ANKARA - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 36. Olağan Kurultayı’ndaki konuşmasında, Efrin operasyonuna destek verdiklerini "milli görüşümüzü açık ve net bir biçimde ortaya koyduk” sözleriyle ifade ederek, “Açık ve net bir çağrıyı hükümete yapıyoruz. Suriye hükümetiyle derhal temasa geçiniz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) “Adalet ve Cesaret” temalı 36. Olağan Kurultayı’nda Divan Başkanlığına Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen oy birliğiyle seçildi. Divan üyelerinin belirlenmesinin ardından Maltepe Cezaevi’nde tutuklu bulunan İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun kurultaya gönderdiği mektubu okundu. Berberoğlu, mektubunda “Partimin adalet adına attığı her adım beni duygulandırmakla kalmıyor, özgürlüğüme biraz daha yaklaştırıyor. Berberoğlu için ne yaparız diye sormayın. CHP yeter. CHP hepimize yeter. Türkiye’ye yeter” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, kürsüye çıktı. Kılıçdaroğlu, ilk olarak kurultayın önemine dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

‘KURULTAY SİVAS RUHUNU TAŞIYOR’

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Türkiye tarihinin en zor koşulları içinde ve bir beka sorunu ile karşı karşıya olduğu ifade ediliyor. Cumhuriyet tarihimizin en zor süreçlerinden birini yaşıyoruz. Bu kurultay Türkiye’yi yaşanan sorunlardan çekip çıkarma kurultayıdır. Bu kurultay cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırma kurultayıdır. Bu kurultay huzur ve barış isteyenlerin kurultayıdır. Partimizin ilk kurultayı olan 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi’nin ruhunu taşıyan kurultaydır. Bu kurultay hiç kimseyi ötekileştirmeyen herkesi kucaklayan bir kurultaydır. Bu kurultay zulmün karşısında dilsiz şeytan olmayanların kurultayıdır. Bu kurultay, toplumda kadını baş tacı yapanların, kadın erkek eşitliğini savunanların kurultayıdır.”

‘AFRİN MİLLİ BİR DURUŞU ÖNGÖRÜYOR’

Konuşmasının devamında Kürt sorunu bağlamında değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, “Terör 2002’de Türkiye gündeminden büyük oranda çıkmıştı. Ama 2002’de iktidar olanlar önce terör örgütüyle masaya oturdular. Bugün toplumsal barışımızı tehdit eden dar bir coğrafyadan çıkıp daha geniş bir coğrafyada varlığını sürdürmeye başlamıştır. Bugün Afrin’de askerlerimiz var. Yüreğimiz onlarla birlikte. Bu ülke için Afrin’de mücadele eden Mustafa Kemal’in mehmetçiklerine buradan selam gönderiyoruz. Afrin milli bir duruşu ön görüyor. Biz de CHP olarak milli görüşümüzü açık ve net bir biçimde ortaya koyduk. Ama birileri Afrin operasyonunu kendi parti kararı olarak ortaya koymaya çalışıyor. Ordu Mustafa Kemal’in ordusudur” ifadelerini kullandı.

‘SURİYE HÜKÜMETİ İLE TEMASA GEÇİN’

Hükümetin, Suriye hükümetiyle derhal temasa geçmesi gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, “Açık ve net bir çağrıyı hükümete yapıyoruz. Suriye hükümetiyle derhal temasa geçiniz. Suriye hükümeti de Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana biz de Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Eğer Suriye'de toprak bütünlüğü sağlanacaksa, akan kan duracaksa, Suriye devletiyle, hükümetiyle derhal ilişki kurmak gerekiyor” dedi.

Kurultay, devam ediyor.
Editör: Haber Merkezi