ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: OGGUSTO; Arter, Meşher, Pera Müzesi gibi İstanbul’un önemli galerilerinde yer alan sanatçıların en çok merak edilen sergilerini bir araya getirdi.

Sakıp Sabancı Müzesi, Marina Abramovic, “Akış/Flux”



Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) ve Akbank Sanat; dünyaca ünlü performans sanatçısı Marina Abramović’in ve kendi kurduğu Marina Abramović Institute’un (MAI) Türkiye’deki ilk sergisine ev sahipliği yapıyor. 31 Ocak – 26 Nisan 2020’de Akbank’ın desteğiyle gerçekleşecek Akış / Flux adlı sergi, Türkiye’de performans sanatının tarihini ziyaretçi için ulaşılabilir ve anlamlı kılmanın yanında performans sanatçılarını destekleme misyonu odağında şekilleniyor. Sergi; Abramović’in performanslarının dokümantasyonlarının yer aldığı kapsamlı bir retrospektifi, açık çağrıya cevap veren ve projeye davet edilen sanatçılarla MAI ortaklığında geliştirilen canlı performansları, sanatçının halka yönelik oluşturduğu egzersizlerin deneyimleneceği Marina Abramović Metodu bölümünü ve Akbank Sanat’ın bağlantılı olarak ev sahipliği yapacağı belgesel gösterimi ile video galeriyi kapsıyor.

Arter, Cevdet Erek, “Bergama Stereotip”



Arter, 2020 yılında da sergiler, etkinlikler, öğrenme ve yayınlardan oluşan çokdisiplinli bir programlara devam ediyor. Galeri, 27 Şubat – 9 Ağustos tarihleri arasında Cevdet Erek’in eserine ev sahipliği yapıyor. Cevdet Erek’in Arter’deki galeri mekânına özel olarak tasarladığı bu yapıt, Büyük Bergama Sunağı’nı ve serüvenini yeniden yorumlayarak sesli bir mimari oluşturuyor. Bu mekâna özgü yerleştirme, halen Berlin’deki Hamburger Bahnhof Müzesi’nde sergilenmekte olan Bergama Stereo isimli yapıtın bir varyasyonu niteliğini taşıyor.

Yeme İçme Önerileri: Soho House’ların meşhur ve herkese açık olan restoranı Cecconi’s, seçkin İtalyan lezzetleri ve harika kokteylleri ile keyifli bir alternatif.

Meşher,  Alexis Gritchenko, “İstanbul Yılları” 



Meşher, “Alexis Gritchenko – İstanbul Yılları” sergisi ile Ukraynalı sanatçının 1919-1921 yılları arasında yaşadığı İstanbul’u konu alan eserlerini izleyici ile buluşturuyor. 7 Şubat – 10 Mayıs 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek sergi, sanatçının çoğu suluboya olmak üzere, guaş, karakalem, yağlıboya eserlerinden oluşuyor. Gritchenko’nun, İstanbul’u ziyaretinden 100 yıl sonra, sanatçının o dönemde ürettiği 150’den fazla eseri günlüğünün ışığında, ilk kez bu sergi için bir araya getiriliyor.

Pera Müzesi, Karma Sergi, “Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl”




Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, fotoğrafın bulunması ve ilk fotoğraf gezisinin gerçekleşmesinin 180. yılında “Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl” başlıklı çağdaş fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Engin Özendes’in üstlendiği sergi, 1839 yılının Ekim ayında Marsilya limanında başlayan ve 6 ay süren ilk fotoğraf gezisine atıfla fotoğraf sanatçıları Coşkun Aral, Laleper Aytek, Ali Borovalı, Murat Germen, Sinan Koçaslan, Yusuf Sevinçli, Alp Sime, Lale Tara, Serkan Taycan ve Cem Turgay’ın aynı rota üzerindeki tarihi kentlerde çektikleri fotoğrafları bir araya getiriyor. Sergi, 1 Mart 2020’ye kadar görülebilir.

