BİTLİS-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Gizli tanık ifadeleriyle 28 aydır tutuklu bulunan kalp, yüksek tansiyon ve alzheimer hastası siyasetçi Mehmet Can Demir’in sağlık sorunları ağırlaştı.


MA / Diren Yurtsever'ın haberine göre; Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bitlis İl Başkanlığı görevindeyken gözaltına alınarak tutuklanan Mehmet Can Demir’in (59), kalp, yüksek tansiyon, bel fıtığı, mide ve alzheimer gibi rahatsızlıkları nedeniyle sağlık sorunları ağırlaştı. Bitlis’te HEP, DEP, DEHAP, HADEP, DTP ve BDP’de yöneticilik yapan Demir, 3’ü gizli olmak üzere 9 tanık beyanı gerekçe gösterilerek, 2018 yılının Şubat ayında tutuklandı. Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Demir, 28 aydır ağırlaşan sağlık sorunlarına rağmen tutuklu yargılanıyor.


Demir’in oğlu Arif Demir de babasıyla birlikte Bitlis’te yaşadıkları evde gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Arif Demir, 17 ay tutuklu kaldıktan sonra 3 yıl 2 ay ceza alarak tahliye edildi. Arif Demir, babasının yaşadığı sağlık sorunlarını ve yargılama sürecini anlattı.


DELİL ÜRETİLMEYE ÇALIŞILIYOR


Kendisinin ve babasının hiçbir delile dayandırılmadan, siyasi kararlarla tutuklandığını dile getiren Demir, sorgu sırasında polislerin kendisine “bakalım baban bu sefer elimizden kurtulabilecek mi? 1994 yılına kadar arşiv taraması yaptık. Baban Ulu Cami önünde örgüt bildirisi okumuş. Ne olursa olsun sizin artık buradan kurtuluşunuz yok” şeklinde ifadeler kullandığını söyledi. Demir, babasının siyasetçi olduğunu ve 1994 yılında yöneticisi olduğu partiye ait okuduğu bir basın açıklamasının “örgüt bildirisi” denilerek, delil üretilmeye çalışıldığını ifade etti.


Babası hakkındaki 3’ü gizli 9 tanık ifadesiyle ilgili bilgi alamadıklarını belirten Demir, “Açık tanıklardan 5’i mahkemeye katıldı. Bu açık tanıklardan 4’ü iddiaların doğru olmadığı yönünde ifade verdi. Sadece tehdit edildiği belli olan biri, babamın aleyhinde ifade verdi. Onun da verdiği ifadeler iddialarla uyuşmuyor zaten. Ortaya attıkları iddialara ilişkin bir delil sunmadılar bize. Bu şartlar altında yasalara göre babamın tutukluluğunu sağlayacak bir durum olmamasına rağmen, gizli tanık beyanlarıyla hala tutuklu” dedi.


KALP KRİZİ VE MİDE KANAMASI GEÇİRDİ


Yakın zamanda babası hakkında “suç üretmeye” dönük yeni dosyaların açıldığını aktaran Demir, “Siyasi tutuklulara yönelik ciddi baskı var. Babamın ciddi sağlık sorunları var. Kalp krizi geçirdiği için anjiyo oldu. Bel fıtığı ameliyatı geçirdi. Mide kanaması geçirdi. Şunda da alzheimer oldu. Günde 6 çeşit ilaç kullanıyor. Pandemi nedeniyle de cezaevinde yemekler konusunda ciddi sorunlar var” diye konuştu.


MECLİS’E TAŞINDI


HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.
Editör: Haber Merkezi