DERSİM-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Dersim’de “Zembul Kadın Kooperatifi”nde buluşan kadınlar, emeklerini ortaya koyarak bir kültürü yaşatmaya çalışıyor.


Dersim merkezde bir araya gelen kadınlar öncülüğünde 2019 yılında açılan Zembul Kafe kooperatifleşti. “Zembul Kadın Kooperatifi İşletmesi” adıyla kurulan yerde kadınlar fabrikasyon ürün kullanmadan el emekleriyle ürettikleri ürünlerle yemekler hazırlıyor. Kadınlar, kafenin altında bulunan imalathanede yufka yapıyor. Ürünler sipariş üzerine şehir dışına da satılıyor. Bununla birlikte kentin yöresine ait zerfet, şiresor, şirekut, patila, yağlı ekmek yapan kadınlar, içli köfte, kavurma, gözleme, mantı, köfte gibi yiyecekleri menüde bulunduruyor. Resmi işleri 6 ay önce tamamlanan kooperatifte, 11 kadın istihdam ediliyor.


ZEMBUL MARKALAŞACAK


Kooperatif Denetim Kurulu üyesi Özlem Demir, koronavirsüten kaynaklı kafenin kapalı kaldığını ve çalışmalarının sekteye uğradığını söyledi. Resmi işlemler bittikten sonra kentteki kadınlarla bir araya gelerek kooperatifleşme duyurusunu yaptıklarını dile getiren Demir, “Başta kooperatifleşmek için yola çıkmıştık. Fikir burada çalışan kadınları da cezbetti. Demokratik seçim mekanizmasıyla birlikte 6 ay önce kooperatifleştik. Pandemi sürecinden dolayı çalışmalarımız aksadı. Yine kadınlar olarak emeklerimizi var etmeye çalışıyoruz. Kafe ve imalat bölümümüz var. Sattığımız bütün ürünleri kendimiz yapıyoruz. Dışarıdan hiçbir fabrikasyon ürünü yok. Kooperatif olarak sağlıklı gıdayı halka ulaştırmaya çalışıyoruz. Ben içli köfte yapıyorum, diğer arkadaşlarımız mantı, tatlı, gözleme, yağlı ekmek yapıyor. Bu kültürü tanıtmak, yaşatmak, yöresel yemekler yapmak ve bunu gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Asıl amacımız Zembul’u yöresel bir marka haline getirmek” dedi.


‘KADINLAR EMEKLERİNİ DIŞARI ÇIKARSIN’


Kadınlar olarak evlerinden çıktıklarını ifade eden Demir, şöyle konuştu: “Evde çocuklarımıza bakıyorduk. Yemeklerimizi ailelerimize yapıyorduk. Çıkış noktası aslında burasıdır. Evde sergilediğimiz, verdiğimiz emeği bir adım ileri taşıdık ve dışarı çıktık. Bu kadar basitti. Burada kadını temel alan, esas alan bir yapı var. Kesinlikle kadınlar bir araya geldiği zaman her şeyi yapabilirler. Biz bir buçuk senedir burada çalışıyoruz ve her işimizi kendimiz yapıyoruz. Bu demek değildir ki kadın fiziksel olarak hiçbir şey yapamaz. Gerçekten kadınlar bir araya geldiği zaman çok güçlü olabiliyorlar. Kadınlar emeklerini saklamasınlar. Onlar dışarı çıkarsınlar diyoruz” diye ifade etti.


MA / Ayşe Sürme
Editör: Haber Merkezi