MERSİN - Ekonomik krizle birlikte artık geçinemediklerini belirten yurttaşlar, “Millet perişan olmuş, halk olarak ağlıyoruz. Kriz iktidar değişimiyle birlikte çözülebilir” dedi. 

Ekonomik kriz ve döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle temel ihtiyaçlar başta olmak üzere tüketim ürünlerine her gün yeni zamlar yapılıyor. Zamlardan kaynaklı geçim sıkıntısı yaşayan Mersinli yurttaşlar, iktidarın değişmesiyle krizin çözülebileceğine vurgu yaparak, “erken seçim” talebinde bulundu.

HER GÜN ZAM ZAM

İnsanların alım gücünün olmadığını söyleyen emekli Hüseyin Gözar adlı yurttaş, “Her gün zam zam. Ürünlere zam geliyor, ama maaşımıza zam yok. Yerimizde sayıyoruz. Bin 500 ile 2 bin lira arasında  emekli maaşıyla geçinen çok sayıda insan var. Ben de onlardan biriyim, ama geçinemiyoruz. 30 liraya aldığımız yağ, 150 liraya çıkmış” diyerek, tepkisini dile getirdi. Hükümetin ekonomik krize neden olduğunun altını çizen Gözar, “Her şey yalan olmuş. Dünyanın en iyi ekonomistleri buraya getirirseniz, bu ekonomiyi düzeltemez. Çözüm yönetimin değişikliğidir. Bu da seçimle olur” dedi.

‘İKTİDAR ÜLKEYİ YIKIMA GÖTÜRDÜ’

Ülkedeki hukuksuzluklara dikkati çeken emekli Hasan Eldeviren, hukuksuzluklara karşı çıkanların cezaevine konulduğunu söyledi. Aldığı 2 bin 100 liralık maaşla geçinmediğini dile getiren Eldeviren,  “Aylık 500 lira aldığım televizyona gidiyor, diğerlerini de Adana’ya hastaneye gidiyorum. Böylelikle maaş bitiyor. Yani anlayacağınız perperişan bir durumdayız” şeklinde konuştu. Krizin gözler önünde olduğunu belirten Eldeviren, “Ne söyleyeyim, her şey gözler önünde. Son birkaç günde değil, uzun sürece önce her şey iki katına çıktı” dedi. İktidar kaybedeceğini bildiği için ülkeyi yıkıma götürdüğünü dile getiren Eldeviren, “Bu da diğerleri gibi gideceğini bildiği için yıkıp öyle gidecek. Bu da son çareleridir. Daha iki gün önce zam yapıldı akaryakıta, dün gece yine yapıldı. Seçim ne kadar erken yapılırsa o kadar iyidir” diye konuştu.

‘HALKIN DURUMU İYİ DEĞİL’

Her gün zamlar yapıldığını belirten Erdoğan Taş adlı yurttaş, ekonomik krize dikkati çekerek, “Geçinemiyoruz. Saray’ın ekonomisi iyi durumda, O’nun bir sıkıntısı yok. Halkın durumu iyi değil. Halk olarak sürünüyoruz” ifadesini kullandı. Marketten aldıkları ürünün fiyatının bir gün sonra değiştiğine vurgu yapan Taş, “95’ten beri emekliyim. Geçiniyorduk. Eskiden buzdolabı, çamaşır makinesi alıyorduk. Şimdi bozulan buzdolabını tamir edemiyoruz. Maaşımız yetmiyor” diye konuştu.

‘HALK OLARAK AĞLIYORUZ’

Yurttaşlardan Önen Ova, eskiye oranla yaşam kalitelerinin çok düştüğünü söyledi. Sürekli yapılan zamları hatırlatan Ova, şöyle konuştu: “5 kiloluk yağ olmuş 100 lira. Marketler de 5 kilogramı 4 buçuk kilograma indirgeyerek indirim yaptıklarını belirtiyor. Alım gücü artık yok. Millet perişan olmuş. Çiftçi, köylü,  halk olarak ağlıyoruz.” Ova, krizin ekonomiden anlayan kişilerin oturup bulacağı çözüm yoluyla atlatılabileceğini söyledi.

‘HANGİSİ GELİRSE AYNIDIR’

Geçinemediklerini dile getiren emekli Adil Erdoğan ise yapılan zamlara tepki göstererek, “Millet ucuzluk nerede varsa orada kuyruğa giriyorlar. Halkın alım gücü yok” dedi. İktidarın ekonomik krize neden olduğunu dile getiren Erdoğan, “Hangi siyasi parti gelirse de hepsi aynıdır. Siyasiler, dürüst insanları kendilerine rakip gördüklerinden kaynaklı cezaevine atıyorlar” diye konuştu.

ERDOĞAN’I SAVUNUNCA TEPKİ ALDI

Caddede mikrofon uzattığımız emekli olduğunu dile getiren bir yurttaşın AKP’li Recep Tayyip Erdoğan’ı kastederek “Ecevit’in başına getirilenleri bunun da başına getirmeye çalışıyorlar. Tayyip Erdoğan’dan iyisi yok” demesi üzerine çevrede bulunan yurttaşlar tepki gösterdi. Buna karşı tepkisini dile getiren bir yurttaş, Erdoğan’ı savunan yurttaşa dönerek, “Her gün her şeye zam geliyor, senin maaşına ne zaman zam geldi” diyerek tepki gösterdi.

‘BÖYLE YÖNETENİ GÖRMEDİM’

Bir başka yurttaş ise “Tüp, ne kadar olmuş biliyor musun? 210 lira. Ekmek kaç lira biliyor musun? 4 çocuk büyüttüm, tek maaşla. 5 bin lira emekli maaşı alıyorum, yetiştiremiyorum, sen 2 bin 500 lirayla nasıl geçiniyorsun ”diye sorarak, yurttaşa tepki gösterdi. Bir yurttaş ise tepkisini dile getirerek, “Yüzde yüz her şeye zam geldi. Marketler etiket yetiştiremiyor. Millet, acından ölüyor, sen gelmişsin onu savunuyorum. 70 yaşındayım, 10 tane hükümet gördüm, bunun gibi kötü yöneteni görmedim. Sizin yüzünüzden tüm toplum mahvoldu” diyerek, tepkisini dile getirdi.

MA / Mehmet Şah Oruç - Cemil Uğur

Editör: Haber Merkezi