ANKARA - ABD’nin Sezgin Baran Korkmaz hakkında hazırladığı iddianamede, 225 yıla kadar hapis cezası istendi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanlığı, kara para aklama suçu iddiasıyla Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz hakkında hazırlanan ve “gizli” ibaresiyle 28 Nisan'da mühürlenen iddianamenin ayrıntılarını açıkladı. Söz konusu 15 sayfalık iddianamede Korkmaz, ortağı olan Kingston kardeşlerin ABD Hazine Bakanlığı'nın dolandırarak elde ettiği paranın 133 milyon doları aşkın bölümünü aklamakla suçlanıyor. Korkmaz'ın farklı suçlardan 225 yıla kadar hapsi istenirken, kara para aklama işlemlerinde ortaklık kurduğu Kingston kardeşleri de kandırarak ayrıca para aldığı iddia ediliyor. 

225 YIL HAPİS İSTEMİ

İddianamede Korkmaz'a kara para aklama suçlaması, 10 ayrı elektronik dolandırıcılık suçlaması ve adli kovuşturmaya engel olma suçlaması yöneltiliyor. Korkmaz'ın suçlu bulunması halinde kara para aklama suçlamasından en fazla 20 yıl, 10 ayrı elektronik dolandırıcılık suçlamasının her biri için 20'şer yıl, adli kovuşturmaya engel olma suçlaması için de 5 yıl hapsi isteniyor. İddianamede, Korkmaz'ın Türkiye ve Lüksemburg'da kontrol ettiği banka hesapları üzerinden, ABD'de Jacob Kingston, Isaiah Kingston ve Levon Termendzhyan'ın Hazine Bakanlığı'nı dolandırarak elde ettiği kara paranın 133 milyon doların üzerindeki bir kısmını akladığı belirtiliyor.

İADESİ İSTENİYOR

Sezgin Baran Korkmaz, ABD'li Kingston kardeşleri, ismi verilmeyen Amerikan hükümeti yetkilileri aracılığıyla “Federal büyük jüri soruşturmasından ve para cezası davalarından korumayı” vaat etti; bu yolla ayrıca para aldı. ABD Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında, Korkmaz'ın Utah'ta mahkemeye çıkarılması için iadesinin isteneceği belirtildi.

(MA)

Editör: Haber Merkezi