ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Diyarbakır, Batman, Mardin gibi birçok kentte bayram dolayısıyla mezarlıkları ziyaret eden halk, kalıcı barışın sağlanması için adım atılmasını istedi.





MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Yenişehir ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nı ziyaret etti. Her yıl arefe gününde yapılan mezarlık ziyareti bu yılda yoğun polis ablukası altında gerçekleşti. Mezarlık ziyaretine HDP Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun, Semra Güzel, Musa Farisoğulları, HDP Diyarbakır il ve ilçe yöneticileri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), yakınlarını kaybeden aileler ve çok sayıda kişi katıldı.



‘KALICI BARIŞI GETİRENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Ziyarette okunan dua ardından konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyad Ceylan, tankların ve topların gölgesinde bir bayramı kutladıklarını belirterek, onurlu bir yaşam ve barış için canını feda edenlerin önünde saygıyla ile eğildiğini söyledi. Savaşın bütün halklar için yıkım ve ölüm getirdiğini kaydeden Ceylan,“Biz dünde savaşa hayır diyorduk, şimdi de diyoruz, yarın da diyeceğiz” dedi. Yaşamını yitirenlere layık olmak için savaşa karşı duracaklarını aktaran Ceylan, bu topraklara kalıcı barışı ve onurlu bir yaşamı getirene kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Barışı getirdiklerinde bunun sadece Kürtler için değil bütün halklar için olacağını kaydeden Ceylan,“Artık çocuklarımız ölmesin. Özgürlük, barış ve onurlu yaşam mücadelemiz her zaman devam edecek. Evlatlarımızı saygıyla anıyor ve halkımızın bayramını kutluyoruz” diye konuştu.

‘NE KÜRT HALKININ NE DE TÜRK HALKININ YARARINA DEĞİL’

Ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ise 50 yıldır kirli bir savaşın sürdüğüne dikkat çekerek, halkların evlatlarını toprağa gömdüğünü söyledi. Savaşa karşı kalıcı bir barış için hep çağrılarının olduğunu kaydeden Farisoğulları, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile birkaç gün önce görüşme olduğunu hatırlattı. Farisoğulları, “Kürt halk önderi yine barış ve sorunun çözümü için bir çağrıda bulundu” diyerek, bu savaşın ne Kürt halkına ne de Türk halkına bir yararı olmadığını söyledi.



‘TEK ÇARE DİYALOG’

Farisoğllari, “Bugün bütün Kürdistan da işgal girişimleri var. Yok etme ve irade kırmaya yönelik adımlar atılıyor. Biz yine çağrımızı yineliyoruz. 50 yıldan fazla bu savaştan bir sonuç alınamadı. Bundan sonrada çıkmayacaktır. Bir tek çare var. Demokratik bir şekilde savaşa karşı barışın sesini birlikte yükselmeliyiz” diye konuştu.

Diyarbakır Bismil ilçesinde ise HDP Genç Kadın ve Gençlik Meclisi üyeleri Seyrantepe Mezarlığını ziyaret etti.

BATMAN

HDP Batman milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Feleknas Uca, Mehmet Rüştü Tiryaki, Necdet İpekyüz yanı sıra onlarca kişinin katılımıyla mezarlar ziyaret edildi. Batman Asri Mezarlığı’ndaki mezarları ziyaret edenler dualar okudu. Mezarlık ziyareti mezarlara karanfil bırakmayla sonlandı.

MARDİN

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kızıltepe ilçe örgütleri, Kurban Bayramı nedeniyle Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015’teDAİŞ'in canlı bomba saldırısı sonucu yaşamını yitiren 33 kişiden Murat Yurtgül ve Emrullah Akhamur’un defnedildiği Malakado Mezarlığı’na ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarete HDP ve DBP parti yöneticileri, Kızıltepe Belediye meclis üyeleri ve Akhamur ile Yurtgül’ün aileleri katıldı.

Saygı duruşunun ardından kısa bir konuşma yapan Murat Yurtgül’ün amcası  Yusuf Yurtgül, Suruç’ta yapılan katliam ile barışın katledildiğini söyledi. Suruç’ta katledenlere yönelik yapılan yargılamalara dikkat çeken Yurtgül, “Şu ana kadar 11 duruşmaya gittik, ama değişen bir şey yok. Eğer Suruç katliamcıları adil bir şekilde yargılanmış olsaydı; Ankara ve Antep katliamları olmamış olacaktı” dedi.

Yapılan duaların ardından kitle, mezarlıktan ayrıldı. Öte yandan Mardin’in diğer ilçelerinde de HDP ve DBP ilçe örgütleri tarafından ilçede bulunan mezarlıklara ziyaretler gerçekleştirildi.

ŞIRNAK

HDP ve DBP Şırnak il, ilçe örgütleri, kent vekili Nuran İmir,  Kurban Bayramı dolayısıyla Cizre’de sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitiren Cizre Halk Meclisi Eşsözcüsü Mehmet Tunç, kardeşi Orhan Tunç, DBP Meclis üyesi Seve Demir, Özgür Kadın Kongresi (KJA) üyesi Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır’ın mezarlarını ziyaret  etti. Ailelerin de akın ettiği mezarlıkta duygusal anlar yaşarken, en fazla dikkat çeken Orhan Tunç’un küçük oğlu Bekes oldu.

Bekes annesi Güler Tunç ile uzun bir süre babasının mezarının başında oturdu. Duaların okunduğu Şırnak Şehri Nuh Mezarlığı’nda HDP’li İmir kısa bir konuşma yaptı.

‘VALİLİĞİN KARARI UTANÇ VERİCİ'

Şırnak Valiliği tarafından kentte 15 günlük eylem etkinlik yasağına mezarlıkların toplu şekilde ziyaret edilmesinin dahil edilmesine tepki gösterdi. İmir, kentte bulunan mülki idare amirlerinin halkın taleplerini kolaylaştıran bir nokta da olması gerektiğini vurgulayarak, “Burada ise halkın acılarını yaşamasına dahi izin verilmiyor. Utanç verici bir kararla mezarlık ziyareti yasaklanıyor. Bu kabul edilemez” dedi. Bu utançtan vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan İmir, geçtiğimiz hafta İmralı’dan gelen mesajı da hatırlatarak,"Umut ediyoruz ki iktidar da bulunanlar bu savaşın bitmesi için adım atar” diye belirtti.

CİZRE

HDP Cizre ilçe örgütü, HDP Cizre Gençlik Meclisi,Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu, kent vekili Nuran İmir’den oluşan bir heyet önce Yafes Mahallesi’nde bulunan mezarlık ziyaretini gerçekleştirdi. Şırnak Valiliği kararına rağmen Cizreliler akın akın mezarlıkta yaşamını yitiren akrabalarına mezarlıkta ziyaret gerçekleştirdi. Duaların yapıldığı mezarlıkta yurttaşlar barış talebinde bulundu.

Buradan da HDP’li heyet Cizre ilçesinde bulunan Cizre Asri Mezarlığı’na geçti. Burada sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitiren sağlık emekçisi Aziz Yural ve açlık grevleri döneminde yaşamına son veren Mahsum Pumay’ın mezarlıkları ziyaret edildi.  HDP’li heyet son olarak 16 Ocak 1989 yılında yaşamını yitiren ve Newroz Bayramı ile simgeleşen Binevş Agal (Berivan) mezarını ziyaret etti.

İDİL

İdil ilçesinde de HDP İdil ilçe örgütü, İdil Belediye Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Murat Şen ile birlikte mezarlık ziyaretleri gerçekleştirildi. Ailelerle birlikte okunan dualar ardından mezarlık ziyareti sona erdi.

ADANA

Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde Kurban Bayramı nedeniyle Seyhan, Ceyhan ve Yüreğir ilçelerinde bulunan Küçükoba, Asri, Buruk, Akkapı, Ceyhan ve Mutlu mezarlıklarına ziyaret düzenlendi.

Kitle ilk olarak Ceyhan ve Yüreğir ilçesinde bulunan Ceyhan Asri, Asri ve Mutlu mezarlıklarını ziyaret edilerek demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin kabirlerine karanfiller bırakıldı.

Son olarak ise kitle Seyhan ilçesinde bulunan Küçükoba Mezarlığı’nı ziyaret etti. Adana’da 2004 yerel seçimlerinde “Demokratik Güçbirliği”nin seçim konvoyunu takip ederken geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitiren Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Volkan Eryiğit’in mezarı başında saygı duruşunda bulundu.

Saygı duruşuyla sonrası konuşan Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyesi Mirza Kökli, yaşamını yitirenlerin mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti. Gazeteci Daha sonra da DAİŞ tarafından öldürülen gazeteci Kadri Bağdu’nun mezarı da ziyaret edildi. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Editör: Haber Merkezi