DİYARBAKIR - Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, yerel seçimler ve Kürtler arası ittifakın önemine dikkat çekerek, “Süleyman Demirel Ankara ve İstanbul’u kaybettiği gün iktidarı kaybetti. Mersin, Ankara, Adana ve İstanbul’da bunu gerçekleştirebilecek güce sahibiz” dedi.


Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Kentimizi de kendimizi de bizler yöneteceğiz” şiarıyla düzenlediği Yerel Yönetimler Çalıştayı, katılımcıların konuşmalarıyla devam ediyor. Çalıştayda, görevden alınan ve yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürtlere ve Kürt siyasetine yönelik baskılara dikkat çekti. Türk, “Elbette ki 40 yıllık bir mücadelenin sonucunda geldiğimiz nokta ortada. Türkiye’de demokrasiyi rafa kaldıran bir anlayışla karşı karşıyayız. Bize düşen demokrasi mücadelesini güçlü hale getirmek ve yüceltmektir. Bütün yanlışlar ve eksikliklere rağmen, bugün daha doğru kararlar vererek, bu süreci güçlü bir hale getirmek gerekiyor. Çünkü halkın bizden beklentileri var. Geçmiş ile ilgili yaptıklarımızdan çok, gelecek üzerinde tartışmamız lazım. ‘Bugüne kadar eksikliklerimiz nelerdir?’ bunları tespit ederek, bir daha yanlış yapmamak üzere yola çıkmamız gerekiyor” dedi.


‘YANLIŞ YAPMA HAKKIMIZ YOK’


Yerel seçimlerin önemine dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Türk, şöyle devam etti: “Bugün belediye eşbaşkanlarımızın birçoğu cezaevinde. Bu koşullar altında yerel seçimlere hazırlanıyoruz. Bu işi götürecek güçlü kadrolarımız vardı. Bugün işi götürebilecek kadrolarımızın tümü cezaevinde. Bu nedenle yanlış yapmaya hakkımız yok. En doğrusunu ortaya koymalıyız. Komisyonlarımız ve çalışanlarımız, halka inmek zorundadır. Yarın kırılmalara neden olabilecek hassas bir dönemden geçtiğimizi ifade etmek isterim. Yerel seçimlerde çalışmalarımızı her yönlü araştırmalar yaparak hazırlamamız gerekiyor.”


‘HALKIMIZ SAHİP ÇIKMIŞTIR’


Devletin baskı ve sindirme politikalarına rağmen Kürtlerin taviz vermediğini vurgulayan Türk, “Halkımız suskun kalmış ve zaman zaman düşüncelerini ifade edememiş olabilir ama sandıkta demokrasi mücadelesine ve verilen bedellere sahip çıkmıştır. Yarın da bunu yapacaktır. Ama onun düşüncesini taşıyacak kararlar almamız gerekiyor” diye belirtti.


‘BU MÜCADELE 40 YILLIK MÜCADELEDİR’


Kürt siyasetinin yerel yönetimler deneyimlerinin 2014 yılında başlamadığını ifade eden Türk, şunları sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu mücadele 40 yıllık mücadeledir. Bu mücadelede HEP, DEP ve HADEP, Vedat Aydınlar, Mehmet Sincarlar var. Bu mücadelenin son dönemlerinde hafızayı yok etme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Bu mücadeleyi yaşamını yitiren, mücadele veren halkımızın özgürlük mücadelesi olarak görmek lazım. Böyle bir anlayışla bir birimize sarılmamız gerekiyor. Bizim yapacağımız çalışmaların çok ciddi olması lazım. İstanbul’da, Mersin’de, Ankara’da bu iktidarın yerellerdeki başarısını ortadan kaldıracak bir formülü oluşturamazsak, bu ceberut iktidardan kurtulamayız.”


KÜRT PARTİLERLE DAYANIŞMA


Yerel seçimlerde Kürt partileri ile dayanışma ve ittifakın önemine işaret eden Türk, “Kürdistan’daki bütün Kürt siyasi partileri ile dayanışma gerçekleştirmek, gelecekle ilgili büyük bir projedir. Dürüst ve açık konuşuyorum; birliğe ihtiyaç var. Bu partilerle görüşme yapmak, onları kazanmak lazım. Bu iktidarı sonlandırmak, yerellerde sonlandırmak için çalışmalar yapmak lazım” diye konuştu.


‘GÜCE SAHİBİZ’


1973’ten bu yana parlamentoda olduklarını hatırlatan Türk, sözlerini şöyle tamamladı: “Süleyman Demirel Ankara ve İstanbul’u kaybettiği gün iktidarı kaybetti. Mersin, Ankara, Adana ve İstanbul’da bunu gerçekleştirebilecek bir güce sahibiz.”


Çalıştay, yapılan konuşmaların ardına basına kapalı olarak devam ediyor. (kaynak: MA)
Editör: Haber Merkezi