VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Görevden alınarak yerlerine kayyım atanan İpekyolu Belediyesi tutuklu Eşbaşkanları Azim Yacan ve Şehsade Kurt hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Kurt ve Yacan'ın tutukluluk sürelerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 6 Mayıs'a erteledi.

MA'nın haberine göre; Van'da 8 Kasım 2019 tarihinde gözaltına alınıp, yerlerine kayyım atanan ve 11 Kasım'da tutuklanan İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanları Şehsade Kurt ve Azim Yacan hakkında, "örgüte üye olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet " iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Van 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kurt ve Yacan'ın hazır bulundurulduğu duruşmaya, avukatları ve yakınları katıldı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada savunma yapan Yacan, yargılanmalarının tamamen siyasi yapıldığına dikkat çekti. Suçlamaları kabul etmeyen Yacan, iddianamede suç sayılan işçi alımının usule uygun bir şekilde yapıldığını belirtti.

MÜLTECİLERE DAĞITILAN BATTANİYE 'ÖRGÜTE YARDIM' SAYILDI

İddianamedeki gizli tanık ifadelerine işaret eden Yacan, söz konusu ihbarın yapıldığı tarihte belediye eşbaşkanı olmadığını hatırlattı. Belediye tarafından mültecilere dağıtılan battaniyelerin iddianamede "örgüte yardım" şeklinde suç unsuru yapıldığını dile getiren Yacan, "Battaniyeleri mülteciler için aldık. Mültecilere sıcak yemek, battaniye verdik. Bu mülteciler dışarıda yani otogar bahçesindeydiler. Bizim yaptığımız insanı bir durumdur. Belediyemizin tespitleri doğrultusunda ihtiyaç sahipleri belirlenip ve karşılanır. Müdürlükler ihtiyaçlarını beliler ve başkanlık oluruyla alınır. İddianamede yer aldığı gibi herhangi bir örgüte gönderilmemiştir" dedi.

Ardından savunma yapan Eşbaşkan Şehzade Kurt, tutuklanma ve yargılanmalarının kayyımları meşrulaştırmak için yapıldığını söyledi. İddianamede yer alan "PKK'nin adayı" suçlamasına işaret eden Kurt, "DBP PM üyeliği yaptım. 2019 seçimlerinde partimin belirlemesiyle halk oylamasına girdim ve halk beni seçti. Belediyede yasalara göre hareket ettim" diyerek, tahliyesini istedi.

Kurt'tan sonra savunma yapan Avukat Cemal Demir, tanıkların dinlenmesini istedi.

Tanıkların dinlenmesi sonrası duruşmaya ara verildi.

Verilen aranın ardından Kurt ve Yacan'ın tutukluluk sürelerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, 2'nci duruşmayı 6 Mayıs'a erteledi.
Editör: Haber Merkezi