DÜNYA- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert Afrin'den göç etmek zorunda bırakılan on binlerce kişinin evlerine dönmelerine izin verilmediğini söyledi.

Sözcü Heather Nauert günlük basın brifinginde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Türkiye’nin “Afrin’de etnik temizlik yürüttüğü iddia ediliyor” sorusuna cevap veren Nauert şöyle konuştu: "Afrin’deki durumu çok yakından takip ediyoruz. Son bir iki aydır bu konunun üzerinde duruyoruz. Afrin’den 140 bin kişi ayrıldı. Şu aşamada en azından şunu söyleyebiliriz ki bu kişilerin evlerine ve yaşadıkları yerlere geri dönmelerine de izin verilmiyor. Biz geride kalan haftalarda ve aylarda Afrin’deki insani kriz konusundaki kaygılarımızı da dile getirdik ve bu kaygılarımız halen de devam ediyor. Bölgede bulunan, aralarında Türkiye, Rusya ve Suriye’nin bulunduğu tüm taraflara bölgeye uluslararası yardım organizasyonlarının girmesine ve insanların evlerine geri dönmelerine izin verilmesi çağrısında bulunuyoruz. İnsanlar evlerine döndüklerinde de güven içerisinde olmalılar ve buna gönüllü olmalılar ve eve dönenlerin güvenliği bizim üzerinde önemli durduğumuz konulardan biri.”

“TÜRKİYE DİĞER ÜLKELERDEN DAHA ÇOK GAZETECİYİ HAPSE ATTI”

Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda sıkıntıları olduğunu söyleyen Nauert bu konuda da şunları söyledi: “Türkiye dünyadaki diğer ülkelerden daha çok gazeteciyi hapse atmış bir ülke ve bundan ciddi anlamda kaygı duyuyoruz. Biz her zaman çok sesliliğin, az seslilikten daha iyi olduğuna inanıyoruz. Ayrıca bunun demokratik topluma yardımcı olduğunu ve insanların kaygılarını dile getirmesini sağladığını düşünüyoruz. Bu konuyu burada yoğun biçimde tartışıyoruz ve Türkiye’de basın özgürlüğünün geliştirilmesine destek veriyoruz. Bu konuyu birçok defa Türk hükümetine de ilettik, iletiyoruz. Bu konuyu ön planda tutmaya devam ediyoruz. Bunu sadece yüz yüze görüşmeler aracılığıyla yapmıyor aynı zamanda uluslararası kurumlar vasıtasıyla da gündeme getiriyoruz. Türkiye’deki basın özgürlüğü konusundaki kaygılarımızı iletmeye de devam edeceğiz.”

"GAZETECİLER TÜRKİYE'YE GİDERLERSE TUTUKLANACAKLAR"

Türkiye’de gazetecilerin hapse atılmasıyla ilgili olarak Nauert salondaki Türkiyeli gazetecilere, “Buradaki birçok arkadaşınız Türkiye’ye geri gidemiyorlar. Neden? Çünkü Türkiye’ye giderlerse işlerini yaptıkları için tutuklanacaklar" dedi. (HABER MERKEZİ)
Editör: Haber Merkezi