HABER MERKEZİ:  HDP'li siyasetçilerin tutuklanmasına aydınlar, sanatçılar, siyasetçiler ve avukatlar tepki gösterdi: “Halkın iradesine ipotek koymak. "Muhalefet HDP'ye karşı daha cesur adımlar atmalı." 


Aydınlar, sanatçılar, siyasetçiler ve avukatlar 17 HDP'li siyasetçinin tutuklanmasına tepki gösterdi. 


YEŞİL: BİLGELE KARŞI 


İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Başkanı Eren Keskin: Tutuklamalar yargıdan sorumlu siyasi yönetim tarafından yapılıyor. Bir avukat olarak söyleyecek hiçbir şeyim yok. Devlet, uluslararası anlaşmalar dahil tüm iç hukukunu ihlal etti. Adaletsiz ve ölçüsüz bir süreç. Bu arkadaşlarımız siyasi iktidarın emriyle tutuklandı. Bu kişilere yönelik 'silahlı örgüte üye' iddiaları mantıksızdır. Muhalefetle ilgili bir sorunumuz var. HDP desteğinden korkan ve kaçan herkese sesleniyorum; HDP'de yer almak, Kürt halkına yönelik tüm haksızlıklara da bir muhalefettir. Rakip olduğumu söyleyenler oy kullanmalıdır. 


KAYA: İNSANLARIN DİLEDİĞİNE MORTGAGE KOYUN 


CHP Milletvekili Yıldırımr .m Kaya: Bu operasyonun adı halkın iradesine ipotek koymak. HDP'lerin ve HDP'nin tutuklanması sorun değil. Sorun demokrasi sorunudur. Bu bir barış meselesidir. Türkiye'de barış ve demokrasi istiyorsak bu operasyonları bir an önce durdurmalıyız. Herkesi demokrasiyi savunmaya çağırıyorum. Halkın iradesinin ipotekli olduğu bir durumda demokrasiden söz edilemez. 


MELDA ONİR MUHALEFET ÇAĞIRDI 


Eski CHP Milletvekili ve gazeteci Melda Onur: HDP üyelerinin tutuklanması demokratik cepheye ve muhalefete yönelik bir saldırıdır. Muhalefet partileri operasyonlara karşı net bir duruş sergilemeli ve eleştirmelidir. Muhalefet tutuklamalara ve operasyonlara karşı cesur adımlar atmalıdır. Bu cesur adımlar atılmazsa tüm ülke bu saldırıların dalgalarına maruz kalacaktır. 


KARABİLİT: BİRLİKTE GELELİM 


İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Başkanı gurzgür Karabulut: HDP'ye yönelik saldırı, demokratik cepheye yönelik bir saldırıdır. Ezilen güç, rakiplerinden intikam alır ve onlara saldırır. Bu operasyonları ve tutuklamaları kınıyoruz. Demokratik cephe bu saldırılara karşı birleşmeli ve bu operasyonlara cevap vermelidir. Pozisyon gösterildikten sonra, demokratik cephede geri adım atamayacaklar. 


TEKNOLOJİ: ETKİNLİK AKTİFLEŞTİRİLMELİ 


Sanatçı Devrim Tekinoğlu: Bu operasyon ve tutuklama Kürtlere karşı klasik bir yöntem. Kürtlere yönelik bu saldırılara karşı tüm tarafları aktif olarak harekete geçmeye çağırıyorum. 


KAPLAN: DAHA NOKTA OLUN 


Sanatçı Canan Kaplan: Türk işçi sınıfı ve Kürt halkı HDP etrafında birleşmeli. Kobanê ayaklanması meşrudur. Kobanê'deki tüm yoldaşlarımızı korumak bizim için onurdur. Aydınlar ve sanatçılar bu suç örgütü karşısında çıkıp halkın direnişiyle yan yana durmalılar. 


GUNA: TÜRKİYE'YE HASAR 


Eski Kültür ve Turizm Bakanı Erturrul Günay: Bu suçlamanın üzerinden altı yıl geçti. Ayhan Bilgen zaten hüküm giymiş, beraat etmiş ve tazminat almıştı. Bu tamamen siyasi bir karardır. HDP'nin eline belediyeyi bırakmamak, parlamento gücünü zayıflatmak ve sonraki seçimlerimizde HDP'yi bloke etmek için bu operasyon gerçekleştirildi ve siyasiler tutuklandı. Bilgen'in tutuklanmasının hemen ardından bir tutuklama emri çıkarıldı. Bu aynı zamanda konunun siyasi anlamını da gösterir. Bu operasyonlar ve tutuklamalar Türkiye'ye zarar veriyor. (MA)
Editör: Haber Merkezi