MERSİN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Mersin'de yapımı süren “Millet Bahçesi” çalışmaları kapsamında Müftü Deresi'nde yapılan ıslah çalışmalarında ağaç katliamı yaşandı.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Mersin'in Akdeniz İlçesi'nde bulunan yıkılan eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu alanı üzerindeki 140 dönümlük alanda “Mersin Millet Bahçesi” çalışması devam ediyor. Söz konusu bahçenin alanında bulunan Müftü Deresi'nde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan ıslah çalışmalarında ağaç katliamı yaşandı. Dere çevresinde bulunan ağaçlar iş makinalarınca yerlerinde söküldü.


BİR KATLİAM YAŞANDI


Ağaç katliamına karşına ekiplerle tartıştıklarını ifade eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Komisyonu Sözcüsü İhsan Derinöz, ağaç katliamını görüp, orada çalışma yapanlara sorduğunu ve kendisine çelişkili bilgiler verildiğini söyledi. Önce kendisine Büyükşehir Belediyesi'nin talimatıyla olduğunu, tepki gösterince DSİ'nin dere ıslah çalışması denildiğini belirten Derinöz, "Şantiye şefi bana; 'DSİ'nin değil, Orman Müdürlüğü’ne yazı yazdı. Oradan onay aldı. Biz burada dere ıslah çalışması yapıyoruz. Islah çalışmaları kapsamında ağaçları kesiyoruz' dediler. Bu ağaçlar 80 ila 100 yaşındaki ağaçlardır. O bölgenin akciğerleri konumundaydı. Burada bir katliam yaşandı. Bunu kabul etmiyoruz. Tüm Mersin halkı; bu olay karşısında duyarlılık göstermesi gerekir" dedi.


DERE ISLAHINDA DOĞA TAHRİBATI


Bahçe çalışmaları kapsamında ağaç katliamların yaşandığını vurgulayan Derinöz, yetkililere; "Bu ağaçların kesimine hangi kurum hangi yetkiyle karar verdi? Ayrıca bir dere ıslah çalışması yapılıyorsa, dere etrafındaki ağaçlar neden kesildi?" diye seslendi. Dere etrafına duvara örüleceğini, örülecek duvar ile ağaçlar arasında 1,5 metre mesafe olmasına rağmen ağaç katliamının yaşanmasının bir çevre felaketi olarak niteleyen Derinöz, şunları söyledi: "Burada çeşitli ağaç türleri vardır. 17 ayrı kuş türü burada yaşıyor. Karatavuk, çalıbülbülü, serçe, martı, güvercinler var. Ağaç katliamının yanı sıra birçok kuş türünün de yok edilmesi neden olmuştur. Bu katliamı yapanlar; orada ne kadar büyük bir doğa tahribatı yaptıklarının farkındalar mı? Bu doğa katliamının takipçisi olacağız." Derinöz, konuya dair Büyükşehir Belediyesi'yle görüştüklerini, belediyenin böyle bir çalışmalarının olmadığını sözlerine ifade etti.


MA / Hamdullah Kesen








Editör: Haber Merkezi