Önder: Savaşı ve barışı siyasi kâr olarak gören hükümet, ‘Eyvah, barış geliyor ama siyasi çıkarlar HDP’den yana oluyor’ kaygısıyla bakanlarını yanımıza oturtmalarına rağmen Dolmabahçe Mutabakatı’nı yok saydılar. Barış geleceği korkusundan kaynaklı savaştan beslenenler süratle kaybettiler. 21’inci yüzyılda savaş ile var olan bir tek ülke kalmadı. Kategorik olarak nerede bir Kürt varsa onu düşman belleyen anlayış bu ülkede ve bölgede ebediyen tarihin çöp sepetine sürülecektir

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde “Demokrasi ve barış” adıyla şölen düzenledi. İlçe örgütünün organize ettiği ve çok sayıda kişinin katıldığı şölende konuşan İmralı Heyeti üyesi ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yıldönümü yaklaşan 28 Şubat 2015 Dolmabahçe Mutabakatı’na dikkat çekti.

Önder, şunları söyledi: “28 Şubat 2015’te Sayın Abdullah Öcalan büyük bir irade gösterdi. 2 buçuk yıl süren barış ve özgürleşme çabalarının semeresi olarak bu hükümetin iki bakanı ve grup başkanvekillerimizle birlikte Dolmabahçe Sarayı’nda o fotoğrafın içinde yer aldık. Özgürlük ve barış için yapılan bu girişim tüm Türkiye halkları tarafından yoğun bir şekilde sahiplenildi. Tüm ötekileştirilenlere de adil ve onurlu bir barışın sağlanabileceği umudunu doğurmuştu.”

‘Kongremizdeki coşkuya şaşkınlıkla baka kaldılar’

HDP’nin siyasi soykırım operasyonlarına rağmen demokratik siyasette ısrar ettiğini belirten Önder, şöyle devam etti: “7 Haziran seçimlerinde halk bu direnişi gördü ve 80 milletvekilini Meclis’e gönderdi. Türkiye halklarının yarısı HDP’ye karşı muazzam sevgi besledi. 7 Haziran seçimleri sonrası barışın gelme umudu yükseldi. Savaşı ve barışı siyasi kâr olarak gören hükümet, ‘Eyvah, barış geliyor ama siyasi çıkarlar HDP’den yana oluyor’ kaygısıyla bakanlarını yanımıza oturtmalarına rağmen Dolmabahçe Mutabakatı’nı yok saydılar. Barış geleceği korkusundan kaynaklı savaştan beslenenler süratle kaybettiler. 21’inci yüzyılda savaş ile var olan bir tek ülke kalmadı. Kategorik olarak nerede bir Kürt varsa onu düşman belleyen anlayış bu ülkede ve bölgede ebediyen tarihin çöp sepetine sürülecektir. Yaşanan şartlar ağır olsa da sonuç değişmeyecektir. Dünyanın bütün diktatörleri karşısında mazlumların elinde var olan tek bir şey var o da yan yana durma ve dayanışma içinde olmaktır. Bizi açlık ve yoksullukla terbiye etmeye çalıştılar ama bize diz çöktüremediler. Çöken tek bir şey var o da onların zalimliğidir. Bizim direnme gücümüz var oldukça onlar tarihten silinmeye mecbur olacaktır. Ankara Valisi 4 bin kişiye göre hazırlık yaptığını bize iletti ama her şeye rağmen 40 bini aşkın insanımız ‘Bize diz çöktüremezsiniz’ mesajını verdiler. Bizi bu coşku ile görenler şaşkınlık içinde sadece baka kaldı. Düğününde kendi dilinde şarkı söyleyen sanatçıyı ve halay çekenleri gözaltına aldınız. Bir halkın türkülerini susturmak mümkün mü, sizden önce kaç geri zekalı bunu denedi? Geçmişe hiç mi bakmıyorsunuz?”



Direnenler kazanacaklar…

Önder ardından konuşan HDP Kocaeli İl Başkanı Şahabettin Işık ise, Kocaeli’nde tutuklanan partililere dikkat çekerek, “Kaynağını eğilmez ve çıplak inancından alan herkes bir kadro yükümlülüğü altındadır. Bizim mücadelemiz koltuk ve para pul mücadelesi değildir. Bizim mücadelemiz büyük insanlık projesidir. Bize bunu öğretene bin selam olsun. Toplumsal mücadele tarihsel direniş destanlarıyla doludur. Bu dönem de direnişle son bulacaktır” diye konuştu.

Onların uykularını kaçıran hakça düzen korkusu

HDP Kocaeli eski Milletvekili Ali Haydar Konca da, “HDP halkça, eşitlikçi bir düzen kurmak için siyaset yapıyor. Onların uykularını kaçıran da HDP’nin bunu başarmış olmasıydı. Örgütlülüğümüzü geliştirdikçe gelecek aydınlık ve bizim olacaktır” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından şölen sanatçıların şarkıları ve yurttaşların halaylarıyla devam etti. Kaynak: MA
Editör: Haber Merkezi