Hayatını ütü yaparak kazanan Katharina Fellendorf, Nazilere karşı Almanya Komünist Partisi içinde mücadele etti. Fellendorf, 31 Mart 1944’te Naziler tarafından idam edildi.




Hayatını ütü yaparak kazanan Katharina Fellendorf, Nazilere karşı KPD (Almanya Komünist Partisi ve Kızıl Orkestra) içinde mücadele etti. Fellendorf, 31 Mart 1944’te Naziler tarafından idam edildi.

Katharina Fellendorf, Hamburglu bir işçi ailesinin kızı olarak 7 Kasım 1884’te doğdu. İlkokula devam ettikten sonra ütücü olarak geçimini sağladı. KPD’ye katıldı ve Nasyonal Sosyalizmin yükselişine karşı çalışma yürüttü. Oğlu Wilhelm, NSDAP’ın iktidar olmasından sonra Almanya’dan ayrıldı, Sovyetler Birliği’ne gitti. Katharina Fellendorf, Bästlein-Jacob-Abshagen direniş grubu ile temas içindeydi, Nazi rejimine karşı eylemlerini destekledi ve Kızıl Orkestra direniş örgütü çevresindendi. Sovyetler Birliği’nde paraşütçü olarak yetiştirilen oğlu Wilhelm, faşizme karşı mücadeleyi güçlendirme göreviyle 1942 yazında imparatorluk topraklarının üstüne bırakıldığında, onu evinde gizledi. Gestapo bunu öğrendi ve Katharina’yı 15 Ekim 1942’de tutukladı. Oğlu Wilhelm 28 Ekim 1942’de Hamburg Gestapo gözaltı merkezinde öldürüldü. Bir mahkeme Katharina’yı “düşmanı desteklediği” için ölüm cezasına çarptırdı. İnfaz Berlin-Plötzensee’deki hapishanede 31 Mart 1944’te gerçekleşti.

Not: Kişisel görseli bulunamamıştır. Kullanılan fotoğraf örgütlü çalıştığı Rote Kapelle ile ilgili olarak hazırlanmış bir filmin afişidir. Filmde Katharina ve oğlundan da söz edilmektedir.

Editör: Haber Merkezi