İSTANBUL - Asrın Hukuk Bürosu, 8 aydır haber alamadıkları müvekkilleri Abdullah Öcalan ile tutuklular Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'la "derhal görüşme" talebiyle Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvurdu.

MA / Ferhat Çelik'in özel haberine göre; Asrın Hukuk Bürosu avukatları, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile tutuklular Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş için "derhal görüşme" talebiyle Bursa İnfaz Hakimliği'ne başvuru yaptı. Avukatlar, Öcalan ve diğer 3 müvekkillerinden 8 aydır haber alamadıklarını, yaşam ve sağlık durumları, tutulma koşulları, hukuki durumlar ve pandemi gibi diğer tedbirlere dair hiçbir bilgiye sahip olmadıklarına dikkati çekti. Avukatlar, mahkemeden "haber alamama haline son verilmesini" ve müvekkilleriyle fiziki temasın sağlanmasını talep etti. 

8 AYDIR HABER ALINAMIYOR

PKK Lideri Abdullah Öcalan, uluslararası komployla Türkiye'ye teslim edildiği 15 Şubat 1999 tarihinden bu yana İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde tecrit altında tutuluyor. Aile ve avukatların 1999’dan 2019 yılına kadar yaptığı görüş başvuruları "hava muhalefeti", "gemi bozuk" ve “koster bozuk” gerekçeleriyle sık sık engellendi. Sonrasında yapılan başvurulara ise cevap olumlu ya da olumsuz yanıt verilmiyor. 

Öcalan’a, 2009 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gönderdiği savunmasına ek olarak hazırladığı "Yol Haritası" gerekçesiyle 23 Eylül 2020'de 6 aylık avukat görüş yasağı getirildiği ortaya çıkmıştı. Yine avukatların yaptığı başvurularda, Ocak 2021 tarihinde de Öcalan’a yeni bir disiplin cezasının verildiği ortaya çıkmıştı.  

SON GÖRÜŞME 

Öcalan, telefonla görüş hakkından ilk defa 27 Nisan 2020 tarihinde yararlandırılmıştı. Öcalan, sanal medyada yer alan kimi paylaşımlardan kaynaklı kamuoyunda kaygıların büyümesi üzerine 25 Mart 2021’de kardeşi Mehmet Öcalan’la yine telefonla görüşmüştü. Ancak Mehmet Öcalan bu görüşmenin yarıda kesildiğini duyurmuştu. Yarıda kesilen telefon görüşmesinden sonra Öcalan’dan haber alınamıyor.

Editör: Haber Merkezi