HABER MERKEZİ - İmralı Cezaevi için Kovid-19 tehdidine dikkati çeken Asrın Hukuk Bürosu, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın en ağır risk grubunda olduğunu belirtti ve CPT'yi göreve çağırdı.


MA'nın haberine göre; Asrın Hukuk Bürosu, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’ne ilişkin rapor hazırlayarak, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) gönderdi. Raporda, koronavirüs pandemisi nedeniyle İmralı'da bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın koşullarına dikkat çekildi.


ÖCALAN EN AĞIR RİSK GRUBUNDA


Raporda, koronavirüs sonrasında yaşanan gelişmelere değinilerek, cezaevlerinde önlemlerin olmadığı belirtildi. Raporda, "İmralı Ada Hapishanesinde geçirilen 21 yıl boyunca Sn. Öcalan’ın üst solunum yolu rahatsızlıkları oluşmuş ve kronik hale gelmiş, sürekli nefes alıp vermede rahatsızlıklar yaşamıştır. Kaldığı hücre şartları, havalandırmadan ve güneşten yeterince yararlandırılmaması, 71 yaşında olması ve solunum yolları ile ilgili kronik rahatsızlıkları birlikte düşünüldüğünde Covid-19 açısından en ağır risk grubu içerisine girmektedir" denildi.


Raporda, Kovid-19'un İmralı'da bulaşmasının önünü alma amaçlı bir dizi tedbirin alınması ve görüşme yapılmasının istendiği ancak bu başvurulara yanıt verilmediği ifade edildi.


BAŞVURULAR REDDEDİLDİ


Raporda şu bilgiler de verildi: “(...) Bursa 2. İnfaz Hakimliği her iki talebi de reddetmiştir. 26.03.2020 tarihinde reddedilen kararlar 6 Nisan 2020 tarihinde bizlere savcılık kanalıyla tebliğ edilmiştir. Salgın hastalığının İmralı Ada Hapishanesine bulaşmaması için, bulaşılması ihtimalinde gerekli tıbbi müdahalenin yapılabilmesi için bütün tedbirlerin alınması ve bu konuda vekilleri olarak tarafımıza bilgi verilmesi yönündeki talebimiz, 'infaz hakimliğinin görevi kapsamında olmadığı' gerekçesiyle reddedilmiştir. Başvurucular için gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı konusunda sorumluluk alınmadığı gibi bu gelişmelere dair herhangi bir bilgilendirme de yapılmamıştır.”


Raporda, yüz yüze görüşmenin risk barındırabileceğinden dolayı aile ve avukatları ile derhal telefon ile görüşme talebinin de reddedildiği vurgulandı.


Hukuk dışı bir yargı pratiğinin uygulandığının kaydedildiği raporda, "Kanuna karşı hile yapılıyor" vurgusunda bulunuldu.


Raporda, 4 Mart'tan 17 Nisan'a kadar yapılan avukat ile aile ziyaret ve telefon görüşmesi başvurularına yanıt verilmediği açıklandı.


Başvuruların reddedilmesi veya yanıtsız bırakılmasının hukuksuz olduğunun kaydedildiği raporda, "Söz konusu telefon yasağı yasal prosedüre ve disiplin teamüllerine uymamaktadır. Asgari iletişim kanallarının her koşulda açık tutulması gerekmektedir" diye belirtildi.


CPT NE YAPMALI?


Asrın Hukuk Bürosu, raporun sonunda CPT'ye şu taleplerini iletti:


“Komite’nizin Adalet Bakanlığı ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve ilgili Hükümet yetkilileri ile irtibata geçerek mevcut durumun öğrenilmesi,


Buna göre yetkililerden Coronavirüsün İmralı Ada Hapishanesine ve Müvekkillere bulaşmasının mutlak surette engellenmesi için gerekli tüm tedbirlerin alınmasının talep edilmesi ve sağlanması,


Bu doğrultuda İnsan Hakları Derneği(İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı(TİHV), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği(ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği(ÇHD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES), Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği(CİSST) gibi sivil toplum örgütlerinin 30 Mart 2020 tarihinde kamuoyuna açıkladıkları hapishanelerde acilen alınması gereken önlemlerin titizlikle yerine getirilmesinin sağlanması,


Disiplin Cezasının kaldırılması ya da mutlak surette hukuka uygun hale getirilerek ertelenmesinin sağlanması,


Bu süreçte ACİL bir şekilde aile ve avukatları ile Başvurucuların uygun koşullar altında görüşme gerçekleştirmelerinin sağlanması için gerekli adımların atılması,


Keza ACİL bir şekilde aile ve avukatları ile Başvurucuların telefon ile görüşmelerinin sağlanması için girişimlerde bulunulması,


Söz konusu hayati derecede önemli olan bu taleplerin etkili bir şekilde yerine getirilene ve Başvurucuların sağlık ve güvenlikleri ile temel hak ve özgürlüklerinin tesis edilene kadar sürecin etkili takipçisi olunması talep olunur.”
Editör: Haber Merkezi