ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile görüşen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Türkiye’de 2023 yılına kadar ne ekonomik sisteminin ne finansal sisteminin ne de siyasi meşruiyetinin devam etmesi ve dayanması mümkün değil. Er ya da geç vaktinden önce bir seçim söz konusu olacak” dedi.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı ziyaret etti. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak, Bülent Kuşoğlu ve Oğuz Kaan Salıcı’dan oluşan CHP heyeti, Babacan tarafından parti girişinde karşılandı. Saat 11.00’de başlayan ve bir buçuk saat süren görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında iki lider gazetecilerin sorularını yanıtladı.


‘FİKİRLERİMİZİ AKTARDIK’


Kılıçdaroğlu, ekonomi, sağlık ve eğitim konularını konuştuklarını belirterek, “Fikirlerimizi birbirimize aktardık. DEVA Partisi siyaset dünyamızın yeni bir yıldızı. Henüz kuruluş aşamasında. Bir an önce kongrelerini yapıp siyaset dünyasında yerini alacaktır” dedi.


‘İNSAN HAKLARI KONUSUNDAKİ SIKINTI BÜYÜYOR’


Babacan ise, Türkiye’de insan hakları ve özgürlük konusundaki sıkıntıların hızla büyüdüğünü belirtti. Babacan, şunları söyledi: “Demokrasi sadece sandıktan sandığa süren bir süreç değil, her zaman devam eden bir konu olmalı. Yargı sistemi üzerindeki baskılar malum. Ekonomik sorunlar gittikçe büyüyor. Sağlıkla ilgili ciddi problemlerimiz var. Dış politika, ülkenin itibarı güçlü olmayınca, yalnız kalınca ulusal çıkarlarımız zaafiyete uğruyor. Sayın genel başkana partimizin teşkilatlanma sürecine ilişkin bilgi verdim. Ne açıdan baksak ülkemizin insan hakları konusundaki, özgürlükler konusundaki sıkıntıları büyüyor. İfade özgürlüğü bu sıkıntıların en başında geliyor. Demokrasi dediğimizde sadece seçimden seçime yürüyen bir süreç değil. STK'ler başta olmak üzere basın üzerindeki baskılar, ülkemizin ifade özgürlüğü üzerinde ciddi bir sıkıntılı ortamı oluşturuyor. Problemlerini konuşmayan ülkede o problemlere çözüm bulmak konusunda tabii ki güçlük çekiyor.”


KILIÇDAROĞLU: İTTİFAK SEÇİMDE GÜNDEME GELİR  


Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi ile 2023 seçimlerinde bir ittifakın söz konusu olup olmadığına ilişkin soruya, “Henüz seçim zamanı değil. Seçim zamanı girersek o zaman ittifaklar gündeme gelebilir. Ama şu an bu görüşmede ittifak konuşulmadı. DEVA Partisi ayrı CHP ayrı partiler. İki parti sağlık, ekonomik ve eğitim sorunlarına farklı bakış açısı ile bakabilir” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin ekonomik anlamda çıkmazda olduğunu ifade ederek, ülkenin artık yönetilemediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, "Bugün Karar gazetesinde Erdoğan’ın bir devlet adamının önünde eğilirken fotoğrafı vardı. Erdoğan başka bir devlet liderinin önünde para için eğiliyor. Bu benim gücüme gidiyor. Böyle bir durumda erken seçim olası" ifadelerini kullandı.


BABACAN: VAKTİNDEN ÖNCE SEÇİM SÖZ KONUSU


Türkiye’de olası bir erken seçime ilişkin sorulan soruya cevap veren Ali Babacan, şunları belirtti: "Türkiye’de 2023 yılına kadar ne ekonomik sisteminin ne finansal sisteminin ne de siyasi meşruiyetinin devam etmesi ve dayanması mümkün değil. Er ya da geç vaktinden önce bir seçim söz konusu olacak. Biz bu gelişmeyi 7 ay önce kurulan bir siyasi parti olarak izliyoruz."

( MA )
Editör: Haber Merkezi