İSTANBUL- Kürt kültür ve sanatına yönelik asimilasyon politikalarına karşı 30 yıldır faaliyet yürüten MKM, yeni dönem düzenleyeceği müzik atölyeleri için öğrenci kaydı almaya başladı. 

İstanbul'da 27 Eylül 1991’de Kürt bilgesi Apê Musa, Feqî Huseyîn Sağnıç, İsmail Beşikçi, Ali Temel gibi birçok aydın ve sanatçının katılımıyla açılışı yapılan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), çalışmalarını sürdürüyor. MKM, dayatılan asimilasyon politikalarına karşı Kürt kültürünü yaşatmak için 30 yıla dayanan çalışmalarıyla önemli işlere imza attı. Bünyesinde kurduğu atölyelerle kurslar veren MKM birçok genç sanatçının yetişmesinde de büyük katkı sundu. Bu yıl da yeni bir müzik atölyesi kuracak olan MKM, başvurulara 3 Eylül'de başladı. Atölyede bağlama, gitar, santur, keman, flüt, mey, piyano, klarnet ve zurna gibi enstrümanların dersi verilecek. 7 yaş ve üstü başvuruların kabul edildiği atölyede MKM’nin 6 eğitmeni ders verecek. Atölyelere kayıtlar dönem boyunca açık olacak. 

Atölyelere ilişkin bilgi veren Koma Çiya solisti Genim, Kürt kültürü ve müziğine dönük saldırılara karşı set olmayı ve gençler için bir alternatif oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti. 

'KÜLTÜRÜN ÖZÜNÜ KORUMAYI AMAÇLIYORUZ'

Bu çalışmalar esnasında diğer kültür ve sanat kurumlarıyla birlikte çalıştıklarını aktaran Genim, Kürt kültürünün özünü korumak ve müzik alanında hayatını şekillendirmek isteyenlere destek sunmak istediklerini ifade etti. Genim, "Bu atölyeler inkar ve imhaya tabi tutulan ve soykırım boyutuna ulaşan bir kültürü canlı tutmak için var. İçi boşaltılarak topluma sunulan kültüre karşı toplumun dinamiğini yansıtan kültürü daha güçlü bir şekilde buluşturmak istiyoruz” dedi.

SALDIRILARA YANIT OLMAK

Son dönemde Kürt kültürüne dönük saldırıların artığına dikkat çeken Genim, “Toplumsal dinamikler kendilerini örgütlediği sürece bu saldırılara karşı cevap olabilir. Bu biçim hayatı hem zenginleştirir hem de kolaylaştırır. Bizler de hem toplumun moral ve motivasyonuna katkıda bulunmak hem de yarın için ardıllarımızı yetiştirmek için bu çalışmaları yürütüyoruz" diye konuştu.  

Genim, atölyelere katılım çağrısıyla sözlerini tamamladı. 

( Kaynak: MA http://mezopotamyaajansi35.com/tum-haberler/content/view/145980

Editör: Haber Merkezi