ANKARA –2022 bütçesi hakkında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu bütçe, Türkiye Cumhuriyet Devleti'ne yapılmış bir kumpas bütçesidir" dedi.

2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ve 2020 Merkezi Yönetim Bütçe Kesin Hesapları’nın Genel Kurul görüşmelerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuştu.

Sayıştay raporlarının değiştirildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Sayıştay raporları değiştiriliyorsa yürütme organının korktuğu bir şey vardır. Sayıştay'a müdahale eden kim?Beni üzen nokta nedir: TBMM’ye seçimle gelen birisinin gelip burada bütçeyi anlatmaması yerine atadığı bir kişiyi görevlendirmesidir.  Bu anayasada bütçenin yapımıyla ilgili özel bir düzenleme yapılmışsa, özel bir süreç içinde görüşülüyorsa, bir kişi gelecek bütçesinin arkasında kapı gibi duracak. Göndermiş memurlarını buraya, siz bütçeyi anlatın” sözleriyle tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında sık sık AKP’li milletvekillerinden sesler yükseldi.

Talimatla pembe bir tablo çizildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Yangında bile ‘Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla yangını söndürmeye başladık’ diye cümleyi kuruyorlar. Yangın için talimat mı beklenir Allah aşkına. Mehmet Uçum, ‘Tek kişilik hükümet’ diyordu. Tek kişilik hükümette bütçeyi gelip parlamentoya sunacak olan o tek kişi, bütçesinin arkasında durmalı. Bizim sorularımıza da açık ve net cevaplar vermeli. Kaçarak, Meclis’e gelmeyerek bu iş olmaz. Bu Meclis’in saygınlığına gölge düşürmek demektir” dedi.

Kılıçdaroğlu konuşmasında 2022 bütçesi hakkında, "Bu bütçe, milletin alın terini sömüren bir bütçedir. Bu bütçe, fakirden alıp zengine veren bir bütçedir. Bu bütçe, Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin fakirleştiren bir bütçedir. Bu bütçe, Türkiye Cumhuriyet Devleti'ne yapılmış bir kumpas bütçesidir" ifadelerini kullandı.

“Zaten Meclis’te bir şey bırakmadınız. Ne itibarı var Allah aşkına” sözleriyle iktidara yüklenen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:“27. dönem bitmeden 27 bin 323 soruya bakanlar cevap vermedi. Bu ne demektir? Eğer bir bakan ve bakanlar milletvekillerinin sorularına cevap vermiyorlarsa kimse kusura bakmasın, Meclis bizim için sıradan bir kurumdur demektir bu. Sayın başkana da söylüyorum, sizin sahip çıkmanız lazım.  Soru başka bir şey cevap başka bir şey. O zaman sayın Başkan sen o cevabı da göndereceksin oraya. Trafik polisinin bile bir yetkisi var. Soru önergeleri konusunda hiçbir yetkiniz yok. Cevap bile verilmiyor.  Bu Meclis sadece benim Meclisim değil 600 kişinin Meclis’i. 600 kişi toplumun gözünde itibarsız kişi olarak algılanıyor şu anda.

Bu süreç böyle devam ederse bunun bilinen tek cümlesi vardır. TBMM vesayet altındadır.  Milletvekilinin sorularına dahi cevap verilmezse, Sayıştay’ın raporlarına müdahale edilirse o parlamento yürütmenin vesayeti altındadır.  Hangi yetkiniz var, hangi gaziliği kaldı Allah aşkına? Meclis’te el kaldıran, el indiren milletvekilleri grubuna döndürdüler.  Bir kişi kalkıp cesaretle benim görüşüm şudur diyemiyor. Dediği andan itibaren ‘Seni bir daha milletvekili listelerinde göstermeyeceğiz’. Ne demektir bu milletvekilini de vesayet altına alıyorum demektir, ben gerçekleri söylüyorum, gerçekler acıdır, katlanacaksınız gerçekleri. 

SUNULAN BÜTÇEDE NE VAR?

