ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Kürt siyasetçiler bayrama cevaevinde girdi. Birgün Gazetesine konuşan Gültan Kışanak’ın kızı Evin Jiyan Kışanak “Sevdiğiniz biri hapishanede olduğunda siz de orada oluyorsunuz” derken, Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ise haksızlığın olmadığı bir bayram için mücadele ettiklerini söyledi





DİLAN ESEN

Kürt siyasetçiler bayramı cezaevinde geçiriyor. Eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Eski HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan ve Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak uzun zamandır cezaevinde tutuklu bulunuyor. Gültan Kışanak’ın kızı Evin Jiyan Kışanak ve Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş BirGün’den Dilan Esen konuştu.

Selahattin Demirtaş, 2016 yılında Eşgenel başkanlık görevini yürüttüğü sırada ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ ve ‘örgüt adına suç işlemek’ iddialarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınmasının ardından tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi'ne gönderilen Demirtaş hakkında, 33 dava açıldı. Demirtaş’ın 142 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Belediye başkanlığı görevini sürdürdüğü 2016 yılında ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ ve , ‘silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ iddiasıyla tutuklanan Gültan Kışanak’ın ise cezası şubat ayında kesinleşmişti. Toplam 14 yıl 3 ay ceza alan Kışanak’ın ilgili kararı İstinaf Mahkemesi bozarken, 16 Ekim’de Malatya’da yeni bir dava görülecek.

BURUK BİR BAYRAM

Her şeyin daha iyi olması için mücadele ettiklerini belirten Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, “Bayramımız Selahattin ile diğer haksız ve hukuksuz olarak tutuklanan herkes için hem aile hem de halk olarak çok buruk ve eksik geçiyor. Mücadelemiz odur ki; daha barış ve özgürlük dolu, savaşın olmadığı, insanların düşüncelerinden dolayı yargılanmadığı, haksızlığa, hukuksuzluğa uğramadığı bir bayram için mücadele ediyoruz. Umarım ki böyle bir bayramı bütün halkımızla birlikte kutlayacağız” dedi.

Annesinin bir an önce beraat etmesini bekleyen Gültan Kışanak’ın kızı Evin Jiyan Kışanak, “Bu dosyaların ne kadar kurmaca olduğunu sadece bugünde değil yıllardır çeşitli şekillerde herkes deneyimledi. Dosyasının tamamı ifade özgürlüğü gibi tartışmaları içeriyor. Yönelttikleri suçlamalara dair hiçbir gerçeklik yok. Annemin bir şekilde beraat edeceğine dair umudumu koruyorum” dedi.

DÜNYA İYİ OLSUN DİYE…

Dün Gültan Kışanak ile telefon görüşmesi yaptığını aktaran Kışanak, “Çok üzücü bir şey bugün herkes sevdiklerinin yanında. Herkes bir şekilde mutlu ve hayatına devam ediyor. Ancak ortada çok büyük haksızlıklar yaşayan ciddi sayıda insan var. Bunlardan biri de ben ve annem. Bu insanlar dünya iyi ve güzel olsunlar diye çabalıyor” diye konuştu.

Annesinin demokrasi, iyiliği ve barışı isteyen herkesin bayramını kutladığını ileten Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapılan her şey demokratik ve siyasal çerçeveler içinde yapılmış yasal faaliyetler. Eşit olmak ve daha iyi bir dünyada yaşamak için söylenen şeyler yüzünden bugün bize bunun yaşatılması, 3 senedir hatta 40 senedir bunun yaşatılması çok acı. Biz bir şekilde geçmişle yüzleşme beklerken belki artık sorunlar çözülecek ve yeniden aynı kötülükler yapılmayacak diye beklerken bugün yine hapishanede olmak… Sevdiğiniz biri hapishanede olduğunda siz de orada oluyorsunuz, bütün ailesi aslında mahkûm ediliyor.”

Editör: Haber Merkezi