Anna Laudel, Bilal Hakan Karakaya, “Alem-i Mülk” 



Kullandığı farklı malzemeler ile geleneksel heykel sanatının sınırlarını zorlayan Bilal Hakan Karakaya’nın yakın dönem ve yeni işlerinden oluşan kişisel sergisi, Alem-i Mülk başlığı altında 30 Ocak – 8 Mart 2020 tarihleri arasında Anna Laudel’in İstanbul’daki galerisinde sanatseverlerle buluşuyor. Reçine, endüstriyel-doğal atık gibi malzemelerin kullanım şeklini değiştirerek yeniden üretim sürecine sokan Karakaya’nın bu yaklaşımı, sanat anlayışını farklılaştıran en önemli etken. Eserlerinde modern yaşamın içerisinde sıkışmış bireyleri işleyen Karakaya’nın figürleri kapitalist sistemin altında ezilen modern bireyin yabancılaşmasını anlatırken, hayatın kendisinden besleniyor. Malzemeyle arasına mesafe koymamak adına eldiven gibi heykelin doğasına aykırı her türlü koruyucu maddeden uzak duran sanatçının eserleri, üç katlı galeri mekanının her katında Dante’nin İlahi Komedyası’ndaki farklı bir hikayeyi anlatıyor. Galeri mekanını adeta bir sahneye çeviren Karakaya, heykelin alışıgelmiş statik yapısını ters yüz ediyor ve yükselme eğilimini tersine uyguluyor; bu şekilde yükseldikçe incelmesi gereken yapılar, giderek kalınlaşıp ve genişliyor.

Mixer, Karma Sergi, “Biz Aslında”



Sinema ve sanatın birbirine yakın ilişkisinden yola çıkan “Biz Aslında”, gerçekçi duygular ve hislerden esinleniyor. Bir çiftin tanıştıkları ilk andan, ayrılık sonrasında karşılaştıkları ilk zamana kadar aşkın ve ilişkilerin ilk adımını anlatıyor. Yaratılan kurgusal mekanda bu hikaye, on iki sanatçının farklı medyumlar kullanarak ürettiği çalışmaları ile bir film sergiye, sergi ise izleyiciler için sinemasal bir deneyime dönüşüyor. Sergiyi, 11.00’den itibaren 15 dakikada bir gerçekleşecek seanslarla ziyaret edebilirsiniz. Sergi, 22 Şubat’a kadar görülebilir.

TEPTA Aydınlatma, Hülya Kalaycı Unutur, “Yapraklarda Troya Efsanesi”




TEPTA Aydınlatma ilk kez bir sanatçının sergisine ev sahipliği yapıyor. Çalışmalarını Assos’ta sürdüren çini sanatçısı Hülya Kalaycı Unutur’un “Yapraklarda Troya Efsanesi” isimli sergisi İstanbul’da ilk kez TEPTA Aydınlatma’da sergiliyor. Unutur’un son koleksiyonu, Truva Efsanesi’ni konu edinen 49 minyatürden oluşuyor. Sanatçı, çalışmalarını Difenbahya yaprağının üzerine minyatürler olarak işliyor. Difenbahya bitkisinin zehirli yaprakları toplandıktan sonra kitaplar arasında en az 18 ay süresince kurutulup daha sonra altın ile bezeme olarak da bilinen tezhip tekniği uygulanarak, sanatçının elinde dikkatlice işleniyor. Bu eserlerin tümü, hikayeleri ile birlikte, TEPTA Aydınlatma’nın Nisbetiye’de bulunan merkezinde geçici olarak galeriye dönüştürülen alanda Şubat ayının sonuna dek izlenebilecek.

Yeme İçme Önerileri: Tam bir müdavim mekanı olan Delicatessen’de sebze katlı keçi peynirli salata, manda mozarella en sevilenler arasında.

