DİYARBAKIR - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın haksız bir şekilde gözaltına alınıp tutuklandığı ve mahkemeye geç çıkarıldığı gerekçesiyle açılan tazminat davasında, talebe rağmen Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı davaya bakan mahkeme, dava dosyasını duruşmaya göndermedi.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda (CMK) belirtilen koşullar dışında haksız gözaltına alınıp tutuklandığı, davasına bakan mahkemenin tutuklandıktan 11 ay sonra belli olduğu, hakim karşısına 13 aydan sonra çıktığı ve 4 ay boyunca tutukluluk incelemesinin yapılmadığı gerekçesiyle hazine aleyhine açtığı 750 bin lira maddi ve manevi tazminat davası görüldü.

DEMİRTAŞ SEGBİS’İ REDDETTİ

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Demirtaş bizzat mahkemeye gelerek ifade vermek istediği için Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya çıkmadı. Duruşmaya, Demirtaş'ın avukatı Aygül Gökalp Demirtaş ile hazine avukatı katıldı. Dava dosyasında gelen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada mahkeme başkanı, Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı dosyanın fiziki olarak mahkemeye gönderilmesi yönünde Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazdığı yazıya cevap verilmediğini söyledi.

MAHKEME DAVA DOSYASINI İSTEDİ

Mütalaasını veren savcı, eksik hususların giderilmesini talep etti. Demirtaş'ın avukatı Aygül Gökalp Demirtaş ise, davanın kabul edilmesini talep etti. Hazine avukatı da Demirtaş'ın avukatlarının dava dosyasına gönderdiği belgelerde yer alan aleyhteki hususları kabul etmediğini belirterek, davanın reddedilmesini istedi.

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı dava dosyasının fiziki olarak istenmesi için yargılamaya bakan Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne daha önce yazılan yazıya gelecek cevabın beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Demirtaş’ın, tutuklu yargılandığı dava dosyasının 42 klasörden oluştuğu öğrenildi. (MA)
Editör: Haber Merkezi