BALIKESİR: Kurtuluş Savaşı’nda Çanakkale’de verdiği mücadele ile tanınan Kocaseyit lakaplı Seyit Onbaşı’nın köylülerinin taş ocağına karşı mücadelesi sürüyor. Havran ilçesine bağlı Kocaseyit köylüleri 15 yıldan bu yana köylerinin yakınında faaliyet gösteren Uysal Kırmataş Tesisleri’nden yükselen toz bulutlarının çevreye ve sağlıklarına verdiği olumsuzluklara karşı isyan ediyor.

Ayvalık Tabiat Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Edremit Çevre Platformu, Havran Çevre Platformu ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneklerinin çağrısıyla oluşan heyet köylülerin mücadelesine katkı sunmak ve destek vermek için  Kocaseyit Köyü’ne gitti. Taşocağının bulunduğu bölgede incelemelerde bulunan heyet adına yapılan ortak açıklamada konuşan  Ömür İlgör, köylülerin bu zamana kadar taş ocağına çalmadık kapı bırakmadıklarını, başvurdukları tüm kamu görevlilerinin deyim yerinde ise topu bir başkasına atarak köylüleri oyaladıklarını söyledi.

KÖYLÜLER HER YOLU DENEMİŞ


Fotoğraf: Evrensel


Köylülerin yıllardır maruz kaldıkları bu olumsuzluklardan kurtulmak için ocaklara giden kamyonların asfalt dahi dökülmemiş toprak yollarını kapatmaya çalıştıklarında güvenlik görevlilerinin sert müdahalesiyle karşılaştıklarını anlatan İlgör “Köyde kanser vakaları son yıllarda oldukça çoğalmış. Taş ocaklarının altında kalan su havzalarından gelen suları dahi içilemez durumda. Bu kırma taş tesisleri nedeniyle bu toz kabusu Kocaseyit’in üzerinden kalkana kadar çevre örgütleri olarak köylülerin mucadelesine destek olmayı sürdüreceğiz” dedi.
Fotoğraf: Evrensel


Yıllardır hiçbir önlem alınmayan bu taş ocağının acilen kapatılmasını, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulmuş  BASKİ’nin Kocaseyit Köyünün içme suyuna sahip çıkarak gerekli altyapı çalışmalarını acilen başlatmasını isteyen İlgör “Maden İşleri Genel Müdürlüğü bu tesisin çalışma ruhsatını derhal iptal ederek, kirlettiği alanları rehabilite etmelidir. Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün kırmataş tesislerinin çevreye verdiği tahribatı yerinde inceleyerek firmaya gerekli cezai yaptırımları uygulaması, yöre milletvekillerimiz de Kocaseyit köylülerinin yanında yer almalıdır” diye konuştu.

‘HAYVANLARIMIZ BİLE HASTA’


Fotoğraf: Evrensel


Yaşadıkları sorunları gazetemize anlatan Kocaseyit köylüleri, insanların nefes almakta zorlandıklarını, köyde astım, KOAH ve kanser vakalarının her gün biraz daha çoğaldığını belirterek, kurbanda kestikleri hayvanların birçoğunun akciğerlerinin hastalıklı olduğunu söyledi. Köylülerden Fatma nine ise yıkadıkları çamaşırları dahi dışarıda kurutamadıklarını söyleyerek bu taş ocağının derhal kaldırılması işçin seslerini yetkililere duyurmamızı istedi. Her 18 Mart’ta Çanakkale kahramanı Seyit Onbaşı’yı anmak için köylerine gelen devlet yetkililerinin hamaset söylemleriyle gönüllerini okşayıp gittiklerini dile getiren diğer bir köylü ise boş laflara karınlarının tok olduğunu ve bu ocak köyden gidinceye mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Kaynak Evrensel C.Saffet YILMAZ
Editör: Haber Merkezi