ANKARA - HDP kapatma davası iddianamesinde, TİP Milletvekili Ahmet Şık ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel hakkında, HDP üyeliği devam ettiği gerekçesiyle siyasi yasak istendi.

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) açılan kapatma davasında Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık ve Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel için de siyasi yasak istendi. Şık hakkında, İstanbul’da yapılan yargılama da mahkemede yaptığı savunmadaki, “... Hakkı olanı geri almak için mücadelesini açlık greviyle sürdürenlere yani Nuriye ve Semih kardeşime dahi yanıt hapishane oldu... Tutuklama terörüyle gasp edilen kişi özgürlüğünün ihlali, geçerli 6 milyon oy sahibinin iradesini temsil eden Meclis’in üçüncü büyük partisine de uzandı. HDP’nin Eş Genel Başkanları, milletvekilleri ve yine seçilerek göreve gelmiş birçok belediye başkanı esir edildi...'' sözleri ve 19 Ağustos 2019’da HDP’li 3 Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından gerçekleştirilen protesto eylemlerine katılmasıyla ilgili hazırlanan fezleke gerekçesi gösterildi. 

HDP’DEN İSTİFA ETTİĞİNİ UNUTTU!

Şık’ın HDP’den istifa ettiğini de unutan savcı, iddianamede şu ifadelere yer verdi: “...27. Dönem HDP İstanbul Milletvekili, 06/06/2018 tarihinden itibaren de üyesi olan Ahmet Şık'ın, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve evrensel hukuk kuralları gereği silahlı terör örgütü kabul edilen PKK/KCK kapsamında, ‘terör örgütü propagandası yapma, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, Devletin Yargı Organlarını Alenen Aşağılamak’ suçlarından soruşturmalarının bulunduğu, partide üst düzey görev alan Ahmet Şık'ın Anayasa’nın 68. maddesinin dördüncü fıkrasına aykırı eylemlerinin niteliği ve yoğunluğu dikkate alındığında, davalı siyasi partinin Anayasa’nın 69. maddesinin altıncı fıkrasında belirtilen fiillerin odağı haline gelmesinde sorumluluk taşıdığı..”

TÜZEL’E DE SİYASİ YASAK İSTEMİ

Emek Partisi (EMEP) Kurucu Başkanı Abdullah Levent Tüzel’e de siyasi yasak istendi. Şu anda EMEP Genel Başkan Yardımcısı olarak siyasi faaliyetlerini yürüten Tüzel’e dair, sadece Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) katıldığı gerekçesiyle açılan dava fezlekesine yer verildi. Savcılık, Tüzel hakkında, HDP’de daha önce yaptığı milletvekilliği, Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) görevleri nedeniyle “partide üst düzey görev alan” tanımlaması getirdi.

(MA)

Editör: Haber Merkezi