ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Kurban Bayramı vesilesiyle CHP, DSP ve Saadet Partisi, HDP’ye ziyarette bulundu. Heyetleri kabul eden MYK üyesi Sevtap Akdağ Karahalı, “En büyük ihtiyacımız bölge barışıdır” derken, Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, “Bayram bir kurtuluşun müjdecisidir” dedi.


MA'nın haberine göre; Kurban Bayramı’nın ikinci gününde siyasi parti genel merkezlerinde bayramlaşma ziyaretleri gerçekleşti. Siyasi partiler arasındaki bayramlaşma programları kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokratik Sol Partisi( DSP) ve Saadet Partisi heyetleri, Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) ziyaret etti.


HDP'de misafir heyetleri, Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Sevtap Akdağ Karahalı ve Parti Meclisi (PM) üyesi Ali Özkan tarafından karşılandı.


‘SINIRLARIMIZDA SAVAŞ TAMTAMLARI ÇALINIYOR’


HDP’ye ilk bayram ziyaretini CHP’den aralarında Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, PM üyesi Ayça Taşkent ve Kadın Kollarından Zehra Eriç’in olduğu heyet gerçekleştirdi. CHP heyetinin ziyareti için teşekkür eden ve bayramlarını kutlayan Karahalı, ülkenin ve Ortadoğu’nun yine zor zamanlardan geçtiğini belirterek, “Halklarımızın, demokrasiye, barışa özlemi hala devam ediyor. Ancak bölge hala ateş topu. Sınırlarımızda savaş tamtamları çalınıyor. Şu an en büyük ihtiyacımız bölge barışıdır. Türk, Kürt, Arap, Çerkes, Süryani bütün halkların kardeşliğini savunuyoruz” dedi.


‘DEVRANI DEĞİŞTİRMEK MÜMKÜN’


HDP’ye yönelik baskılara da değinen Karahalı, başta eşbaşkanları olmak üzere çok sayıda vekili ve parti üyesinin hala cezaevinde rehin tutulduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “HDP’ye yönelik baskılar devam ediyor. HDP her zaman demokrasiden yana olduğu için cezalandırılmaya devam ediyor. Ancak önemli olan halkların birlikteliğini kurmak son derece önemli. Faşizan baskı politikalarına karşı hep beraber birlikte yan yana durmayı başarabilirsek bu devranı değiştirmek tekeri de başka döndürmek mümkün.”


‘DAHA BİLİNÇLİ HAREKET ETMEMİZ LAZIM’


CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da, bölgede inanç, tarih ve kültür birliğinin olduğunu ancak barışın bir türlü sağlanamadığını ifade etti. Barışın gerçekleşmesini canı gönülden temenni ettiklerini vurgulayan Kuşoğlu, “Özellikle Ortadoğu maalesef dünya barışını da tehdit ediyor. Ama en fazla bu bölgede yaşayanları sıkıntıya sokuyor. Bizim daha bilinçli ve aklı başında hareket etmemiz lazım. Bu avantajları dezavantajlara dönüştürüyoruz” diye konuştu.


‘İSTİŞARELERİ SÜRDÜRMEMİZ GEREKİR’


Ardından aralarında DSP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe, Genel Başkan Danışmanı Handan Toprak Benli ve Ankara İl Yöneticisi Aydın Solhan’ın yer aldığı DSP heyeti ziyaret gerçekleştirdi. Özgürlük ve dayanışmanın önemine dikkat çeken Karakülçe, ziyarette şunları söyledi: “Birbirimize hiçbir noktadan çekinmeden dayanışmalıyız. İnsanız bütün her şey bize ait. Özgürlükler, doğa, tabiat ama zaman içerisinde birileri kendilerini daha fazla söz sahibi ve hak sahibi görerek diğer insanları hak mahrumiyetine sevk ediyorlar. Buna kimsenin hakkının olmadığını, bütün evrenin bizlerin yaşaması adına birbirimizi öğretene kadar bu istişareleri sürdürmemiz gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’de içinde bulunduğumuz toplumun çok büyük tarihsel bir derinliği var. Ama nedense ülkemizde anlaşılmayan ya da doğru teşhisi koyamadığımız bu acıların ortaklaşamamasıdır.”


‘ÇALIŞMALARINIZI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ’


Genel Başkan Danışmanı Handan Toprak Benli ise, HDP’nin kadın ve toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında çalışmalarının çok önemli olduğunu belirtti. Diğer siyasi partilerinde aynı duyarlılığı göstermesi gerektiğine işaret eden Toprak, “Kadının siyasetteki yerine bakıldığında çok acı bir gerçek var. Her konuda adımlar çok eksik ancak cinsiyet konusunda çok çok eksik. Bu anlamda çalışmalarınızı takrirle karşılıyoruz. Eşitlik, haklar ve özgürlükler konusundaki mücadele de özellikle cinsiyet konusunda da ortak problemi. Bu konuda atılan her adımı takdirler karşılıyoruz.  Özellikle muhalefet partilerinin bu anlamda dayanışmasının daha sık yaşanmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.


