İSTANBUL - KESK'in TİS taleplerinin sürdüğü Ankara’ya iki koldan yapacağı yürüyüş yarın başlıyor. KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Özer Tuncer, yürüyüş öncesi duyarlı kamuoyunu kamu kamu emekçilerinin sesinin duyulması açısından önemli olduğunu vurguladığı yürüyüşe destek vermeye davet etti.

Milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisini ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ediyor. 16 gündür devam eden görüşmelerde siyasi iktidar teklifini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Hükümet memura 2022 yılı birinci altı ayı için yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci altı ayı için yüzde 6 artı enflasyon farkı, 2023 yılı için ise ilk altı ay için yüzde 6 artı enflasyon farkı, ikinci altı ay için yüzde 6 artı enflasyon farkı teklif etti.

Yapılan bu teklifle kamu sendikaları konfederasyonlarının talepleri görmezden gelindi. 

TİS görüşmeleri taleplerini sokaklarda haykırmaya devam eden Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ise, hükümetten gelen bu teklif üzerine “İnsanca bir yaşam,  demokratik, grevli toplu sözleşme için mücadeleyi birlikte büyütüyoruz” şiarıyla Ankara’ya yürüme kararı aldı. 

EDİRNE VE BATMAN'DAN BAŞLAYACAK

18 Ağustos’ta Batman ve Edirne’den olmak üzere iki koldan başlayacak yürüyüşler Ankara’da yapılacak basın açıklaması ile son bulacak.

KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Özer Tuncer, gerçekleştirecekleri yürüyüşlerde dile getirecekleri taleplerine dair değerlendirmelerde bulundu.  

15 İLDE BASIN AÇIKLAMASI

Yürüyüşlerinin eş zamanlı başlayacağını belirten Tuncer, “Birinci kol, Edirne’den başlayarak ırasıyla Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa ve  Eskişehir’de basın açıklamaları gerçekleştirerek Ankara’ya ulaşacak. İkinci kol ise Batman’dan başlayacak ve sırasıyla, Diyarbakır, Mardin, Urfa, Antep, Adana, Mersin’de basın açıklamaları yaparak Ankara’ya ulaşacak. Yürüyüş Ankara’da yapılacak basın açıklaması ile bitecek” diye belirtti.

Tuncer, Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) tarafından alınan yürüyüş kararının TİS sürecinde planlanan eylemlerin bir parçası olduğunu da dile getirdi.

TALEPLERİ KAMUOYUNA DUYURABİLMEK İÇİN

Amaçlarının TİS sürecinde KESK’in kamu emekçilerinin taleplerini etkili bir şekilde kamuoyuna duyurmak olduğunun altını çizen Tuncer, “Bu yürüyüşler TİS taleplerini en yüksek düzeyde kamuoyuna duyurabilmek için yapabileceğimiz en iyi yöntemlerden birisi. Daha önceki TİS görüşmelerinde de böyle oluyordu. Bu görüşmede de böyle olacak. Yürüme kararını önceden alsak da siyasi iktidarın zam oranları çok düşük, açlık yoksulluk sınırının altında. Dolayısıyla kabul edilemeyecek bir teklifte bulundu. Bunları deşifre edeceğiz” dedi.

DESTEK İSTEDİ

Tüm kamu emekçilerini TİS taleplerine sahip çıkmak için illerde yapılacak karşılama ve uğurlamalara davet eden Tuncer, “Sadece üyelerimiz değil, duyarlı kamuoyu da buralarda yapılacak açıklamalara katılım sağlamalı. Bu kamu emekçilerinin sesini duyurabilmesi için önemli” diye konuştu. 

(MA)

Editör: Haber Merkezi