DİYARBAKIR - Mikail Aslan ve Cemil Koçgiri Diyarbakır'da dinleyenlerine eşsiz bir ziyafet sundu. Birçok yerde konser verdiklerini belirten Aslan, "Ama her nedense Amed'te yenileniyoruz" dedi.
Mezopotamya Haber Ajans'ın haberine göre; Kürt müziğinin önemli isimlerinden Mikail Aslan ve Cemil Koçgiri Diyarbakır'da dinleyicileriyle buluştu. Öğretmen Evi'nde düzenlenen konsere yüzlerce kişi katıldı. Dolan salonda onlarca kişi de basamaklarda oturarak konseri dinledi. Aslan ve Koçgiri'ye bas gitarda Hakan Gürbüz perküsyonda ise Yılmaz Yeşilyurt eşlik etti.


'DOĞA DA BU ZİHNİYETİN MAĞDURU'


Enstrümantal bir parçayla başlayan konser Aslan'ın "Aderê Zerrê ma" eseriyle devam etti. Bu parçayı doğa katliamını anlatmak için yazdığını belirten Aslan, "O dönem barajlarla Munzur Nehri’nin önü kesilmek isteniyordu. Eskiden Munzur önüne giderdik ve içimiz açılırdı. Akışının sesini duyardık, kendimizi özgür hissederdik o sesle. Önü kesildikten sonra sanki önümüzde bir ölü var. Bu zihniyetin mağdurları sadece biz insanlar değiliz. Doğa da bu zihniyetin mağduru oluyor" dedi.


 'AMACIM O HAZİNELERİ AÇIĞA ÇIKARTMAK'


Konser akışında Diyarbakırlı Şeyh Mehdi'nin yazdığı bir şiiri seslendiren Aslan, şunları dile getirdi: "Bingöl kirmançkî olarak kaleme almış. Bir yakını tarafından bana verildi. Bu şiirden çok, etkilendim, büyülendim bestelemeden duramadım. Çok derin bir edebiyat var bu şiirde. Şivesi zor olduğu için çok anlaşılmıyor. İçimizde aslında çok büyük hazineler var. Benim amacım o hazineleri biraz daha yakına getirmektir. Diyor ya 'Ben bir hazineyim keşfedilmeyi beklerim'. Onlar bizim bulmamız bekler. İşte Şeyh Mehdi de böyle bir hazineydi."


Konserin bir bölümünde Cemil Koçgiri tek başına temburuyla birkaç parça çalıp seslendirdi. Aslan da zaman zaman Koçgiri'ye klarnet ile eşlik etti.


Cemil Koçgiri ile tanışma sürecini de anlatan Aslan, şunları söyledi: "Cemil Dersim'de bir dönem 3 gün boyunca Firik Dede'nin yanına gidiyor. Ancak Firik Dede onun yüzüne bakmıyor hep başkalarıyla sohbet ediyor. Tam gidecekleri gün onu fark edip 'Sen kimsin ne zaman geldin?' diye soruyor. O da 'Tembur çalıp derviş olmayı istiyorum' diyor. Firik Dede de ona duvardaki temburu göstererek çalmasını istiyor. Tabi Cemil alıyor eline, temburun akordu, telleri, perdesi bozuk. Kötü bir ses çıkıyor. Cemil de geri bırakıyor. Bunun üzerine Firik Dede Cemil'den düzeltmesini istiyor. Cemil düzeltip çalınca çok güzel bir ses çıkıyor. Bunun üzerine Firik Dede 'Sen şimdiye kadar neredeydin?' diyor. Ben de iyi ki Cemil'i tanıdım, saçlarıma aklar düştü. Cemil geldi de sazımızın akkorunu yaptı. Bizimle birlikte oldu."


BİZLERE KANAT VERDİNİZ 


İlk yola çıktıklarında hangi duyguyu taşıyorlarsa bugün de aynı hisleri yaşadıklarını ifade eden Aslan, "Bugün de aynı heyecan ve duygularla müzik yapıyoruz. Bizler iç sesimizi dinleyip müzik yaptık. Sizler de bizim iç sesimizi duyup bizlere kanat verdiniz. Biz de bu sayede uçabiliyoruz.  Eğer bu düveller üzerinde uçabiliyorsak hep beraber; şüphesiz onlar sizin gücünüz, kudretiniz ve kanatlarınızdır. Eğer biz size layık olmazsak bu kanatlarınızı kıracak olan yine sizlersiniz" diye konuştu.


TAZELENDİK


Adana, Mersin, Urfa, İzmir gibi birçok yerde konser verdiklerini aktaran Aslan, "O kadar yeri gezip geliyoruz ama nedense gelip Amed'te tazeleniyoruz" dedi.


Konser boyunca birçok Kürtçenin Kurmanci ve Kirmançkî lehçesinde eserler seslendiren ikiliye konserin sonlarına doğru Siverek'te müzik çalışmalarını sürdüren Bawer Karahan eşlik etti. Cümbüşü ile sahnede yerini alan Karahan, yöreye dair ezgiler seslendirdi.


BÜYÜK COŞKU


Ezgilerin birçoğuna tüm salon bir ağızdan eşlik edip tempo tutarken, sanatçılar da büyük coşku ile türkülerini söyledi. Salonun heyecanı sahnedeki coşkuyu daha da arttırdı. Konser alkışlar eşliğinde sona erdi.
Editör: Haber Merkezi