KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, olası seçimde HDP'nin kendi doğal seçmeniyle bile yüzde 15'e ulaşmasının söz konusu olduğunu kaydetti.

T24'ten Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtlayan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, önümüzdeki süreçte yaşanacak seçim sürecine ilişkin değerlendirme yaptı.

Ağırdır olası seçimlerde iktidarınHDP'nin oy potansiyelinin farkında olmadığını belirtirkek HDP'nin doğal seçmeniyle bile yüzde 15'leri bulabilir dedi.

Seçimlerde ortak geleceği inşa etmekte Kürtleri ihmal etmenin bir bedeli olacağını belirten Ağırdır, "Türkiye sadece muhafazakar ve sekülerlerin uzlaşmasında huzur bulamaz. Gerekli ama yeterli değil. Kürtleri yok saydığınız bir uzlaşma mümkün değil. İşin bir yanı bu. Bunun kaç kişi farkında bu ayrı ama Türkiye bu meseleyi çözmeden ve bu yeni hayat Kürtler kendi kimlik, ihtiyaç ve talepleri üzerinden uzlaşmaya dahil olmadan -illa aktör bazında kast etmiyorum- yeni bir hayat inşa etme şansımız yok" dedi.

HDP hakkında ynalış varsayım

Z Kuşağı tartışmalarında Kürt nüfus oranın ıskaladığını belirten Ağırdır şunları belirtti: "Son dönemlerin moda kavramı Z Kuşağı gençleri anlamak. AK Parti de bir şey yapıyor kendince. Dün bir video vardı onun da çalıntı olduğu ortaya çıktı. Ya da öbür taraftan CHP bir şey yapmaya çalışıyor. Kemal Bey twitterda, tiktokta sosyal medyada gençlere seslenmeye çalışıyor. İYİ Parti toplantılar düzenliyor. Ama kimse şu sayılara bakmamış gibi geliyor. Baraj tartışmaları da var. Baraj niye 7'ye düşürüldü. İktidar kanadı temsilcilerinin konuşma ve tespitlerine bakıyorum. Hep şöyle bir varsayım dillendiriliyor. HDP'nin oyunda önemli bir oranda ödünç oy var. Her evde bir insan, kadın ya da koca biri CHP'ye oy vermiş öteki de barajı geçsin diye HDP'ye oy vermiş. Baraj düşünce HDP, gerçek oyu olan 6-7'lere düşecekmiş gibi bir varsayım var. Buradan da bir rasyonalize ediliyor. Ben bir şey söyleyeyim; il il, 81 ilin 2019 yerel seçimleri, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana yaşlardaki değişimi ve yeni seçmeni hesapladığın zaman 23-24 ilde, genç nüfusun ya da 24 yaş altı nüfusun -hepsi yeni oy kullanacak değil ama- bugünün 16-24 yaş arasındaki nüfusun yüzde 25 ila 30 olduğu iller var, yüzde 7-8'de kaldığı iller var. O yüzde 25-30 arasında kalan iller hangileri biliyor musun? Kürtlerin yoğunlukta olduğu iller.

Kürtler de kendilerini temsil eden parti,ye verir

Çünkü Türklerde 70 büyüğe 30 çocuk var. Kürtlerde 45 büyüğe 55 çocuk var. Her yıl kabaca bir milyon seçmen ekleniyorsa, 1 milyon yeni seçmen nüfusunda bizim tespitimiz üzerinden söylüyorum. Genel nüfus oranında Kürt nüfusu yüzde 18 iken bu 1 milyon yeni seçmende yüzde 22-23 oranında. Bu şu demek; tıpkı biraz önce tartıştığımız konuştuğumuz gibi muhafazakarlar ve sekülerler kendi kültürel kimliklerinden yola çıkarak kendi kimliklerini temsil eden partilere oy vereceklerse, Kürtler de kendilerini temsil eden Kürt partisine oy verecekler. Dolayısıyla HDP'nin 13'ten 12'den 7'ye düşeceği varsayımı değil önümüzdeki seçim sürecinde HDP'nin kendi doğal seçmeniyle bile yüzde 15'e ulaşma ihtimali söz konusu. Birincisi bu. Bu kadar seçmenin kendilerini mağdur hisseden, derdi olan, haklı da derdi olan, kimlik talepleri de bu kadar belirgin olan, bunca yaşamışlığıyla gelen Kürt seçmenin de kendilerini yok sayan kanada oy vereceklermiş gibi, elleri mecbur gibi davranmak her şeyden önce bir kere onların onurlarına dokunuyor. İş böyle benim bir türlü anlayamadığım şey siyasi aktörlerin de önemli bir kesiminin elinde kağıt kalemle mühendislik hesapları yapıyor olmaları. Şu kadar oy böyle deyince sanki bu yüzde 6 hareket edecek buraya falan. Bugün artık Türkiye toplumu buraları geçti."

(Kaynak: http://yeniyasamgazetesi2.com/agirdir-hdp-yuzde-15leri-bulabilir/

Editör: Haber Merkezi