DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Devlet bankalarının konut kredilerinde faiz indirimine gitmesi ile Diyarbakır’da konut fiyatları 100-150 bin TL arasında arttı. Mimar Arif İpek, mülk sahiplerinin faiz indirimini fırsata çevirdiğini söyledi.
İnşaat sektörünün son yıllarda krizde olduğu Diyarbakır’da, devlet bankalarının konut kredi faizini düşürmesiyle ev almak isteyen yurttaşlar, fahiş konut fiyatlarıyla karşılaştı. Konut kredilerindeki faiz indirimi ile kentteki daire fiyatları 100-150 bin TL arasında arttı.


Yaşanan bu fiyat artışını değerlendiren Mimar Arif İpek, her krizin kendi fırsatçısını yarattığını, korona salgınının maske, dezenfektan fırsatçılarını ortaya çıkarması gibi düşük faizli kredinin de fırsatçı müteahhitleri ortaya çıkardığını söyledi.


Devlet bankalarının konut kredilerinde uygulamaya başladığı faiz indiriminin inşaat sektöründe hareketliliğe sebep olduğunu dile getiren İpek, “2018 yılından bu yana inşaat sektöründe yaşanan sıkıntı bir nebze giderilecek gibiydi. Son iki yılda konut üretiminde yaşanan durgunluk bugün karşımıza yeteri sayıda konut bulunmamasına neden oldu. Konut kredilerinden faydalanmak isteyen tüketici ya satın alacak konut bulamadı ya da yüksek fiyatlar ile karşılaştı” diye belirtti.


MÜTEAHHİTLERE YARADI


İpek, faiz indirimi ile birlikte Diyarbakır’da konut fiyatlarının 100 ve 150 bin TL’ye kadar yükseldiğini kaydetti. Öyle ki 500 bin TL satış rakamı olan dairelerin fiyatlarının 600-650 bin TL’ye kasar yükseltildiğini söyleyen İpek, “Aylık yüzde 1,09 olan faiz oranının yüzde 0,74’e gerilemesi, tüketiciye bu zamlar karşısında hiçbir fayda sağlamamış oldu. İktidarın vatandaşa fayda sağlayacağım diye anlattığı bu adım ile yine müteahhitlere kaynak aktarmış oldu” ifadelerini kullandı.


TASARRUF YAPAYIM DERKEN...


İpek, “Basit bir hesaplama ile 120 ay vade ile 300 bin TL’lik kredi kullanmak isteyen bir yurttaşın yüzde 1,09 faiz oranı ile 10 yılda ödeyeceği toplam faiz tutarı 241.608 TL olurken, yüzde 0,74 faiz oranı ile 10 yılda ödeyeceği toplam faiz tutarı 156 bin 101 TL’dir. 85 bin 507 TL faiz tasarrufu yapayım derken aynı evi 100-150 bin TL pahalı almış olmaktadır” dedi.


Daire fiyatlarındaki bu artışın geçici olmadığını da söyleyen İpek, fiyatların arsa satış rakamlarına ve inşaat malzemelerine de yansıyacağını belirtti.


MA / Lezgin Akdeniz
Editör: Haber Merkezi