BODRUM- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ;  686 sayılı KHK ile ihraç edilen KESK’e bağlı Bodrum Eğitim-Sen Üyesi Engin Karataş Gazeteci Arzella Bektaş’ın sorularını yanıtladı…

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakkabılar, çocuk ve açık hava

 

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz, hayata nasıl bakarsınız, nelere değer verir, neleri önemsersiniz, olmazsa yaşayamam dediğiniz şeyler nelerdir?

Bahsedeyim; Bodrum' da KHK ile öğrencilerinden koparılmış bir ilkokul öğretmeni var. Engin Öğretmen. O her yaştan insanı ve en çok da çocukları sever. Çocuklara sorarsanız okulun en sevilen öğretmenidir. Öğretmenlik onun mutluluğuydu. Mutluluğunu çaldılar. İhraçtan sonraki üç gün derse devam etti. Amirleri ona bir şey demedi. Sendikası direnmeyince okulunun yanındaki belediye meydanında tek başına mizahi ve dikkat çekici eylemlere başladı. Suyla, buğdayla, çiçekle yazıyor, öğrencilerini geri istediğini. Karada, havada, denizde eylem yapıyor. Emirle suç işleyenleri bile güldürüyor. Ankara, İstanbul, Düzce, Malatya'daki direnişlere destek oluyor. Her defasında farklı eylemler yapan öğretmenimiz, "Engin öğretmenin günlüğü" adlı blok da direniş günlüklerini anlatıyor. Öğrenci sevgisi hükümet korkusundan büyük olduğundan direnmeye devam ediyor. Öğrencileri hala müdürden ve yeni öğretmenlerinden Engin öğretmeni geri istiyorlar.

Kanun Hükmünde Kararnamelerle(KHK) yönetilen bir ülke konumuna geldik Yeni Türkiye’de? KHK’lerle önce akademisyenler ihraç edildi ve her yeni kararnameyle birçok kişi işini kaybetti. Sizi ihraç ederken bir neden gösterdiler mi? Yeni Türkiye’nin kabul edemediği hangi eylemi gerçekleştirdiniz?

Hala sebep öğrenemedik. Tahminimizce iftiracı gizli tanıklar kullandılar. Aslında savaşa karşı çıktığımız, işyerlerimizde dik durduğumuz için atıldık.

Hızla genişleyen bir ihraç çemberinin içinde bulunca kendinizi nasıl bir haleti ruhiye yaşadınız?

İhraç sözcüğü bizim için yanlış tanımlama. Doğrusu açlığa mahkûm edilmedir. İlk duyduğumda listede benim de adımın olmasından mutlu oldum zira hiç ceza almayanlar hükûmete hizmet edenlerdir.

İhraç edildikten sonra neler yaşadınız, hayatınızda neler değişti ve değişen hayata nasıl uyum sağladınız ya da sağlayabildiniz mi?

Sağlayamadım. Çabalıyorum. Direnmeseydim belki intihar ederdim. En çok da sendikamızın yönetici ve üyelerinin durumu kabul edip direnmemesi yaralıyor.

İhraç kararına itiraz ettiniz mi, hukuki süreç hakkındaki düşünceleriniz neler, hukuk sisteminden ümitli misiniz?

Dava açtık. Umudun yok.

Bodrum’da KHK’yla kaç kişi ihraç edildi, ihraç edilen diğer meslektaşlarınızla iletişiminiz var mı, birbirinize destek oluyor musunuz?

9 öğretmen ve iki doktor. Bilgi paylaşıyoruz.

İhraç edildikten sonra maddi sıkıntıları nasıl aştınız, iş bulabildiniz mi, şuanda çalışabiliyor musunuz?

Aşamadım, iş de yok. Sendikadan 900 lira desteğin üstünü tamamlayıp bir çocuğumla geçinmeye çalışıyoruz.

KHK’lerle ihraç edilen arkadaşlarınıza alternatif bir yaşam için neler önerirsiniz, yeni bir hayata nasıl başlayabilirler?

Direnmekten başka doğru yol yoktur. Dirensinler ve direnişe engel olan üyelere ve yöneticilere hesap sorsunlar.

Kültürel, sanatsal faaliyetlerle ilgili düşünceleriniz nelerdir, bu alanlarda çalışmalarınız var mı veya bu alanlarda çalışmayı düşünüyor musunuz, ihraç edilen kişiler bu çalışmalara entegre olabilecekleri olanaklara sahipler mi?

Önce işlerini geri almak için uğraşsınlar. Yoksa hiçbir sosyal alanda varlık gösteremezler.

 İhraç edildikten sonra yaşadığınız zor günlerde yeterince desteklendiğinizi düşünüyor musunuz, kimler sizin yanınızdaydı bu süreçte?

Maalesef desteklendiğimi düşünmüyorum. Zaten direnişime bile bazı arkadaşlar dışında destek yok.

İhraç edilen insanlarımız için neler yapılabilir, nasıl desteklenebilirler, bu konuda neler söylersiniz?

Mücadele ve direniş başlatılmalı. Örneğin KSK yöneticileri hiç olmazsa kulis yapıp idare mahkemelerinin yolunu açabilirdi.

Nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz kendiniz ve demokrasi, eşit bir yaşam, barış ve coğrafyamız adına?

Gelecek ellerimizdedir.

Ötekilerin Gündemi' ne teşekkür ederim.

 
Editör: Haber Merkezi