VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  KHK gerekçe gösterilerek 31 Mart seçimlerinde mazbataları verilmeyen HDP’li  eşbaşkanlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimi ile demokrasinin önünün açıldığını belirterek, “Üçüncü yol demokratik toplumun yolunu açmıştır. Demokrasi bloğuna sahip çıkalım” dedi.


JINNEWS'in haberine göre; Yenilenen İstanbul seçiminde Kürtlerin desteklediği Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Ekrem İmamoğlu, 800 bin oy farkı ile Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Dünya kamuoyunda da yankı bulan Kürtlerin siyaset stratejisini Van’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gerekçe gösterilerek mazbataları verilmeyen eşbaşkanlar değerlendirdi.


31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Edremit Belediye  Eşbaşkanı seçilen fakat KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmeyen Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, “31 Mart yerel seçimine giderken AKP-MHP iktidarının tekçi politikaları ile toplumun tüm renklerini, kimliklerini yok sayması doğallığında toplumsal muhalif kesimin güçlenmesinde etkili olmuştur” dedi.


‘Üçüncü yol demokratik toplumun yolunu açmıştır’ 


HDP’nin 31 Mart seçimlerinde hayata geçirdiği stratejisiyle birçok büyükşehir belediyesini kazandırdığına dikkat çeken Gülcan, Kürtlerin İstanbul seçimiyle de AKP-MHP faşist bloğunun kaybetmesini sağladığını belirtti. HDP’nin stratejisi sayesinde ülkede 3’üncü bir alternatif yol açıldığını kaydeden Gülcan, “AKP’nin halkın seçilmişlerine karşı KHK gerekçe göstermesi, yine belediye meclis üyelerinin KHK hukuksuzluğu gerekçe gösterilerek mazbatalarımızın verilmemesi, yapılan itirazların reddedilmesi, kayyım siyasetinin devam etmesi, ekonomik krizin derinleşmesi,  kadın kimliğinin yok sayılması, dış siyasetin çökmesi ve İstanbul seçiminin iptal edilmesi gibi anti demokratik uygulamalar gibi politikalara karşı HDP seçmeni ile birlikte diğer tüm muhalif kesimlerin İstanbul seçiminde üçüncü yolu, demokratik toplumu daha da güçlendirmiştir” diye konuştu.


‘İstanbul seçimi bütün baskılara bir cevaptır’


Yine KHK gerekçe gösterilerek mazbatası verilmeyen Tuşba Belediye Eşbaşkanı Ayşe Minaz, 31 Mart’ta sandık iradesini tanımayanlara en büyük cevabın İstanbul’dan geldiğini dile getirdi. AKP iktidarının bütün alanlardaki baskısının iki aylık sürede gerilediğini belirten Ayşe, “İstanbul seçimiyle birlikte Türkiye halkaları için yeni bir dönem başladı. Umarız AKP Hükümeti aklıselim bir şekilde düşünür ve ülkenin hayrı için bütün koşulları ele alarak hareket eder. Çünkü ülkenin içinden geçtiği koşullar ekonomik kriz, hak ihlalleri, demokrasi ihlalleri, sandık iradesine yapılan bütün saldırılara İstanbul seçimi cevap niteliğindedir” ifadelerini kullandı.


‘Demokrasinin en önemli anahtarıyız’ 


“Seçimin en önemli aktörü HDP’dir” diyen Ayşe, şunları dile getirdi: “Bizler Türkiye’de demokrasinin en önemli anahtarıyız. Bizler bu ülkenin demokrasinin güvencesiyiz. AKP Hükümeti 17 yıllık iktidarında Kürtlerin farkını bir kez daha net ve açık hissetmiştir. Umarım İstanbul seçimi bu ülkede demokrasinin önünün açılmasına, özgür düşüncenin açığa çıkmasına, hak ihlallerin, ekonomik krizin ortadan kalkmasına vesile olur. YSK eliyle mazbatamızın elimizden alınması büyük bir darbedir. Bir hukuk skandalıdır. İstanbul seçimiyle demokrasinin önü açılmıştır buna sahip çıkalım.”

Editör: Haber Merkezi