


Bozgeyik, hükümetin sunduğu teklife karşılık masada durmanın anlamsız olduğunu söyledi. Bozgeyik "Tartışılacak, belli bir noktaya çekilebilecek bir teklif değil. Bunu tartışmamak bile gerekiyor" diye de tepki gösterdi.


Bozgeyik hükümetin teklifine karşılık "Enflasyonun yüzde 17 olduğu yerde bize yüzde 5 zam öneriyorlar. Bu teklifin konuşulabilir, müzakere edilebilir bir tarafı yok"  diyen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'a da çağrıda bulunarak, "Biz KESK olarak hükümetin bu teklifini kabul etmeyerek ve hem krize karşı hem de kamuda dayatılan ücret talebine karşı ortak mücadele etmeyi öneriyoruz. Bu konuda da Türk-İş'in buna karşı geliştireceği her türlü mücadelede de onlarla birlikte dayanışma içerisinde olacağımızı belirtiyorum" ifadelerini kullandı.
Editör: Haber Merkezi