HAKKARİ-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Hakkari'de daha çok Newroz ve özel günlerde giyinilen yöresel giysi kiras-fistanlar, kadın terzilerin usta ellerinde aynı zamanda bir geçim kaynağına dönüşüyor.





JINNEWS'in haberine göre; İnsanlara ne giyeceklerinin dahi dayatıldığı moderniteye karşı kadınlar, kültürlerini bugüne kadar taşımayı başardı. Bunun en görünen örneği de yöresel giysileri olan kiras u fistanlardan vazgeçmeyen Hakkarili kadınlar. 8 Mart ve Newroz gibi özel günlerde özenerek diktirilen kiras u fistanlar, kadın terzilerin elinden ustalıkla çıkıyor. Ulusal kıyafetler diken terzi Gülşen İhtiyatoğlu (40), kültürünü yaşatmanın yanı sıra mesleğiyle de kendi yaşamını idame ettiriyor.


'Yerel kıyafetlere yoğun ilgi'


Daha önce evde dikim yaparken, bir yıl önce kendi iş yerini açan Gülşen'le birlikte 2 kadın daha çalışıyor. Kadınların taleplerine göre dikim yapan Gülşen, "Kıyafetler modeline, kumaşına, işlemesine göre değişiyor. Her yıl farklı bir model isteniyor. Hakkari'nin kültürü olan yöresel kıyafetleri dikmek bana çok anlamlı geliyor. Eskiden annelerimiz tarafından gündelik kıyafet olarak kullanıldığı için hemen herkes kendi evinde kıyafetlerini diker giyerdi. Ama kıyafetler sadece düğün ve özel günlerde kullanılmaya başlanılınca diken kişiler de azaldı. Ben bir kültürün kaybolmaması için özellikle kiras fistan dikmeye başladım. Önce evde başladım ardından ilgi olunca kendi imkanlarımla işyerimi açtım" diye anlattı.


'Kadının ekonomik özgürlüğü çok önemli'


Kadınların ekonomik özgürlüğünü kazanmasının önemine vurgu yapan Gülşen, terzilerin genelinin erkeklerden oluşması nedeniyle toplum içerisinde başta kabul görmediklerini belirtti. Azim ve inançları sayesinde hayata geçirilen tabuları yıktığını aktaran Gülşen, “İnsanlar bizi benimsemeye, kabullenmeye başladı. Elimizden geldiğince işimizi çok iyi yapmaya çalışıyoruz. Ben daha önce evde oturuyordum. Ama insan isterse hem çocuklarına bakar hem de çalışabilir. Kadınların çalışması gerekiyor. Özellikle Hakkarili kadınların çalışması gerektiğini düşünüyorum. Kadınlar daha sabırlıdır, azimlidir. Ancak eve kapatılarak toplumdan uzaklaştırılıyorlar. Aslında topluma en güzel hizmeti verecek olan kadınlardır" diye konuştu.


'Özgüvenimiz artıyor' 


Kadının çalışmasıyla özgüveninin de arttığına dikkat çeken Gülşen, "Kadın çalıştığında kendine güveni artıyor. Kadın ürettikçe güzelleşir. Bu nedenle bütün kadınların çalışma hayatına katılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.


'Kadınlar daha fazla çalışma alanlarında olmalı' 


Hakkari'de çok az kadın terzinin çalıştığını söyleyen Asya Güler ise, "Kadın için istihdam alanları daha fazla olmalı. Kadınlar ne yaparsa incelikle, ilgiyle yapar" dedi. Kiras fistan diken terziler sayesinde kendi kültürel kıyafetlerini giyebildiklerini belirten Asya, "Hemcinslerimizden hizmet alıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz" diye kaydetti.
Editör: Haber Merkezi