DİYARBAKIR - Bölgede yaşanan gelişmelerin Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıldönümünün yansımaları olduğunu belirten KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Kürtlerin Lozan’a ulusal birliği sağlayarak, köklü projelerle gitmesi gerektiğini söyledi. 

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Kürt ulusal birliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ortadoğu’da ve bölgede yaşanan gelişmelerin Kürtleri dört parçaya bölen Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıldönümüne giden sürecin yansımaları olduğunu kaydeden Çiftyürek, Kürtlerin de Lozan’ın 100’üncü yılına giderken köklü projeler üretmesi gerektiğinin altını çizdi.

PARÇALAR ÜSTÜ BİRLİK

Kürt halkının kazanımlarını koruyabilmesi için ulusal birliği sağlaması gerektiğini vurgulayan Çiftyürek, “Siyasi partiler, Kürt halkının kazanımları için kendi görev ve sorumlulukları için neler yapıyorlar? Şu parti ya da bu parti olmadan ulusal birlik olmaz diye bir şey yok. Eksiklik olur ama birlik yine de olur. Lozan’a dönük parçalar üstü birliği düşünmemiz gerekiyor” dedi. 

KÜRTLERİN BİRLİK ZEMİNİ 

Öncelikle her parçada birliğin sağlanması gerektiğine işaret eden Çiftyürek, “Parçalarda birlik sağlanırsa, ulusal birlik sağlanır. Ama biz bugün ne Kuzey’de ne de Güney’de birlik sağlamış değiliz. Bunun için biz bugün Kuzey’de salt seçim ittifakı temelinde birlik için bir araya gelmiş değiliz. Biz her parçada ittifakı kalıcı hale getirirsek, işte o zaman parçalar üstü birlik görüşülür. Ama bugün parçalar üstü birliğe ilişkin hiçbir adım yok. Bu durum sadece Rojava’da deneniyor. Bugün buna dönük görüşmeler sancılı geçse de önemli. Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasında geçen görüşmelerin olumlu olması durumunda Kürt halkının birlik zemini güçlenir” diye belirtti. 

STATÜ KALICILAŞTIRILMALI 

Kürdistani İttifak Çalışması’nın somut adımlar atması gerektiğini vurgulayan Çiftyürek, “Önce mevcut durumumuza bir gömlek dikelim. Biz yürüdükçe, büyüdükçe, genişledikçe, ulusal ittifak oturdukça, halkla bütünleştikçe, biz de gömleğimizi genişletiriz. Peşinen çok büyük bir gömlek ya da dar bir gömlek dikmeye gerek yok. Şimdi gerçekliğimiz neyse, politik ve tüzüksel işleyiş olarak ona göre bir çerçeve çizelim. Kürtler birlik olmadıklarından dolayı Lozan’da kaybetti. Bu tespitin bütün Kürt siyasetini yönlendirmesi gerekiyor. Buradan Rojava’ya çağrıda bulunmamız lazım. Bir basınç oluşturmamız lazım. Bizim Güney Kürdistan’ın ve Rojava’nın statülerini kalıcılaştırmamız gerekiyor” diye konuştu. 

MA / Ergin Çağlar - Mehmet Erol

Editör: Haber Merkezi