Herhangi bir konuda, çıkıp da enflasyonu eleştirdiniz mi, eleştiremezsiniz, cesaretiniz yoktur sizin. Kimse kusura bakmasın. Sunulan bütçede ne var Allah aşkına? Ülkesini seven milletvekilleri olarak Ağustos 2018’den beri ekonomik kriz gelecek diyorduk. Her bir eleştiriye öneri getirdik. Sorumlu bir muhalefet anlayışıyla yaptık. Bir sorunu samimi çözmek istiyorsanız. Önce sorunun muhataplarıyla konuşmanız lazım. Bunun yolu nedir, Ekonomik ve Sosyal Konsey. Toplansaydı ne olurdu, en azından temsilcilerle dertleri öğrenirdin. Dilimizde tüy bitti. ‘Her şeyi ben bilirim.’ Bir kişi her şeyi ben bilirim diyorsa dünyanın en cahil adamıdır. Türkçesi budur.  Anayasal kurumu çalıştırmıyorsunuz siz. Ekonomik Sosyal Konsey en son ne zaman toplandı? 5 Şubat 2009’da toplandı. Neden toplamadınız diye soramazsınız! İşçi, işveren örgütleri konuşamıyor. Baskı var üstlerinde.

BÖYLE BİR DÜZEN OLMAZ

Böyle bir rezalet Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yaşanmamıştır. Bu bütçe kimin sorununu çözüyor? Gübre fiyatlarından bunların haberi var mı? Kendilerini saraya kapatmışlar, saraya bakıyorlar herkesin durumu iyi. Herkes birbirinin kuyusunu kazıyor.  Devlet kendi çiftçisiyle rekabet eder mi ya.  Böyle bir düzen olamaz. Faizi sıfırlayacağız diyor, hangi faiz. İktidar olduğumuzda birinci haftada çiftçilerin aldıkları kredilerin faizlerini sıfırlayacağız. Yüreğiniz yetiyor mu, yetmez! Talimat gelmesi lazım.  Yıllık enflasyon yüzde 21.

DAMATLA KAYINPEDER 128 DOLARI NE YAPTI?

ENA Grup araştırmasına göre yıllık enflasyon yüzde 58 diyorlar. Hangisi doğru. Herhangi bir bakkala gidin, bakkal desin yüzde 21 desin vallahi siyaseti bırakacağım. Ekmeğe gelen zam bile bundan daha fazla. AK Parti’nin milletvekilleri olarak size soruyorum. Piyasada istikrarı sağlamak adına görevlendirilen kurumun adı nedir? Merkez Bankası. Artık etiket değiştiren elemanlar istihdam ediliyor.  Merkez Bankası’nı o hale getirdiler ki 128 milyar dolar buharlaştı. Damatla kayınpeder 128 milyar doları ne yaptı?. Birisi de tarihte 128 milyar dolar olmadı diyor, dünyadan bu kadar habersiz.  Ve sizin sıralarınızda milletvekili olarak oturuyor.  Bu iktidar tek kişilik hükümet. Saygınlığı olmayan bir hükümet. Hiç kimsenin itibar etmediği hükümet. Kendinize ‘Ben kendi vatandaşımdan neden dolarla borçlanıyorum” diye sormuyorsunuz.  Bunların hiçbiri, bakanlar milli değil. Türk Lirası nasıl pul haline dönüşür. Bankalardaki tasarruf mevduatının yüzde 63’ü dolar. Bu ne demektir? Vatandaş güvenmiyor dolar olarak tutuyor, kaçınızın haberi var? Daha da artacak göreceksiniz.

