DİYARBAKIR – Kürt PEN Eşbaşkanı Sami Tan, Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın başlı başına bir statü olduğunu belirterek, “Örgütlü, çok renkli ve çok sesli bir irade açığa çıktı. Halkımız çalışmalara daha çok katılım sağlayarak, tek dili reddetmelidir” dedi.


Kürt PEN Eşbaşkanı ve Kürt Dil ve Kültür Ağı kurucularından Sami Tan, 11-12 Ocak’ta gerçekleştirilen 2 günlük çalıştayda yürütülen tartışmalara dair değerlendirmelerde bulundu. Mezopotamya’nın bütün dil ve kültürlerinin ağ içerisinde yer alması gerektiğinin altını çizen Tan, ilk çalıştayda bunun gerçekleştirilemediğini söyledi. Temel amaçlarının dil ve kültürleri korumak olduğunu belirten Tan, çalıştayda da bu temelde önerilerin yapıldığını ve tartışmaların yürütüldüğünü söyledi.


Yürütülen tartışmalar sonucunda çalışmalarının Kürt Dil ve Kültür Ağı çatısı altında yürütülmesi gerektiği kararlaştırıldığını dile getiren Tan, “Ağ, diğer dil ve kültürleri reddetmiyor ancak diller ve kültürler arasındaki hiyerarşiyi de kabul etmiyor. Dil ve kültürlerin kardeşliğine inanıyoruz. Bu nedenle bütün dil ve kültürlerin korunması gerektiğini savunuyoruz. Sahiplenirsek, bunu başarabiliriz. Bu coğrafyayı ve Türkiye’yi renkler bahçesi olarak görüyoruz. Tek renklilik ve tek sesliliği kabul etmiyoruz. Bu nedenle isim değişikliğine gittik” dedi.


‘2020 KÜRT DİLİ NEWROZU OLMALI’


Çalıştayda yürütülen tartışmalar sonucunda alınan kararlara bağlı çalışmalarını sürdüreceklerini belirterek, bu kapsamda yol haritası belirleyeceklerini söyledi. Tan, yapılan kimi önerileri şöyle sıraladı: “21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde eylem ve etkinliklerin planlanması. Kadın masasından, 8 Mart’ta dil üzerindeki baskıların teşhir edilmesi önerisi yapıldı. 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda eylem ve etkinliklerin yapılaması. Yine önümüzde 21 Mart Newrozu var. 2020 Newrozu’nun Kürt dili Newrozu olması önerildi.”


KÜRT SİYASETİNE ELEŞTİRİ


Tan, çalıştayda Kürt siyasetine yönelik eleştirilerin olduğunu ifade ederek, “Siyasetin çalışmalara destek vermesini bekliyoruz. Bu çalışma, siyasete karşı bir çalışma değil. Halkın söylemi, siyasetin üstündedir. Kürt siyasetinin çalışmalara destek olmasını umut ediyoruz. 2020 yılını Kürt dil ve kültürlerinin yılı olmasını sağlayabiliriz” diye konuştu.


‘İRADE AÇIĞA ÇIKTI’


Kürt Dil ve Kültür Ağı’nın başlı başına bir statü olduğunu vurgulayarak, bu statünün uluslararası alanda kabul gördüğünü kaydetti. Kürt dil ve kültür temelinde bir iradenin açığa çıktığını söyleyen Tan, “Örgütlü, çok renkli ve çok sesli bir irade açığa çıktı. Toplumun bir çok kesiminden çalışmalara katılımlar oluyor. Halkımız bundan sonra çalışmalara daha çok katılım sağlayarak, tek dili reddetmelidir.”


MA / Fahrettin Kılıç


Haber/Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı
Editör: Haber Merkezi