Yapı Kredi Kültür Sanat, “Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos”



Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos sergisi, Beyoğlu’nda bulunan Yapı Kredi Kültür Sanat binasında sizleri bekliyor. 28 Mayıs 2020 tarihine kadar ziyaret edilebilecek olan sergi, Türkiye’de son yıllarda hazırlanan en kapsamlı arkeoloji projesi… Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Beyoğlu’nda bulunan binasının üç katına yayılan “Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos”, Torosların güney yamacında kurulu Sagalassos antik kentini ve Pisidia Bölgesi’nin tarihini ziyaretçileriyle buluşturuyor.

FA Art Space, Güneş Savaş ve Aylin Önel, “Belleğin Düzensiz Mirası”




Güneş Savaş ve Aylin Önel’in ortak projesinden eserlerin yer aldığı ilk sergi olan “Belleğin Düzensiz Mirası”, 10 Ocak – 10 Şubat arasında FA Art Space’de sanatseverlerle buluşuyor. Bireysel uygulamaları arasında köprü kuran sanatçıların organik üretim süreçlerini ele alan sergi, dünyamızı şekillendiren yaratıcı ve yıkıcı süreçleri ve aralarındaki geçiş anlarını keşfetmeye odaklanıyor. Gündelik nesnelere ait öyküler bellekte ve fiziksel düzlemde korunurken, sanatçılar malzemelerin ve formların arkeolojisini günlük ve samimi anlarda araştırıyor.

Masterpiece, “Masterpiece Hall by QNB First On Bir (11) Sergi Serisi”



Çağdaş sanatın geniş kesimlere yayılmasını sağlamak, genç yetenekleri keşfetmek ve onlara kendilerini ifade etmek için yeni platformlar sunmak amacıyla yola çıkan QNB Finansbank ve Masterpiece iş birliğinin eseri “Masterpiece Hall by QNB First On Bir (11) Sergi Serisi”, 16 Ocak 2020 Perşembe’den itibaren sanatseverleri bekliyor. Dijital sponsorluğunu Samsung’un yaptığı sergi, Masterpiece Sanat Merkezleri’nin Maslak’ta dev bir alanda faaliyet gösteren ana merkezi Masterpiece Hall’da gösteriliyor ve 11 genç sanatçının yeni medya, resim, heykel, enstalasyon gibi farklı disiplinler kullanarak yarattığı eserler yer alıyor. Kreatif direktörlüğünü ve küratörlüğünü Ayça Okay’ın üstlendiği On Bir (11) Sergisi, 20 Şubat 2020 tarihine kadar Masterpiece Hall Maslak’ta ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.


Sanatorium, Gizem Akkoyunoğlu, “Nerede Duruyorsun”



İzmir’in önemli bağımsız kültür ve sanat girişimi Input/Output kurucularından olan Ceren Akkoyunoğlu, 24 Ocak – 1 Mart 2020 tarihlerinde Sanatorium’da gerçekleşecek “Nerede Duruyorsun?” başlıklı ikinci kişisel sergisinde geçmişten günümüze insanın kavram olarak içinde kaybolduğu “araf”ı konu alıyor. İnsan benliğini biricik kılan segmentlerden oluşan sergi, zamansız ögelerle bir yüzleşme alanı oluşturmayı amaçlıyor ve bunu da başarıyor. Girişinde Yunan mitolojisinde yeraltı krallığının girişinde durarak burayı koruyan üç başlı köpek Cerberus’u simgeleyen 3 köpeğin yer aldığı sergide hissedilen derin karanlık hissi, bizi bir parçası haline getirene kadar gittikçe artıyor ve kendi katmanlarımızın derinlikleriyle yüzleştiriyor.


Zilberman, Elmas Deniz, “Suyun Üç Rengi”



Elmas Deniz’in Zilberman’daki ilk kişisel sergisi Suyun Üç Rengi, 21 Şubat 2020 tarihine kadar görülebilir. 16. İstanbul Bienali: Yedinci Kıta’da sergilenen çalışmalarının bir uzantısı olan Suyun Üç Rengi’nde sanatçı, doğayla olan ilişkimizi araştırmaya ve katmanlarına ayırmaya devam ediyor. Sergideki işler insanın doğa ile olan ilişkisinin görünür olmayan tarihine ve ilerlediği yola odaklanıyor, örnek oluşturabilecek kişisel bir arşiv çıkarıyor, güncel hayatımızdaki yerini yakalar ve belki de geleceğini kurguluyor.

