Ekonomistler, uygulamanın halihazırda dünya çapında 200.000'den fazla insanı etkileyen koronavirüsün (Covid-19) genişlemesi nedeniyle uluslardaki ölüm sayısındaki artıştan kaçınmaya çalıştığını vurgulamaktadır.


ABD'de Trump hükümetinden Küba, İran ve Venezuela'ya karşı tedbirlerin kaldırılmasını istiyorlar

Bir grup ABD ekonomisti ABD hükümetini, arasında Venezuela, Küba ve İran gibi ülkelere uygulanan tek taraflı zorlayıcı tedbirleri derhal kaldırmaya çağırdı.

Ekonomistler, uygulamanın halihazırda dünya çapında 200.000'den fazla insanı etkileyen koronavirüsün (Covid-19) genişlemesi nedeniyle uluslardaki ölüm sayısındaki artıştan kaçınmaya çalıştığını vurgulamaktadır.

"Bu politika aşırı ve uluslararası hukuka aykırı. Daha da kötüsü, şimdi koronavirüs salgınını besliyor. ABD'nin İran ve Venezüella'nın salgınla mümkün olduğunca etkili ve hızlı bir şekilde başa çıkmasına izin vermek için bu ahlaksız ve yasadışı yaptırımları kaldırması zorunludur "dedi.

Sachs, ABD'nin bu üç ülkeye karşı uygulanan zorlayıcı önlemlerinin tek işlevinin "yaygın acılara neden olarak bu hükümetler üzerinde baskı kurmak" olduğunu belirtiyor.

Venezüella Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Twitter hesabıyla Ekonomik ve Siyasi Araştırmalar Merkezi (CEPR) Coronavirus pandemi konusunda özel çalışmalara destek verdiğini ifade etti:

“ABD ekonomistleri dünya ayaklanmasına acil ayaklanma için katıldı ABD tek taraflı zorlama önlemleri. Yasadışıdırlar, suçludurlar ve salgın #LasSancionesSonUnCrimen # Covid_19'un ortasında zorluklara ve ölüme neden olurlar ”

Diğer iktisatçılar, tek taraflı tedbirlerin ulusların 9.000'den fazla insanın hayatını alan pandemi durumuyla başa çıkma yeteneğini azalttığı konusunda uyarıyorlar.

CEPR eş direktörü Mark Weisbrot, "Yaptırımların İran'ın salgını kontrol etme yeteneğini etkilediğine şüphe yok, bu da virüsün daha fazla enfeksiyona ve muhtemelen virüsün İran sınırlarının ötesine yayılmasına neden oldu." .

CEPR'nin baş ekonomisti Dean Baker için, Washington'un bu ülkelere sağlayabileceği en iyi insani yardım, örneğin Venezuela'da 140 milyar dolardan fazla zarar veren zorlayıcı önlemleri kaldırmaktır.

Baker, Venezüellalıların çoğuna hizmet etmek için finansman, tıbbi malzeme ve gıda elde etme yeteneğini de azalttığını da sözlerine ekledi.

Ekonomist, "Kriz döneminde, etkilenen ülkelerdeki on milyonlarca insanın hastalığa yakalanma ve muhtemelen ondan ölme riskiyle karşı karşıya kalmasıyla, tek makul insani tepki, tehdit geçene kadar yaptırımları askıya almaktır." dedi.

21 Mart 2020

Kaynak:

https://www.telesurtv.net/ news / economistas-piden-eeuu- asansör-yaptırımlar-venezuela- 20200321-0008.html

Editör: Haber Merkezi