‘DEMOKRASİ BAYRAMI DA GELSİN’


Son olarak SP'den ise aralarında Genel Başkan Yardımcısı Mesut Doğan ve PM üyesi İbrahim Veli'nin bulunduğu heyet ziyarette bulundu. Ziyaretleri için SP’ye teşekkür eden ve bu ziyaretlerin çok anlamlı olduğunu ifade eden Nimetullah Erdoğmuş, bayramın bir hikayesi olduğunu ve bu hikayenin büyük bedeller sonucu ortaya çıktığını dile getirdi. Erdoğmuş, şunları: "Bayram sonuç itibarıyla önümüze konulan bir sonuçtur. Ama her şeyde olduğu gibi bu değerlerin içi de boşaltılmıştır. Bu bizlerin eliyle gerçekleştirilmiştir. Yani bir dış müdahale ile içi boşaltılmış değerler değildir. Değerleri aslında kendi geleneklerinde bağlı bulunduğunuz mirasla oluşturulmuş ve size kadar gelmiş olan emanetlerdir. Emanetlere riayet edilmemesi sonucu bu değerlerin içi boşaltılıyor. Dolayısıyla bayram bir kurtuluşun müjdecisidir. Benim dileğim de şudur ki bu mücadele sonucunda demokratik bir kurtuluşun gereği olarak bir demokrasi bayramı da gelsin. Demokrasi ve barış bu şekilde paylaşılsın ve ülkeye armağan edilsin”


‘BİRBİRİMİZİ ŞARTSIZ DİNLEMEK GEREKİR’


Kendileri ile aynı fikirde olduklarını beyan eden Mesut Doğan ise, şunları dile getirdi: “Sayısal olarak söylüyorum, güçlü tarafın kendini daha da güçlendirmeye yönelik her şeyi araç olarak kullanmasından dolayı olmayan sorunlar bile kendiliğinden meydana gelebiliyor. Bu anlamda birbirimizi şartsız dinlemeyi çok önemsiyorum. Ne zaman ki bu ülkede insanlar birbirlerini şartsız dinleyecekler, birbirlerinin dertleriyle dertlenecekler, birbirlerinin haklarına sahip çıkacaklar o zaman Türkiye’de göreceğiz ki; birçok sorun kendiliğinden çözülecektir. Benim bir sorunum varsa tek kalmamalıyım. Ya da başkası, bunu yaşıyorsa tek kalmamalı. Herkes birbirinin hakkına sahip çıkarsa her şey hallolur. Önümüzdeki sürecin buna uygun zemin oluşturulmasını umut ediyoruz.”


HDP partilerine yönelik bayram ziyaretlerinin ardından aralarında MYK üyesi Aylin Hacaloğlu, PM üyesi Kenan Yıldız ve İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun bulunduğu heyet , CHP, DSP ve Saadet Partisi’ni ziyaret etti.


HDP il binalarında da halkla bayramlaşma programı vardı.


DİYARBAKIR 


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Kurban Bayramı dolayısıyla partinin il binasında bayram ziyaretlerini kabul etti. HDP milletvekilleri Saliha Aydeniz, Semra Güzel ve Hişyar Özsoy, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, İl Eşbaşkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyat Ceylan, parti binasında bayram ziyaretlerini kabul etti.


URFA 


Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Urfa il ve ilçe örgütleri Kurban Bayramı’nın 2’nci gününde halkla bayramlaştı. Parti binasındaki bayramlaşma programına HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, HDP’li yöneticiler ve barış annelerinin yanı sıran çok sayıda yurttaş katıldı. Bayramlaşma programında konuşan Ömer Öcalan, uluslararası güçlerin Ortadoğu’da sürekli çatışma ortamından beslendiğini dile getirdi.  Öcalan, “Sayın Abdullah Öcalan’ın rol ve misyonun oynaması için kendisine alan açılmalıdır. 2015’den bu yana büyük bir savaş yürütülüyor, binlerce insan yaşamını yitirdi. Bu savaşın sonu yok. Bu savaş halkların kardeşliğine büyük bir darbedir. Her bayram uçaklar dağlara bombalar yağdırıyor. Ormanlar yakılıyor. Siyasiler tutuklanıyor. Bunlar çözüm değildir. Bu topraklar artık ölüme, gözyaşına ve acıya doydu. Bu toprakların barışa, özgürlüğe, adalete ve demokrasiye ihtiyacı var. Bu savaş bitirilmelidir” diye konuştu.


HDP Heyeti, bayramlaşma programının ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Saadet Partisi (SP), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), TMMOB, Urfa Barosu, Mali Müşavirler Odası’nı ziyaret ederek bayramlarını kutladı.
Editör: Haber Merkezi