KAPİTALİZMİN YENİ AKIMI KURDİSH MASHUP ASLINDA FASTFOOD

Bilindiği üzere tarihte birçok alanda akımlar vardır. Ve bu akımlar toplumsal olarak topluma ve dünyaya bir miras bırakmıştır. Ama ne yazık ki gün geçtikçe kapitalizm denilen zahirin zirvesini yaşadığı bu demlerde ortaya çıkan adında akım dedikleri, toplumu bırakın yozlaştırmayı, iğrençleştirdiği dipleştirdiği bu duruma onların latifesi ile akıma bir hoca, yazar veya sanatçı olarak değil.Sadece Kürt bir müzisyen olarak bir kaç cümle yazmak istedim.

Tarihte sanatta, bilimde, felsefede vs birçok alanda akımlar vardır. Bu akımlar genelde bir diğer akıma tepki olarak doğmuştur ve her yeni akım o alanı beslemiş ve zenginleştirmiştir.

Yenilik ve reform katmıştır. Akım ihtiyacı ise yaşanılan sosyal gelişmeler, yönetim şekilleri bilimsel ilerlemeler, teknolojik gelişmeler vs durumlardan dolayı farklı akımlar ortaya çıkarmıştır.

Birçok alanda akımlar vardır ama benim alanım sanat olduğu için örnekleri bu alanda vermek istiyorum. Mesela Rönesans denilen akım denge ve sadelik üzerine kuruludur her şey matematiksel ele alınmıştır.

Ama barokla birlikte Rönesansçın tüm simetrileriler bozuldu hareketlilik ve denge kattı hem resim dünyasına hamda sanat dünyasına.

Doğayı olduğu gibi veren realizm çıktı mesela, empresyonizm ile sanayileşmenin ve kent yaşamının büyük etkisi oldu. Kendilerini doğaya atan ressamlar güneşi ve ayı keşfettiler. 1.ve 2. dünya savaşında tepkilerini gösteren sanatçılar yaşadıkları vahşetleri düşsel dünyada betimleyerek olduğu gibi verdiler ve sürrealizmle tanıştılar.

Kısaca bu akımlar sanat dünyasına ve dünyamıza gelecek yüzyıla miras bıraktılar. Ama yaşayıp gördüğümüz bu günlerde kapitalist modernite denilen zihniyet yeni akımlar çıkarıyor yalnız bu akımlar basit akımlar değil gülüp geçilecek türden hiç değil.

Örnek verecek olursak hiçte sosyal olmayı beceremediğimiz şu sosyal medyada Ergün kâbus gibi gördüğümüz, uzaylı denilen ilginç bir dans akımı bunun için, yeşil boya ile kendini boyayanlar, içinde sanat görüp uygulayan sanatçılar, akımdan geri kalmamak için renkten renge girenler, trend olsun diye sosyal medya ya ilk ben paylaşacağım diye psikolojik travma yaşayanlar, çok izleme alsın diye paylaşım yarışına girenler.

Sonra çeşitli şarkılar eşliğinde arabadan inip dans edip tekrar arabaya binme akımı bunların hepsini verilen İngilizce isimlerde var tabi "drake dance " bunlardan birisi bu videoyu çekmek için kaza yapanlar, trafik cezası alan sanatçılar var, hala soykırım kıskacında olan Kürtçe söylenen şarkılar var mesele adına mahsup denilen akım bence fastfood denilseydi daha yerine oturacaktı.

Çünkü tıpkı ayaküstü yemek gibi tatsız, tuzsuz emeksiz her birinden azıcık okunan şarkılar Kürt müziğinin can çekiştiği bu dönemde bende Kürt müzisyen olarak kendimi hem suçlu hamda sorumlu hissediyorum.

Tabiî ki Kürt müziği dünya çapında dinlenilmeli yenilikler olmalı ama emek vererek kendinden bir şeyler katarak yapılmalı ki bir farklılığı olsun kişi olarak yeniliğe karşı değilim.

Tabiî ki tüketimden ziyade üretime dayalı olmalı iyi ve kötüye dinleyici karar verir zaten. Kısaca bu akım dedikleri öyle basit ele alınacak bir konu değil. Çünkü o bir maddenin kapitalizm yani kapitalizmin en son ürünü.

Ve bunun gibi birçok alan olduğu gibi artık zihinsel çöküşün git gide dipsiz bir hal aldığı günleri yaşıyoruz. Sonuç olarak bu çöküşten bizi kurtaracak tek bir akım var oda demokratik modernite akımıdır; Ancak ve ancak o bizi bu toplumsal çöküşten kurtarabilir.

Eğer yeni nesil ilmede bir yerlere akmak istiyorsa, gençlik akıp gitmek istiyorsa akın gidilecek daha güzel yerler, düşsel dünyalar ve coğrafyalar var.

Dağlar, Doğa, denizler, ülkeler, hakikat var kitaplar tanışacağınız birçok insan var. Her bir dengbeji eserde bir akım var. Hiç olmazsa özgürlük var olacaksa böyle bir akım olmalı! Ve bizde akın akmalıyız bu yeni akıma…
Editör: Haber Merkezi