HABER MERKEZİ - Şengal Özerk Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Heso İbrahîm, DAİŞ soykırımı sırasında Mesut Barzani’nin Êzidîlerin ruhani lideri Xertu Haci İsmail’e “Milletine söyle Müslüman olsun” dediğini paylaştı. 

DAİŞ’in 3 Ağustos 2014 tarihinde Êzidîlerin yaşadığı Irak'ın Musul kenti yakınlarındaki Şengal bölgesine yönelik giriştiği saldırılarda binlerce kişi öldürüldü, 7 binden fazla kadın ve çocuk esir alındı. 400 bin dolayında insanın göç etmek zorunda kaldığı saldırılar Êzidî halkı tarafından "73. ferman" olarak adlandırıldı.

Şengal Özerk Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Heso İbrahîm, o dönem yaşadıkları saldırıya dair Yeni Yaşam gazetesinden M. Ali Beydağı’na konuştu. 

Fermanın gerçekleştirildiği gece peşmergeler kaçarken halkın ‘Madem siz gidiyorsunuz. Silahları bize verin’ dediğini dile getiren Heso İbrahim, “Peşmerge halka ateş etti ve bu ateş sonucu 3 Êzidî şehit oldu. Ama halk silah istediği için 3 Êzidîyi şehit eden peşmerge, DAİŞ’e karşı tek kurşun atmadan Şengal’den çıktı. Êzidîler katledildi, kadınları, kızları kaçırıldı. Hikâyeleri biliniyor” diye belirtti.

İbrahim, o dönem Êzidîlerin ruhani lideri olup, 1 Ekim 2020’de 87 yaşında iken hayatını kaybeden Xertu Haci İsmail (Bavê Şêx) ile o dönem Federe Kürdistan Bölge Başkanı olan KDP Genel Başkanı Mesut Barzani arasında gerçekleşen görüşmeye dair detayları da paylaştı. 

BARZANİ'NİN YANITI

İbrahim, görüşmeye dair şunları ifade etti: “Plan tüm Êzidîleri katletmekti, bırakmamaktı. Sihela Beravê’de köprü kapısını tuttular. DAİŞ’ten kaçıp köprü kapısını tuttular ki insanlar geçmesin. Bavê Şêx, Mesud Barzani’nin yanına gittiğinde ‘Millet hepsi orada kaldı’ diyor. Mesud Barzani ‘Milletine söyle Müslüman olsunlar. Eskiden biz de Êzidîydik. Müslüman olduk ve fermandan kurtulduk’ diyor. Bavê Şêx ağlıyor. Mesud bazen Bavê Şêx’in gözyaşlarını unutmadığını söylüyor. Doğru söylüyor, unutmayacak. Çünkü Bavê Şêx direndi. Biz de direneceğiz.” 

Bildikleri kadarıyla 7 bin üzerinde insanın o dönem DAİŞ’in eline geçtiğini hatırlatan İbrahim, “Bunlardan ne kadarı öldürüldü, ne kadarı sağ bilinmiyor. 80 civarında toplu mezar var. Bunların ne kadarı Êzidî bilinmiyor. Belki bazıları Şia’dır. Birçok Êzidîyi DAİŞ kendisine canlı kalkan yaptı. Şimdiye kadar şehit olanların ve DAİŞ’in elinden kurtarılanların dışında 3 bin üzerinde insanın akıbeti bilinmiyor” diye belirtti. 

Editör: Haber Merkezi