DİYARBAKIR - MEBYA-DER Eşbaşkanı Şeyhmus Karadağ, cenazelerin kargoyla gönderilmesinin “düşmanlık” politikalarının devamı olduğunu söyleyerek, “Bu saldırılara sessiz kalmamalı” diye seslendi. 

Dersim merkeze bağlı Xelasor Tepesi’nde 23 Mayıs 2017’de çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG’li Agit İpek'in cenazesinin 10 Nisan 2020’de PTT Kargo aracılığıyla ailesine gönderildi. Bu kez yine Dersim merkeze bağlı Kırmızı Dağ'da 2018 yılının Haziran ayında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bombardımanı sonucu yaşamını yitiren HPG’li Mahsum Aslan'ın cenazesi, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kargoyla ailesine gönderildi. 

Yaşamını yitiren HPG’lilerin cenazelerinin ailelerine kargoyla gönderilmesine tepki gösteren Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’nin (MEBYA-DER) Eşbaşkanı Şeyhmus Karadağ, yaşananların “düşmanlık” politikasının devamı olduğunu söyledi. 

AİLEYE TEHDİT

Aslan ailesinin yaşadığı acı olayı paylaşmak için MEBYA-DER olarak aileyi ziyaret ettiklerini dile getiren Karadağ, ailenin polis tarafından kargodan kimseye söz etmemeleri yönünde tehdit edildiklerini aktardı. Mezarlıkların yakılması, yıkılması, cenazelerin parçalanması gibi “vahşi” uygulamalarla cenazeler üzerinden düşmanlık yapıldığını dile getiren Karadağ, son iki yılda cenazelerin ailelere kargoyla gönderilmesinin de bu politikanın devamı olduğunu söyledi. Karadağ, “Cenazelerin kargoyla gönderilmesiyle, ailelerin değerleri yok sayılıyor, acıları arttırılıyor. Bu durum kabul edilemez. Bu vahşi uygulamalara herkes karşı durmalı” diye belirtti. 

KALDIRIMDAN KARGOLARA 

Bitlis’te bulunan Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 261 cenazenin İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’nda kaldırıma gömüldüğünü hatırlatan Karadağ, bu uygulamaların cenazelerin kargoyla gönderilmesiyle devam ettiğini ifade etti. 

‘KARŞI DURALIM’ 

İktidarların değiştiğini ancak zihniyetin değişmediğini dile getiren Karadağ, “Bu zihniyet hem o çocukları öldürüyor hem de kemiklerini ailelerine kargoyla gönderiyor. Bir cenaze toprağa gömüldü mü, o toprağın sahibi olur ama bu zihniyet buna bile karşı. Bu çocuklar bu topraklar için, bu halk için yaşamlarını verdiler. Saldırılara karşı durmak gerekiyor” dedi. 

AİLELERE ÇAĞRI 

Cenazelerin kargoyla gönderilmesine karşı tepkilerin yetersiz olduğunu ifade eden Karadağ, “Üzerimize ne düşüyorsa daha fazlasını yapmalıyız. Hukuki olarak ne gerekiyorsa yapacağız. Aileler bize müracaat etmekten çekinmesinler. Bu olaylara karşı sessiz kalamayız. Kim kendine vicdan sahibiyim diyorsa, bu tür saldırılara sessiz kalmamalı” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi