ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Kayyım ve gözaltındaki meslektaşlarımıza ilişkin Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu yazılı açıklama yaptı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sevgili Basın Emekçileri;

Kayyım tehdidi, baskı, gözaltı ve saldırılarla geçirilen 31 Mart yerel seçimlerinden 4 ay 19 gün sonra HDP’li Van, Diyarbakır, Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyım atanarak, belediye eşbaşkanları görevlerinden uzaklaştırılmıştır. Halkın iradesinin tanınmadığı, somut hiçbir gerekçe sunulamayan siyasi bir darbe niteliğindeki bu hukuksuz uygulama ve 29 ilde aralarında siyasetçi, kadın hakları aktivistleri ve gazetecilerinde olduğu 418 kişi gece yarısı operasyonu ile gözaltına alınması coğrafyamızda gelişme umudunu taşıdığımız demokrasiye ve halkların ortak, özgürce yaşama umuduna vurulan büyük bir darbedir.

Yine kayyıma dönük protestolar sırasında onlarca kişi içinde haber takibi esnasında 6 gazeteci arkadaşımızda darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltındaki arkadaşlarımız hukuksuzluk içinde hukuksuzluğu yaşayarak çıplak aramaya maruz bırakıldı. Gazetecilere dönük bu uygulamalar haber alma özgürlüğünü kısıtlamaya dönük olmakla birlikte, protestolar sırasında halka uygulanan şiddetin ve müdahalelerin görünmemesini de amaçlamaktadır. Böylesi bir tutumu kabul etmemiz mümkün değildir.

Öncelikle gözaltına alınan üyelerimizin de içinde yer aldığı meslektaşlarımız, Jinnews muhabiri Rojda Aydın, Mezopotamya Ajansı editörü Ziyan Karahan ve muhabirleri Mehmet Şah Oruç, Ahmet Kanbal, Evrensel gazetesi yazarı Dr. Ayşegül Tezören, gazeteciler Nurcan Yalçın, Halime Parlak, Yelda Çiçek, Vedat Dağ, Tümen Anlı, Özgür Ülke olmak üzere tüm gözaltındaki yurttaşların derhal serbest bırakılmalı.

Kayyımlarla değil demokrasi ile ülke yönetilir. Kayyımlar eliyle gerçekleştirilen iradeye dönük darbeyi kadın gazeteciler olarak kabul etmediğimizi ve haksızlıklarla mücadele etmeye devam edeceğimizi yeniliyor, tüm demokratik çevreleri ortak mücadeleye çağırıyoruz.
Editör: Haber Merkezi