VAN - Köylerde kış hazırlıkları yapan kadınlara yardım etmeye çalışan çocuklar, doğayla baş başa kalıyor ancak bazı işler çocuklar için büyük tehlike oluşturuyor.


JINNEWS'in haberine göre; Serhat’ın kırsal kesimlerinde çocuklar, uzun ve soğuk geçen kış mevsimi için yapılan hazırlıklarda annelerinin işlerini kolaylaştırmak için yardım ediyor. Ancak bu durum çocuklar için tehlike oluşturuyor. Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Elemeği (Bilisava) köyünde yaşları 8 ila 12 arasında değişen çocuklar, tandırı tutuşturmak ve sobada yakmak için bölge halkı arasında “goni” olarak adlandırılan geven otu topluyor. Kışlık yakacakların başında gelen geven otu, iyi yanması ve yüksek kalorili olmasından dolayı köylüler tarafından tercih ediliyor.


Çocuklar da, yüksek tepe ve dağlık alanlarda yetişen “goni”leri toplamak için köyün etrafında bulunan metrelerce yükseklikteki dağ ve tepeleri tırmanıyor. Düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalan çocukların karşısına her an yılan ve akrepler de çıkabilir.


‘Zehirli canlılardan kaçarak korunuyorum’


12 yaşındaki Neçirvan, yaz tatilini köyde nenesiyle geçirdiğini belirterek, “Nenem oldukça yaşlı zaten yaptığı işler onu oldukça yoruyor. Ben de ona yardım ediyorum” diyor.


“Goni” toplamaktan dolayı elleri çatlayan Neçirvan, zehirli bir canlı tarafından ısırılmaktan korkmadığını belirtiyor. Neçirvan, “Tepelere tırmanmak oldukça zor. Üstelik etrafta bazen de gonilerin arasına saklanmış yılan, akrep ve zehirli böcekler olabiliyor. Ben daha önce hiç zehirlenmedim. Isırma ihtimallerine karşı ise zehirli canlıları fark ettiğim zaman ise onlardan kaçarak kurtuluyorum” diye konuşuyor.
Editör: Haber Merkezi