Türk Lirası’nı bu hale nasıl getiriyorlar.  Bu ülkenin insanlarının töresinde, hukukunda devlet bir kişiye teslim edilmemiştir. İlk kez 2018’den sonra devleti bir kişiye teslim edildi. Buradaki hükümet değiller.  Erdoğan, ‘Ben hiçbir zaman faizci olmadım’ diyor. Bütün faizcilerin güvencesi ve umudu Erdoğan. Bu yıl 180 milyar lira olan faiz ödemesi bu bütçede 240 milyar lira olacak. Hani siz faize karşıydınız.  Bütçe mi kaldı ortada. Bu bütçe imzalanıp Meclis’e geldiği günden itibaren bütün rakamlar değişti. Dolar kuru, enflasyon kaçtı? Benim adaylığım seni neden bu kadar ilgilendiriyor, geliyor gelmekte olan (AKP’li vekile) 193 milyar dolar Londra’daki tefecilere faiz ödediler. Hangi faiz düştü, çiftçinin, emekçinin faiz mi düştü?  Ekonomi nereye gidiyor diye bakmıyor musunuz ya. İktidar olduğumuzda esnafın da kredilerin faizlerini sıfırlayacağız.

BAE İLE KUCAKLAŞTINIZ

Düne kadar sizin havuz medyasının ‘Şerefsiz’ diye tanımladığı BAE ile kucaklaştınız, merak ediyorum nasıl bir mide var.  Bu bütçe milletin alınterini sömüren bir bütçedir. Fakirden alıp zengine veren bütçedir.  Bu bütçe Türkiye Cumhuriyeti devletine yapılmış bir kumpas bütçesidir.  Bu bütçeden kim faydalanıyor? Ziraat Bankası’ndan kredi alıp parayı ödemeyince önünde esas duruşta duruyorlar. Sırtı kalınlara kimse dokunamıyor.  Kim yasadışı yazının altına imzasını atarsa, yolsuzluklarla ortak olursa onların hiçbirini tutmayacağım. Hırsızların bu devlette işi yoktur. Siyasi ahlak kanunu çıkaracağız. Bu ülkenin İçişleri Bakanı ‘Bir siyasetçi her ay 10 bin dolar alıyor’ dedi. Aslında kim olduğunu biliyorsunuz kim olduğunu, yukarıdaki arkadaş niye sormuyor.

HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR

Çünkü haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. 10 bin dolar alan o kişi kim diye soracağız. Eve gittiğinizde ilkokul çocuğunuza sorunu Türkiye Cumhuriyeti devletinde bir ihale dolarla verilir mi diye sorun. Niye dolarla ihale yapıyorsun. Dolar 14 liraya çıktı, dolarla ihale alan kazandı. Bunu sizin vicdanınız kabul ediyor mu?  Bu dolarla ihale aldı. Güvenceyi de dolarla yapıyorlar. Senin İçişleri Bakanı’nın el koyduğu yolsuzlukluk dosyasını oku. Diyemezsin. Siyasi ahlak kanunu gelecek.  Benim torunumu, sizin torununuzu niye borçlandırıyorsun? Bunun ahlakla, laf aramızda bunun milliyetçilikle ne ilgisi var? Dolarla borçlandılarsa ABD’deki enflasyonu, Euro Avrupa Birliği’ndeki enflasyonu da sırtımızı yüklediler.  Bu millet ABD’deki enflasyonu neden çeksin.  Dolarla rüşvet alanlara da yarıyor. Rüşvet alandan büyükelçi olur mu?  Öyle bir noktaya getirdiler ki Türkiye’yi yolsuzluk yapanları affettiler, uyuşturucu baronlarını mahkemelerden kurtardılar.”

AKP’LİLER RAHATSIZ OLDU

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, konuşmasında yurt dışı kaynaklı kredileri eleştirirken yaptığı hareket tartışma yarattı. Bunu küfür olarak nitelendiren AKP milletvekilleri ayağa kalkarak, sıralara vurarak tepki gösterdi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop da Genel Kurul’da çıkan gerginliğe müdahale ederek, “Konuşmadan sonra dinleyeceğim, gerekli olanları yapacağım” dedi.