Yeme İçme Önerileri: Karbonhidrat severlerin buluşma adresi Miss Pizza, geniş pizza ve makarna menüsü ile bir gece etkinliği öncesi en doğru adreslerden biri!

Galerist, Ayça Telgeren, “Tenden Daha Yakın”




Ayça Telgeren’in “Tenden Daha Yakın” dördünce kişisel sergisi, 15 Şubat 2020 tarihine kadar Ela Atakan küratörlüğünde Galerist’de sergileniyor. Telgeren’in beton heykel, tuval üzeri akrilik boya, kağıt kesim, video gibi farklı teknikler kullanarak yarattığı eserlerden oluşan serginin simgesel omurgasını ise “temas” kavramı oluşturuyor. Sanatçının birbirine değen, iç içe geçen, sınırları belirsiz bedenlerden oluşan beton heykelleri ve uzun yıllardır çalıştığı kağıt kesim tekniğiyle aile fotoğraflarından bedensiz olarak kadrajladığı, birbirini tutan elleri, bize tende artık görünmez olmuş temas anlarını hatırlatıp bu dokunuşların yitişiyle yüzleşmemizi sağlıyor. Telgeren’in Fransız yazar Georges Bataille’ın 1928 tarihli “Gözün Öyküsü” adlı hikayesinden aldığı ilhamla yarattığı eserler arasında, sergiyle aynı ismi taşıyan bir de video enstalasyonu bulunuyor. Yağmur suyu birikintisini bir deri gibi yansıtan iş, izleyiciyi tenin altını düşünmeye itiyor ve sanatçı tarafından “hareketin içinde hareketsizlik ve duygusal tetikleme” olarak tanımlanıyor.

Galeri Selvin & Harmonyhip, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Eren Eyüboğlu, ‘’Yalnızlığın Mis Kokmalı’’




Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Eren Eyüboğlu’nun eserlerinin sergileneceği ‘’Yalnızlığın Mis Kokmalı’’ sergisi, 15 Şubat’a kadar Abdi İpekçi No:45 Nişantaşı’nda sanatseverlerle buluşuyor. Galeri Selvin ve Harmonyhip iş birliğiyle gerçekleşen sergide, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Eren Eyüboğlu çiftinin aile koleksiyonuna ait özel 30’a yakın sayıda büyük ebat eserleri ilk kez sergileniyor. 100’e yakın resimden 40 adetinin ilk defa gün yüzüne çıkacağı “Yalnızlığın Mis Kokmalı’’ sergisinde, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Eren Eyüboğlu’nun ilk çalışma yıllarından başlayarak son eserlerine kadar birçok farklı eserleri yer alıyor.

EKAV, Ebru Ceylan, “Ebedi Bir An”



EKAV / Eğitim, Kültür ve Araştırma Vakfı, yeni yılın ilk sergisi olarak fotoğraf sanatçısı Ebru Ceylan’ın “Ebedi Bir An” isimli fotoğraf sergisi 10 Şubat’a kadar Ekavart Gallery’de ev sahipliği yapıyor. Sanatsal pratiğinde bugüne kadar, insanın iç dünyasına odaklanan Ebru Ceylan, “Ebedi Bir An”da “yücelik” kavramından aldığı ilhamla doğada içkin olduğuna inandığı “yüce”nin peşine düşüyor.

Evin Sanat Galerisi, Karma Sergi, “Kağıdın İzinde”



Evin Sanat Galerisi, 29 Şubat tarihine kadar ülkemiz sanatının 20. yüzyıl ustaları ve günümüz sanatçılarını “Kağıdın İzinde” isimli sergide bir araya getirerek; kağıt üzerine ve kağıt ile üretilen eserleri izleyici ile buluşturuyor. Sergi kağıdın sanat ile olan ilişkisini; Evin Sanat Galerisi’nin temsil ettiği sanatçıların yanı sıra, çağını temsil eden usta isimlerin yapıtlarıyla izleyici karşına çıkaracak.

