ŞIRNAK - Şırnak’ta 90’lı yıllarda zorla boşaltılan Cudi Dağı’nın eteklerindeki köylerine geri dönen 7 Asuri-Süryani aile, köyün havasını değiştirdi ve köye hareketlilik kattı. 

Bölgede 1990’lı yıllarda “güvenlik” gerekçesi ile boşaltılan 4 bini aşkın köyden biri olan Cudi Dağı'nın Silopi’ye bakan eteklerindeki Hesana (Kösreli) köyü, 7 Süryani-Asuri ailenin yıllar sonra köylerine geri dönmesiyle adeta eski günlerine geri döndü. Geri dönen aileler yıkılan evlerini yeniden inşa edip, kutsal mekanlarını onardı, tarım arazilerini yeniden ekip biçmeye başladı. Böylece köyün üzerindeki terk edilmişlik havası zamanla dağıldı. 

Bazı ailelerin kışı başla yerlerde geçirmelerinden ötürü bu mevsimde sessizlik hakim olsa da yaz ayları canlı geçen köye gitmek çok kolay değil. Girişinde jandarma kontrol noktasının bulunduğu köye ancak askerlerin izniyle girilebiliyor. Jandarmanın onay vermediği kişiler köydeki düğün ve taziyelere dahi katılamıyor. Köye gitmek isteyenler, yapılan GBT kontrolünün ardından giriş yapmayı umut etse de isimleri sonrasında köy muhtarından ya da misafir olarak geldiği kişilerin onayından geçiriliyor. Onay alamayan isimler geri dönmek zorunda kalıyor.  Rahatsız olsalar da köylüler bu durumu dile getirmekten hoşnutsuz. 

60 yaşındaki Hinna Koçun, eşi ve 5 çocuğuyla birlikte bir yıl önce köye geri dönenlerden biri. 25 yaşında henüz iki çocuk annesi iken baskılar sonucu köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan Koçun, Belçika’ya göç ettiklerini söyledi. Koçun, “Buradaki hayatımız çok zordu. Çünkü baskı vardı. Köyde bir doktor bile yoktu” dedi. 

TOPRAKLARINDAN UZAK BÜYÜDÜ

Yıllar sonra geri dönebildikleri köylerinde tarımsal ve hayvansal üretimler yaparak geçimlerini sağladıklarını dile getiren Koçun, “Köy boşaltıldıktan sonra biz de çaresizlikten Avrupa’ya göçmek zorunda kaldık. Benim bütün çocuklarım topraklarından uzak bir ülkede büyüdüler. Burada doğup büyüdüğüm için burayı çok özlüyordum. Hiçbir yer insanın kendi toprağına benzemiyor. Bu kadar yıl aradan sonra ilk defa böylesine huzurluyum. Atalarımın topraklarına gitmem lazım dedim ve geldim” diye belirtti.

Sadece yaz aylarında değil, kalıcı olarak burada kalmak istediğini söyleyen Koçun, fakat çocuklarının Avrupa’da büyüdüğü için burada kalmayı istememesinden yakındı. Koçun, “İnsanlar yavaş yavaş doğduğu topraklarına geri dönüyorlar. Bazıları da sadece yaz aylarında gelip kalıyor. Şüphesiz biz de herkes gibi köyümüzün eskisi gibi inşa edilmesi ve dönüşlerin olmasını istiyoruz” dedi. 

MA / Zeynep Durgut

Editör: Haber Merkezi