URFA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, "Kürt Sorunu çözülmezse Ortadoğu’da kimse rahat nefes alamaz. Bu sorun Ortadoğu’da bir kilittir. Bu kilit de Öcalan’ın elinde. Öcalan İmralı Adası’nda halkaların köprüsüdür” diyerek tecridin sonlandırılmasını istedi.
MA / Barış Polat 'ın haberine göre; İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile en son 12 Ağustos Kurban Bayramı dolayısıyla görüşebilen kardeşi Mehmet Öcalan, süren tecridin yol açtığı ağır sorunlara dikkati çekti. 2015’ten bu yana ağabeyi ile sadece 3 kez görüşme gerçekleştirdiğini, yasal ve demokratik olan haklarının yerine getirilmediğini belirten Mehmet Öcalan, “Eskiden görüşme için başvuru yaptığımızda bize gemi bozuk, havalar bozuk gibi gerekçeler sunuyorlardı. Şimdi bize cevap bile vermiyorlar” diyerek İmralı kapılarının açılmasını istedi.


‘SORUNLAR DEVAM EDİYOR’


Kürt Sorunu çözüme kavuşmadığı sürece tecrit ve bağlantılı sorunların devam edeceğini belirten Mehmet Öcalan, Kürt Sorununun Ortadoğu’nun kilit sorunu olduğunu, çözüm anahtarının da İmralı Adası’nda olduğunu söyledi. 2015’ten bu yana ağabeyi ile 3 kez görüşme gerçekleştirdiğini ve Leyla Güven öncülüğünde yayılan açlık grevleriyle son görüşmelerin gerçekleştiğini hatırlatan Mehmet Öcalan, “Görüşmelerimizde başkan önemli şeyler söyledi. Ortadoğu’da en büyük sorun Kürt sorunudur. Kürt sorununun yüzde 90’nı başkana bağlıdır. Kürt Sorunu çözülmez ise Ortadoğu’da kimse rahat nefes alamaz. Bu sorun Ortadoğu’da bir kilittir. Bu kilit de başkanın elinde. Eğer bu sorun çözülecek ise, ancak başkan çözebilir. Ortadoğu’daki halkların tüm sorunları çözülür. Başkan İmralı Adası’nda halkaların köprüsüdür. Devletin bunu çok iyi bilmesi gerekiyor” dedi.


‘TECRİT ÇÖZÜM DEĞİLDİR’


Tecridin kabul edilemez olduğunu söyleyen Öcalan, “İnsanları tutuklayıp cezaevine koyabilirsiniz. Lakin tutukladığınız insanlarında yasal ve demokratik hakları vardır” diyerek Öcalan’ın tüm ailesi ile görüşme imkânı yaratılması gerektiğini söyledi. Ağabeyinin görüşüne yalnızca kendisinin gittiğini kaydeden Öcalan, “Aileden benden başka kimseyi bırakmıyorlar. Ben bugün varım yarın yokum; sonsuza kadar yaşayacak değilim. Tecrit halklar için çözüm değildir” dedi.


‘İMRALI KAPILARINI AÇIN’


Öcalan’ın her seferinde devlete çağrıda bulunduğunu hatırlatan Mehmet Öcalan, şöyle devam etti: “’Kürt Sorununu Amerika, Rusya ve tüm dünya ülkeleri konuşuyor. Gelin bu sorunu Ortadoğu’da kendi aramızda çözelim’ dedi. Doğru olanda budur. Bunun dışındaki yaklaşımların hiçbiri çözüm getirmez. Eğer Türkiye’de Kürt sorunu çözülür ise Türkiye’nin sorunu kalmaz. İsteğimiz odur ki İmralı Adası’nın kapıları bir an önce açılır. Aile, avukatlar gerektiğinde de heyetlerin gitmesi gerekiyor. Ortadoğu’da akan kanın bir an önce durması gerekiyor. Devlet başkanla diyaloga geçip bu sorunu çözüme kavuşturması gerekir” diye konuştu.


‘HALKIN LEHİNE KONUŞTU’


Son olarak daha önce ağabeyi ile görüşmek için başvuruda bulunduklarında kendilerine “Gemi bozuk”, “Hava bozuk” gibi gerekçelerin öne sürüldüğünü, yasal ve demokratik haklarının yerine getirilmediğini ifade eden Öcalan, şunları söyledi: “Şimdi cevap bile vermiyorlar. Avukatların haftada bir, bizimde 2 haftada bir görüş hakkımız var. Her hafta başvuruda bulunuyoruz. Ama cevap verilmiyor. Yani kısacası sizi görüştürmeyeceğiz diyorlar. Yapılanlar bu anlama geliyor. Başkan 20 yıldır görüşmelerinde devletin aleyhine hiçbir şey söylemedi. Söylediklerinin hepsi halkların lehineydi. Adaya en çok giden benim. Eğer 20 yıldır başkanın söyledikleri yapılsaydı, Ortadoğu’da akan bu kan çoktan sona ermişti. Eğer bu devletin vatandaşı isek yasal ve demokratik olan haklarımızı yerine getirin.”


Editör: Haber Merkezi