ANKARA - Osman Kavala'nın bin 541 gündür tutuklu olduğunu belirterek Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu sadece onun kişisel bir sorunu değildir, bu Türkiye'nin en temel adalet sorunudur" dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştiren Kılıçdaroğlu, “Düşündüm ki artık Erdoğan'ı konuşmanın pek bir anlamı yok, zaten çirkin küfür baz dil bu onun dili. Biz onun seviyesine inmeyiz, inmemeliyiz de. Ülkeyi öyle puslu bir hale getirdi ki artık ki bu karanlıktan onu konuşarak çıkamayız. Çünkü mesele Erdoğan değil mesele Türkiye” dedi.

Helalleşme yolculuğunu sürdüğünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, amacının ileride yönetecekleri devletin kapsayıcılığını halka anlatmak olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, “Gittiğim hiçbir yerde zorunlu olmadıkça ne Erdoğan'ı ne de partisini konuşacağım. Samimi bir şekilde buraya ben helalleşmeye barışmaya geldim diyeceğim, diyeceğiz” diye ifade etti. 

 AİHM'E RAĞMEN TUTUKLU

Osman Kavala'nın tutukluluğunun devam kararına da değinen Kılıçdaroğlu, "Bir kişinin haksız yere uzun süre hapiste tutulması en büyük adaletsizliktir. Kaldı ki adaleti dağıtmak için kurumlar oluşturmuşuz, mahkemelerimiz var yetmemiş uluslararası hukuku Anayasamıza koymuşuz. Ama maalesef AYM kararlarının uygulanmadığını hepimiz biliyoruz. Adaletin olmadığını biliyoruz. Osman Kavala AİHM kararına rağmen bin 541 gündür hapiste. Ama onun hapiste olması sadece onun kişisel bir sorunu değildir, bu Türkiye'nin en temel adalet sorunudur" diye konuştu.

BAĞ-KUR PRİMLERİNE YÜZDE 45 ZAM

Bağ-kur primlerine gelen zamlara ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Gübre fiyatlarından seralardan, seranın naylonundan, elektrik fiyatlarından söz etmeyeceğim. Anayasa'ya göre herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alıp ve teşkilatı kurar. Teşkilat kurulmuş. Çiftçi de Bağ-kur primi ödemek zorunda. Son bir yılda Bağ-kur primlerine yüzde 45 zam yapıldı ortalama. Son 1 ayda 30 bin 526 çiftçi sistemden çıktı, prim yatırmıyor. Son 1 yılda 67 bin 498 çiftçi Bağ-kur primini yatırmadı. 2002'de 900 bin 691 kişi sisteme para öderken, 2021'in Ekim ayında 500 bin 66 kişiye düşmüş durumda. Tam bir felaket.”

‘HANİ FAİZ HARAMDI?’

 “Hani Nas vardı, hani faiz haramdı” diyerek, Erdoğan’ı işaret eden Kılıçdaroğlu, ekledi: “Defalarca söyledim ki devlet akılla bilimle yönetilir. Ön yargı ile yönetilmez. Devlet deneme sınama yöntemiyle yönetilmez. Deneme, sınama yöntemiyle devleti yönetmeye kalktılar. Merkez Bankası'nın (MB) faizini düşürdüler bankalara verilecek para için. Beş puan düştü, güzel. Şimdi vatandaş sanıyor ki MB'da faiz düştü, bütün bankalarda faiz düştü. Tam bir aldatmaca! Rakamları çıkardım; Hazine açısından bakalım. Devlet borçlanırken faiz düştü mü? İki yıl vadeli devlet iç borçlarına tahvili yüzde 17'den yüzde 24'e çıkmış vaziyette. Hani faiz düşmüştü? Beş yıllık devlet iç borçlanma tahvili yüzde 17'den yüzde 26'ya çıkmış durumda. Hani düşmüştü?”

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi