ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  ODTÜ'de araştırma görevlisi olan Ayşegül Aksoy, eğitim vermek için gittiği Finlandiya’da koronavirüs salgını nedeniyle mahsur kaldı. Rektörlük bu süreyi, yıllık izin olarak saydı.
MA / Zemo Ağgöz'ün  haberine göre;  Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nde (BES) Araştırma Görevlisi olarak çalışan Ayşegül Aksoy, her yıl Mart ayında Haaga-Helia Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde yürütülen “Uyarlanmış Fiziksel Aktivite Avrupa Diploma Programı’nda” ders vermek için 12 Mart'ta Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye gitti.


Aksoy, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Türkiye'ye dönemedi. Aksoy’un 22 Mart için kestiği dönüş bileti de iptal edildi. Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Aksoy, Finlandiya’ya vardığında salgına karşı alınan önlemler kapsamında her iki ülkede de uygulama konulan tedbir kararlarının olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı tarafından 12 Nisan’da üniversitelere gönderilen, “Kamu görevlilerinin, görevlerine istinaden veya şahsi sebeplerle yurt dışına çıkışları durdurulmuştur” kararının, BES Bölüm Sekreterliğince 16 Nisan’da kendisine e-posta yoluyla tebliğ edildiğini belirten Aksoy, kararın kendisine ulaştırıldığı gün Finlandiya’da olduğunu ve aynı gün Ukrayna Hava Yolları dönüş uçuşlarının iptal edildiğini ifade etti.


ALDIĞI 3 BİLET DE İPTAL EDİLDİ


Ardından Türk Hava Yolları’ndan (THY) satın alabileceği ilk uçuş olan 23 Mart tarihli Helsinki-Ankara uçuşu için bilet aldığını aktaran Aksoy, “Ama bileti aldıktan birkaç saat sonra bu uçuş da iptal edildi. Biletimi 24 Mart’taki uçuşla değiştirdim. Bu uçuş da iptal edildi. Yine de Helsinki-vantaa Havalimanı’na gittim ve THY’nin bir sonraki ilk uçuşunun 17 Nisan’da yapılacağını öğrendim. Bu tarihe bilet değişikliği talep ederek, havalimanından ayrıldım. Ancak bu uçuş da iptal edildi ve Finlandiya hükümeti bulunduğumuz bölgeye giriş-çıkış yapılmasını 2 hafta süreyle yasakladı. 25 Mart’tan bu yana bir arkadaşımın evinde kalıyorum” şeklinde anlattı.


YILLIK İZNİNE MAHSUP


ODTÜ Rektörlüğü’ne yaşadığı durumu aktaran Aksoy, şunları söyledi: “31 Mart tarihine kadar Rektörlük benimle iletişime geçmediğinden, ‘görevlendirme nedeniyle gelip uçuş iptaliyle kaldığım yurtdışındaki görevli izin süremin uzatılmasını’ istediğime dair bir dilekçe yazdım. Ancak Rektörlük tarafından ‘geçirdiğim zamanın yıllık iznime mahsup’ edileceği cevabını aldım.”


MÜCBİR SEBEPLERLE KARANTİNADA


Salgın nedeniyle akademik ve idari personelin evlerinden çalıştığı bu süreçte kendi durumunun “olağanüstü” sayılmamasına itirazda bulunduğunu söyleyen Aksoy, “İtirazım reddedildi. Oysaki ben tatilde değilim, mücbir sebeplerle başka bir ülkede karantinadayım. Buna rağmen çalışmalarımı mesai saatlerim içinde online sürdürüyorum. Zaten 22 Mart’ta Türkiye’ye dönebilmiş olsaydım, Sağlık Bakanlığı’nın gösterdiği bir yerde ya da evimde 14 gün karantinada bulunmam gerekecekti. Bu durumda Rektörlük bu 14 günü de ‘yıllık iznime mahsup' mu edecekti?" diye sordu.


DÖNMEK İSTİYOR


Finlandiya’da geçirdiği bu bir aylık sürecin zorluğuna değinen Aksoy, “Finlandiya hükümeti de bir sürü önlem aldı. Toplu taşıma araçları sınırlandı. Marketler falan kapalı. Sadece spor, yürüyüş yapmak için dışarı çıkabiliyoruz. Psikolojik olarak çok zor durumdayım. Bu durumun anlaşılması gerekirken üzerine böyle bir tavır geliştirdiler. Artık dönmek istiyorum” diye konuştu.


THY’nin yarın için bir tahliye uçuşu düzenleyeceği bilgisi aldığını aktaran Aksoy, “Uçağa binmem söz konusu. Ama uçak İsveç'in Stockholm kentinden kalkacak. Şimdi buradan bir uçak bulup İsveç'e geçmem gerekecek” dedi.


Uçuş iptal edilmezse Aksoy yarın Ankara’ya gelecek.
Editör: Haber Merkezi