SADAKO SASAKİ











ABD Emperyalizmine ait Enola Gay isimli bombardıman uçağı 6 AĞUSTOS 1945 günü sabah saat 8.15' de Little Boy ( Küçük Çocuk ) lakaplı atom bombasını Hiroşima' nın üzerine bıraktığında hayatı kararan binlerce çocuktan biri de 7 Ocak 1943'de doğan ve bu patlamadan yara almadan kurtulan SADAKO SASAKİ isimli iki yaşındaki kız çocuğuydu. Ancak 12 yaşında iken Sadako Sasaki' nin vücudunun çeşitli yerlerinden yaralar ve lekeler çıkmaya başlar. Doktorlar Sadako' ya "Atom Bombası Hastalığı" adı verilen kan kanseri teşhisi koydular ve hastaneye yatmasına karar verirler.
SADAKO SASAKİ hastanede yattığı sırada ziyaretine gelen sınıf arkadaşlarından biri yanında getirdiği altın rengi kağıttan, origami ( Kâğıt Katlama ) sanatını kullanarak bir
" Turna Kuşu " yapar ve Sadako' nun baş ucuna koyar, sonra eski bir Japon efsanesini anlatır. Bu efsaneye göre hasta birisi eğer kağıttan 1000 adet Turna Kuşu yaparsa, Tanrılar bu kişinin dileğini yerine getirir ve sağlığına kavuştururmuş. 



SADAKO SASAKI' nin hasta bedeni 1000 adet Turna Kuşu katlamaya yetmez ve 646 Turna Kuşu katladıktan sonra 25 Ekim 1955 günü hayatını kaybeder.
Eksik kalan 356 Turnu Kuşunu arkadaşları katlar ve onunla birlikte gömerler. O günden sonra "Turna Kuşu" barışın ve nükleer silahsızlanmanın sembolü haline gelir. Sadako'nun ve atom bombasından ölen bütün çocukların anısına Hiroşima' da bir anıt yapılır. SADAKO'nun yaşamından çok etkilenen ünlü şair Nazım Hikmet onun anısına yazmış olduğu "Kız Çocuğu" isimli şiirinde şunları söyler: "Kapıları çalan benim, kapıları birer birer. Gözünüze görünemem,
göze görünmez ölüler.
Hiroşima'da öleli oluyor bir on yıl kadar.
Yedi yaşında bir kızım,
büyümez ölü çocuklar.
Saçlarım tutuştu önce,
gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim,
külüm havaya savruldu.
Benim sizden kendim için hiçbir şey istediğim
yok.
Şeker bile yiyemez ki
kâât gibi yanar çocuklar.
Çalıyorum kapınızı, teyze,amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin,
şekerde yiyebilsinler."
İnsanlığa umut dolu bir miras bırakan, kısacık yaşamıyla tüm dünyayı derinden etkileyen, evrensel barışın ve nükleer sılahsızlanmaya karşı mücadelenin sembolü haline gelerek, ölümsüzler arasına katılan "SADAKO SASAKİ" yi saygıyla ve özlemle anıyorum..



Editör: Haber Merkezi