Gallery 11.17, Fevzi Karakoç, “Geçişler, Geçmiş Kültürden Modernizme”




Gallery 11.17 resim sanatının önde gelen isimlerinden Fevzi Karakoç’un eserlerine ev sahipliği yapıyor. 1968 yılında akademiye giren sanatçı sürekli resime yenilik getiren mantığı ve duyguyu harmanlıyan üretkenliğiyle çalışmalarını sürdürüyor. Karakoç’un eserlerinin hem bir başlarına tarihleri var, hem de topluca okunmalarından bir tarih ortaya çıkıyor… Sergi, 16 Şubat’a kadar görülebilir.


UNIQ Expo, Karma Sergi, “Andy Warhol”



Sanatın dahilerini sanat tutkunları ile buluşturan UNIQ Expo, Pop Art’ın öncüsü Andy Warhol’un eserlerini 7 Kasım – 29 Mart tarihleri arasında sanatseverlerle bir araya getiriyor. Begüm Alkoçlar küratörlüğünde düzenlenen sergide Warhol’un yanı sıra yine bu akımın en önemli isimleri arasında olan Keith Haring, Roy Lichtenstein ve James Rosenquist’in Türkiye’de ilk kez sergilenecek orijinal 40 eserleri de yer alıyor. Odeabank’ın ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek sergide, sanatçının ikonikleşen Marilyn Monroe, Campbell Soup ve Flowers gibi ünlü eserlerinin de dahil olduğu 90 adet orijinal eseri #SagolWarhol mottosuyla karşımıza çıkıyor. Genç sanatçı kuluçka platformu McArt.ist koordinatörlüğünde Türk Pop Art temsilcilerine de yer verilecek sergide, çeşitli atölye çalışmaları ve sanat sohbetleriyle ziyaretçilere interaktif bir deneyim de sunacak.

Yeme İçme Önerileri: Volkswagen Arena’da sergilenen oyundan/etkinlikten/konserden önce Uniq İstanbul’da bulunan Burger Lab, hamburger çeşitleriyle kaçamak yapmak için pratik bir seçenek olacaktır.

Arter, Ayşe Erkmen, “Beyazımtırak”



Ayşe Erkmen’in 1970’lerden bu yana gerçekleştirdiği sanatsal üretim içinden retrospektif bir anlayışla seçilenlerle birlikte, bu sergi için özel olarak tasarlayıp ürettiği yeni işleri bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Emre Baykal’ın yaptığı sergi, Erkmen’in Türkiye’deki ilk kurumsal solo sergisi olma niteliği taşıyor. Beyazımtırak sergisisanatçının yapıtlarındaki temel niteliklerin, üretim sürecindeki düşünsel ve fiziksel jestlerin, kullandığı malzeme ve mecraların çeşitliliğinin, özellikle de mekan ve zaman kavramlarını kendi işinin içine nasıl dahil ettiğinin izinden gidiyor. Sergi, 8 Mart 2020’ye kadar Arter Galeri 2’de ziyarete açık.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler”





İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Osmanlı elyazmaları aracılığıyla ziyaretçileri metinler, objeler ve zamanlar arasında bir yolculuğa davet ediyor. Enstitü’nün zengin koleksiyonundan yapılan bir seçkiyle oluşturulan “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler” sergisi, Latin alfabesine geçişten 90, imparatorluğun çöküşünden 100 ve matbaanın yaygınlaşmasından neredeyse 200 yıl sonra, zaman içinde dönüşen Osmanlı elyazması kültürünü yeniden gündeme taşıyor ve bu çok katmanlı kültürel mirasın dinamiklerini tartışmaya açıyor. 18 Ekim’de açılan sergi 25 Temmuz 2020’ye kadar ziyaret edilebilir.


edebiyathaber.net 



Editör: Haber Merkezi