Kürt edebiyatının önemli isimlerinden Mehmed Uzun’u ölüm yıldönümünde anan HDK Kültür Sanat Komisyonu, Uzun'un Kürt edebiyatına emek veren genç yazarlara esin kaynağı olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kültür Sanat Komisyonu, ölümünün 13’üncü yılında Kürt edebiyatının önemli isimlerinden Mehmed Uzun'u yazılı açıklamayla andı. Uzun’un hasret kaldığı şehir olan Diyarbakır'da hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, Uzun’un inkarcı zihniyete karşı mücadelenin en çetrefilli cephesi olan kültür alanında öncü olduğu vurgulandı.



‘POLİTİK DURUŞ SERGİLEDİ’

Açıklamada, “Baskılanmış, yasaklanmış, itibarsızlaştırılmaya çalışılmış, akademik gelişimden yoksun bırakılmış ve yazılı edebiyat geleneği sözlü geleneğin gölgesinde kalmış bir halkın; anadilinde edebi eserler verebilmenin cesaretiyle, muazzam bir atılım ve politik duruş sergilemişti” denildi.

‘BARIŞ UMUDUNUN TEMSİLCİSİ’

Uzun’un kendisini, “Ben, ruhu zedelenmiş, sesi kısılmış, kendisini ifade etmekte çok güçlük çeken insanların yazarıyım” diye tanımladığı belirtilen açıklamada, Uzun’un sadece Kürt edebiyatı için değil onurlu bir barış umudunun temsilcisi olduğu dile getirildi. Açıklamada, Uzun’un barış için çalışmanın zorunluluğuna inandığı aktarıldı.

Uzun’un Kürt edebiyatına emek veren genç yazarların esin kaynağı olduğu ve olmaya devam ettiğinin altı çizilen açıklamada, “Mehmed Uzun'u aramızdan ayrılışının 13. ölüm yıldönümünde saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz” denildi.
Editör: Haber Merkezi