‘DEVLETTE PARALEL YAPI OLUŞTURDULAR’

Konuşmasını sürdüren Kılıçdaroğlu, “Devlette liyakati bitirdiler. Devletin en önemli kurumlarını kapattılar. Devlette paralel yapı oluşturdular. Bir Dışiişleri Bakanı var bir de sarayda Dışişleri Bakanı var. Bu paralel yapı Türkiye’yi aydınlığa çıkarmaz. Uyuşturucu baronlarına arka çıktılar. Ona da kızacaklar. Okuyorum, Türkiye aşırı doz uyuşturucu nedeniyle 30 yaş altında ölümlerin en çok olduğu ülkedir. Bunlar sırtlarını baronlara dayamışlar. Biz Türkiye’yi bu badireden çıkaracağız, biz yapacağız. Kavga etmeyeceğiz. Bunu dostlarımızla beraber yapacağız. Zindaşti’yi kim çıkardı” diye sordu.

"Uyuşturucu baronlarına arka çıktılar" diyen Kılıçdaroğlu, "Zindaşti'yi kim çıkardı hapisten? Tonlarca kokain yakalanıyor, savcı cesaret edip soruşturma açamıyor" dedi.

ADALETİ BİTİRDİLER

Kendisine sataşan AKP sıralarına Kılıçdaroğlu, "Uyuşturucu gelmedi diyor. Konteyner numaraları bile yayınlandı, bu kadar mı habersizsin.  Uyuşturucu konusu hepimizin ortak sorunu olmak zorundadır. Uyuşturucu baronlarının paralarını Türkiye’ye getirmeleri için kara paraları aklamak için özel yasalar çıkarırsanız, Türkiye’nin itibarına ciddi bir darbe vurursunuz. Bunu defalarca yaptılar, buradan geçti yasalar, buradan geçti. Adaleti de bitirdiler. Düşünebiliyor musunuz? Bir adamın önce malvarlığına el koyuyorsunuz. Arkasından serbest bırakıyorsunuz. Malvarlığındaki haczi kaldırıyorsunuz. Yurtdışı yasağını kaldırıyorsunuz. Adam kaçıp, gidiyor. Amerika diyor ki bu adamı bana ver. Bizde diyoruz ki; ona değil, bana ver. Bu kişinin uçağına İçişleri Bakanı bindi” dedi.

AKP’Lİ ÇAM’A YANIT

Yürütmeyi elleriyle işaret eden Kılıçdaroğlu, “Bunlardan çok kişi bindi. Onları koruyorlar. Ben gayet iyi biliyorum, bunları koruduklarını. Siz sanıyor musunuz ki biz hiçbir şey araştırmıyoruz. Sizin ulaşamadığınız yerlere bu kardeşiniz ulaşıyor. Bu devlette namuslu, dürüst, vatansever insanlar. Bir köşeye atsanızda onlar düşüncelerini açıklıyorlar. Yargıyı da berbat ettiniz. Kişiyi alıyorsunuz, getiriyorsunuz” sözlerine sataşan AKP’li Ahmet Hamdi Çamlı'ya tepki gösterdi ve "Arkadaşlar, 'Yeliz' konuşuyor" yanıtı verdi.

ADALET YA GELECEK YA GELECEK

CHP’li vekiller tarafından alkışlanan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Bu kişiye madem ki talimatları yerine getirdin, seni önce Yargıtay üyesi yapacağım, sonra Anayasa Mahkemesi’ne üye oluyor. AYM ve AİHM kararlarını uygulamayanlar hepsi terfi etti. Sözüm söz hepsini temizleyeceğim. Bu memlekete ya adalet gelecek, ya adalet gelecek. Sizler savunamazsınız. O yüzden size diyorlar ki tebdili kıyafet yapın” şeklinde konuştu.

Konuşma bitiminde AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal Meclis iç tüzüğüne göre Kılıçdaroğlu'na işlem yapılmasını istedi. Bunun üzerine Meclis Başkanı Mustafa Şentop görüntüleri izleyip karar vereceğini söyledi. Birleşime bir süre ara verildi.

  ( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi